Ishockey

Ny trener, nye ideer – ingen kamper

André Lysenstøen har fått en spesiell start på sin første jobb som hovedtrener for et seniorlag. Til nå har hverdagen på Manglerud vært preget av reduserte treninger, og ingen kamper.

Da André Lysenstøen tok over jobben etter David Livingston som A-lagstrener for Manglerud Star i midten av januar hadde Norges ishockeyforbund (NIHF) allerede stoppet seriespillet på grunn av smitte i flere klubber. Snaut to måneder senere venter fortsatt Lysenstøen på å lede sine gutter i kamp for første gang.

– Nei, det har ikke blitt noen kamper ennå, men det er jo inspirerende å ta over et lag og være hovedtrener på et seniorlag. Jeg har vært trener på et juniorlag for ti år siden, men utenom det har man vært assistenttrener og keepertrener overalt, men det er jo veldig givende. Og man sitter med mange tanker og ideer på hvordan man ønsker å prege Manglerud Star. Det er ikke bare på isen, men det er utafor også - på kontoret i administrasjonen. Det er mange store tanker vil jeg si da, forklarer Lysenstøen til Dagsavisen.

– Gi oss en dato

Både Lysenstøen og daglig leder i Manglerud Star, Ann-Brit Thorkildsen sier det er en ting som er viktigere enn alt annet nå; en dato.

Dette skriver Thorkildsen i en SMS til Dagsavisen tirsdag:

Vi hadde møte med Norsk Topphockey og NIHF i dag, fast annenhver tirsdag hvor klubbene kan snakke sammen. Intet nytt. Har jo ut april og kanskje et par dager til å spille på, så vi kan rekke mange kamper enda. Biter oss fast; gutta kommer på jobb og trener, så gi oss en dato.

—  Ann-Brit Thorkildsen, daglig leder Manglerud Star

Lysenstøen sier følgende:

– Det er jo kjempefrustrerende situasjon. Og det som er vanskelig er at det er så mange som er permitterte og ikke kan leve normale liv. Jeg føler ikke toppidretten er der at vi skal gå først i køen, men det vi syns er vanskelig er at vi ikke får noen beskjeder, man vet ingenting. Og så er det noen som sitter på toppen og bestemmer som selvfølgelig er bekymra og sier nei, og det er helt greit. Men gi oss en dato. Så er det i hvert fall lettere å forholde seg til.

Thorkildsen legger til at det har vært en stor utfordring med denne usikkerheten med tanke på avviklingen av kampene.

– Det er mange frivillige som må kalles inn selv om det ikke er publikum. Det er vakter, sekretariat, målkameramann osv. I tillegg er det mat og reiser som skal bestilles. Når vi får beskjed to dager før om at det ikke blir kamp så skaper det mye trøbbel for oss. Da vi fremdeles spilte var det mange nye dager, og tidspunkter kampene ble spilt på, og vi fikk en bot da målkameramannen vår ikke hadde dukket opp til kampstart, til tross for at både dommere og begge lag sa det var greit å starte. Det er ikke bøter vi trenger nå, sier Thorkildsen.

Ann-Brit Thorkildsen, daglig leder MS.

Den perfekte korona-treneren?

For Manglerud Stars nye trener har en annen utfordring i hans første måneder som sjef vært knytta til trening. Inntil Oslos elitelag nylig ble samlet på Jordal amfi var det en rekke hemmende tiltak man måtte følge for å gjennomføre en trening. Før løsningen med Jordal amfi kom på plass måtte MS, i likhet med de andre Oslo-klubbene trene i grupper på ti, uten kontakt.

– Det har jo vært en tøff situasjon. Ishockey er jo kontaktidrett, og vi har jo vært litt bekymra for scenarioer som at vi plutselig får beskjed om at det er kamp om tre dager, og vi ikke har hatt fullkontakttrening på rundt sju uker, med unntak av én uke der det ble åpna litt. Men da tok vi det veldig piano, sier Lysenstøen som innrømmer at det ikke har vært optimalt å måtte starte trenerjobben med en måned med «kjedelige treninger».

– Nei, det er ikke det. Men da kan det bare bli morsommere da, ler han, før han fortsetter:

– Det kommer an på hvordan man tar det. Vi kunne sagt at dette er helt jævlig, men jeg er vant til å jobbe med keepere. Alt fra én keeper til ti keepere på trening. Jeg er vant til å ha morgentrening med Wang eller NTG med fire, til ti spillere. Jeg er vant til å trene veldig alternativt. Jeg mister ikke motivasjonen av å trene med få. Men jeg tror mange av spillerne kan slite litt mer.

– Du har med andre ord vært den perfekte korona-treneren?

– Nja, jeg vet ikke om jeg vil si det. Men jeg er vant til det. Jeg har jobba med parrahockeyen i mange år der vi har hatt alt fra to spillere og null keepere til 12 spillere og to keepere, og jeg har trent 1-3 dager i uka med kjelkehockeyspillere, sier han.

Manglerud Star med korona-trening vinteren 2020/21. Ni spillere pluss trener, uten kontakt.

Vil styrke juniorlaget

Lysenstøen har mange tanker om hvordan han ønsker å endre Manglerud Star på isen, men også utenfor. På isen er det først og fremst det defensive han ønsker å forbedre hos MS. Utenfor isen har han et ønske om at MS skal gjenvinne gammel storhet på juniornivå.

– Jeg ønsker å være en arkitekt og skape et rammeverk. Jeg vil jobbe med at Manglerud Star U21 kommer seg litt høyere opp på tabellen, og blir et litt mer slagkraftig lag enn de har vært de siste åra, sier han, og fortsetter:

– Jeg mener at Manglerud Star skal ri to hester, og i hvert fall ri den ene. Og det er å utvikle spillere til større klubber. Helst utlandet. Vi må jo klappe oss sjøl på skulderen hvis folk kan leve av ishockeyen og kanskje bli en landslagsspiller, selv om de spiller et annet sted i Norge. Det er ikke det at jeg ønsker å fôre Vålerenga eller Stavanger med masse hockeyspillere, men vi skal i hvert fall være et jævlig godt springbrett med tanke på spilletid, treningskultur, treningsarbeid og muligheter da. Som Robin (Haglund Mathisen) og Pontus (Finstad) har fått her. Hvis vi gjør bra arbeid med sånne typer spillere så vil vi tiltrekke oss unge spillere som er kostnadseffektive.

Han ønsker også at A-laget tar steg mot å bli mer profesjonell, slik at de som kommer til klubben i hvert fall føler at ting er på stell.

– Hockey skal være moro, men ikke som i tull og fjas. Det er ingen som syns det er gøy å gå ut og tape 15 kamper på rad. Hvis du leverer ålreit på isen så blir det moro i garderoben. Det skal være moro å trene og kjenne at man gjør noe sammen. Men å komme rett fra jobb … Vi ønsker å ta steg som klubb ved å øke seriøsiteten. De blir kanskje ikke proff her, men vi skal i hvert fall sørge for at folk kjenner at her er det bra opplegg.

Ønsker å se resultater

Men i første omgang ønsker Lysenstøen å få se om de grepene han har tatt vil gi resultater. I det serien stengte ned i starten av januar lå Manglerud Star på en sjuendeplass, etter en svært varierende sesong. Starten var glitrende, men desember ble blytung, og de avslutta med å tape for begge bunnlaga, Narvik og Grüner. I den siste kampen før det stoppa tapte de hele 7-1 borte mot Stjernen.

– Man ønsker jo til slutt å få se noen resultater av det man gjør da. Man kan jo ikke garantere noen seiere, men jeg håpa jo på at man kan se litt annerledes ut og håpe at man får respons på de bryterne man har valgt å skru på, sier han.

André Lysenstøen.

Forstår (delvis) prioriteringa

Om Lysenstøen får noen svar denne sesongen er ennå usikkert. Det har ikke blitt spilt én eneste kamp i eliteserien siden 7. januar. På grunn av mange utbrudd av koronasmitte valgte NIHF selv å stenge ned seriespillet. Lysenstøen tror det valget gjorde det enklere for myndighetene å forlenge spillestansen.

– Hockeyen tok et standpunkt da de så at det ble utfordringer med smittesituasjonen, og så viste dem handlekraft med å stenge i to uker, men da tror jeg samtidig de gjorde det litt enklere for regjeringa å stoppe toppidretten, sier Lysenstøen, og legger til:

– Vi hjalp dem jo med valget. Jeg tror det hadde vært vanskeligere for dem å stenge ned på egen hånd hvis ikke vi hadde tatt det første steget. Samtidig var det ikke helt forsvarlig å fortsette heller for det var jo en utfordring med mye smitte og usikkerhet med når man kunne komme tilbake igjen osv.

Han synes imidlertid det nå er greit at barneidretten får sjansen.

– Jeg skjønner at toppidretten går bak i køen, og at barn skal få slippe til nå. For det har vært en periode der toppidretten har vært prioritert.

– Men er det ikke mulig å få til begge deler?

– Jo, for vi har jo gode protokoller som viser gode tall i andre land, sier han, og fortsetter:

– Det skal gå i null, så vi åpner opp for barn og unge, men åpner ikke for toppidrett for de har fått muligheten før. Man må gi noe til noen, og ta vekk fra andre. Samtidig er det selvfølgelig utrolig frustrerende at man ikke tar med toppidretten for jeg har jo følt at vi har hatt kontroll, men så har jo ishockeyen vist at det er utrolig mye smitte, sier Lysenstøen som syns det er en vanskelig situasjon.


Mer fra Dagsavisen