Ishockey

Avventer tilbakemelding fra helsemyndighetene før de tar en avgjørelse om hockeysesongen

På grunn av usikkerheten om hvorvidt klubbene i Viken blir nedstengt til 11. april eller ikke, vil ikke Hockeyforbundet eller klubbene gi opp sesongen helt enda.

Stavanger Aftenblad skrev tirsdag at de kjente til at hockeysesongen ville bli avlyst på et møte klokken 14.30, men etter møtet var ferdig ble konklusjonen at både Hockeyforbundet og klubbene ønsket å holde mulighetene åpne for å fullføre sesongen.

Både Hockeyforbundet og Fotballforbundet har etterspurt om forbudet mot toppidrett bare var en glipp, og forhørt seg om det er mulig å få en lignende protokoll på plass i Viken som toppidretten har i Oslo. Det har forbundet foreløpig ikke fått noe svar på, og derfor ble ikke hockeysesongen avlyst på dagens møte mellom klubbene.

– Det stemmer at vi ikke tok en avgjørelse om å avlyse sesongen i dag. Siden det fortsatt er uklarhet i om det er treningsforbud for lagene i Viken eller ikke, vil vi få klarhet i det før vi tar en endelig avgjørelse. Der man har stengt ned i andre kommuner har det ikke samtidig blitt nedlagt et forbud om å trene, så vi venter nå på tilbakemelding fra helsemyndighetene på om det er en misforståelse eller ikke, sier generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund til Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen kjenner til ønsket mange av klubbene en sluttdato å forholde seg til, og den datoen har nå blitt satt til 12. april. Det er dagen etter at de nåværende restriksjonene går ut i Viken, og hvis man klarer å gå i gang med et sluttspill fra senest 12. april mener klubbene at de skal klare å få fullført et sluttspill innen utgangen av måneden.

– Vi kan ikke gå en måned nå uten å få trene, for så å gå løs på et sluttspill der klubbene må spille annenhver dag. Det går ikke for de klubbene i Viken som eventuelt nå blir rammet av et treningsforbud. Siden vi må være ferdig med sluttspillet til utgangen av april, blir det uansett en stram utgave av sluttspillet, sier Eide som forteller at de ikke foreløpig har bestemt seg for hvilken sluttspilløsning de vil gå for.

– Kom veldig overraskende på oss

Eide forteller at de nå avventer tilbakemelding fra myndighetene, før man foretar seg noe mer.

– Vi har vært veldig åpne og transparente om hva vi mener hele veien, og i møtet med klubbene i dag fikk vi også vite hva de mener. Nå vet vi hvor alle står, og har fått ryddet opp i en del løse tråder. Vi har jevnlig kontakt med Norsk Topphockey, der klubbene er representert, så når vi får tilbakemelding fra helsemyndighetene må vi se på hva vi gjør videre, sier han.

Som Fotballforbundet, ble også Hockeyforbundet tatt på senga av mandagens nyheter om restriksjonene i Viken.

– Det kom veldig overraskende på oss, og vi var ikke forberedt på at noe sånt kunne skje. Vi hadde egentlig forventet å få en avklaring i midten av mars på om toppidretten kunne få åpne igjen, men i stedet kom altså den nyheten her. Sånn har det vært litt det siste året, da det er mange avgjørelser som har blitt truffet som vi ikke har visst noe om, sier Eide og fortsetter:

– Det at vi ikke har fått noen beskjed på forhånd når det kommer nye avgjørelser som får så store konsekvenser for vår idrett har selvsagt vært utfordrende. For oss som driver med idrett er det kjempefrustrerende å ikke vite, eller få en klarhet i, hva som er situasjonen. Så forstår jeg selvsagt også at det er en vanskelig situasjon for helsemyndighetene og de som bestemmer, men isolert sett for oss som driver med hockey er det ikke bra at vi ikke har hatt noen form for forutsigbarhet, forteller Eide.

– Hadde vært klare til å gå på is på dagen

Han forteller at han ikke hadde sett for seg i fjor høst at de ikke kom til å få spille nesten noen kamper i 2021. Den tanken hadde heller ikke slått VIFs Martin Røymark, før alt ble stengt ned i Hockey-Norge 6. januar.

– Det har vært veldig vanskelig å motivere seg for trening når du ikke vet om du får spilt flere kamper. Det siste håpet har vært om vi kunne få til et slags sluttspill i løpet av april, men det begynner å se veldig vanskelig ut. Spesielt hvis lagene i Viken verken får trene eller spille kamper før 11. april, sier VIFs Martin Røymark til Dagsavisen.

Røymark sier at han har snakket med en god del spillere fra andre klubber, og at følelsen i Hockey-Norge er den at de gjerne skulle ha fått fullført sesongen. Om enn på en noe amputert måte.

– Fra vårt ståsted skulle vi gjerne spilt et sluttspill. De jeg har snakket med, både i eget lag og i andre klubber, sier at de er veldig sugne på å avslutte sesongen på en ordentlig måte. Med en gang vi eventuelt ville fått lov til å spille tror jeg de aller fleste hadde vært klare til å gå på isen omtrent på dagen, selv om det sportslig sett neppe ville vært det beste, sier han og fortsetter:

– Før sesongen bestemte vi at grunnserien ville bli gjennomført basert på seiersprosent hvis den ble avlyst, for å finne ut av hvilke lag som gikk til sluttspillet. Uansett utfall ville det blitt et merkelig oppsett på sluttspillet, og selv om seiersprosent ikke er den mest rettferdige måten å gjøre det på, tror jeg folk ville gått med på det bare for å gjennomføre et sluttspill, sier han.

VIF-forwarden sier at det kunne vært en idé å samle alle lagene på et sted med lite smitte, men at også det byr på problemer.

– For dem som har jobb ved siden av, kan det bli vanskelig å få fri så lenge i strekk. I tillegg er du jo ikke sikker på at det ikke dukker opp smitte uansett hvor du legger det, og blir noen smittet da blir det jo ikke noe av uansett. Det virker småfjernt å få til noe med den situasjonen vi har nå, forteller Røymark.

Synes synd på de yngre spillerne: – Katastrofe for deres utvikling

Hvis det nå går mot en kansellering av hele sesongen, er Røymark mest lei seg på de yngre spillernes vegne.

– Jeg husker da jeg var ung og akkurat hadde valgt meg hockey som et yrke. Da ville jeg bare trene og spille kamper hele tiden for å utvikle meg, og denne sesongen har de nesten ikke fått lov til noen av delene. Vi gikk jo nesten to måneder her i Vålerenga uten å få lov til å trene en gang, og det sier seg selv at det er en katastrofe for de yngre spillernes utvikling, mener Røymark og fortsetter:

– Det er en dritvanskelig situasjon. Både for de yngre spillerne, men også for dem som kjemper for fornyet kontrakt og også for klubbene. Jeg synes det er veldig kjedelig at vi ikke får spille kamper, men jeg er litt på slutten av min karriere, så det har ikke så store konsekvenser for min del. Men det er veldig mange som har hockeyen som yrke dette går ut over. Både på kort sikt, men også de kommende sesongene, sier han.

Akkurat nå får Røymark og hans lagkamerater i Vålerenga lov til å trene innendørs på Jordal.

– Når du ikke får lov til å gå på trening, blir det veldig slitsomt. Det er dette som er yrket vårt, og hvis du ikke får lov til å utøve yrket ditt er ikke det spesielt gøy. Det har vært mye fram og tilbake, og vi har trent på mange forskjellige steder de gangene vi har fått lov til å trene. Vi har ikke møtt noen utenom vår egen kohort siden august, så det at vi da ikke fikk lov til å trene sammen synes jeg var veldig merkelig, men nå kan vi i hvert fall glede oss over det. Så lenge det varer, sier Røymark med en lettere oppgitt latter.

Hockey-VM legger føringer

Grunnen til at ut april er en slags siste deadline for å gjennomføre årets sesong, er at det kommer et VM-sluttspill i mai. Et sluttspill der de norske spillerne risikerer å gå inn i uten å ha spilt kamper på nærmere fem måneder.

– Jeg må jo si at jeg synes det er merkelig at alle andre land og ligaer får spille, men at vi her i Norge har bestemt oss for at det er umulig å gjennomføre. Jeg synes ikke vi som hockeyspillere har blitt behandlet spesielt bra gjennom denne perioden, og det virker ikke helt som de som bestemmer selv skjønner konsekvensene av reglene de innfører. Det at vi i en periode ikke fikk lov til å være inne på Jordal, men fikk lov til å trene på Frogner med 50 andre rundt oss, er jo ikke logisk, sier Røymark og fortsetter:

– Vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til de reglene som til enhver tid gjelder, selv om det er vanskelig å vite hvilke regler som gjelder til enhver tid. Heldigvis for Norge har vel også B-VM blitt avlyst, slik at vi trolig ikke kan rykke ned fra A-VM i år. Men det sier seg selv at vi med de forberedelsene vi har hatt ikke har spesielt gode sjanser i et VM, sier han.

At sesongen kan plukkes opp igjen etter VM er ferdig, har ikke Røymark spesielt tro på.

– Teoretisk sett kan hockey spilles også på sommeren, så det hadde nok vært mulig å gjennomføre et sluttspill etter VM. Problemet da er at mange kontrakter har gått ut for spillere over hele Hockey-Norge, og det ville bydd på problemer. Hvis det går så lang tid vil det også gå ut over neste sesong, så jeg tror ikke det hadde vært en spesielt god løsning, sier han.

– Det er en kreativ løsning, og en artig tanke, men slik vi er rigget i Hockey-Norge i dag kan det ikke gjennomføres. Mange av klubbene har kontraktsforhold med sine spillere som går ut 1. mai, og i tillegg er det mange av kommunene som tar av isflatene i hallene slik at et sluttspill på sommeren blir umulig, skyter generalsekretær Eide inn.

Mer fra Dagsavisen