Sport

Ishockey og annet seriespill må fortsatt vente

Ishockeyen hadde håpet å fortsette sesongen i neste uke, men det blir ikke noe av. Seriespillet i ishockey, håndball, bandy og basket må fortsatt vente.

Regjeringen åpner ikke opp for seriespill i voksenidrettene i de neste to ukene.

Seriespillene blir suspendert til midten av februar. Regjeringen gjør dette inntil de har en helhetlig vurdering av de nasjonale tiltakene.

Regjeringens beslutning betyr at det ikke vil bli spilt eliteseriespill i noen av de større idrettene i de kommende to ukene.

Det betyr at for eksempel at ishockeyen må utsette sine oppstartsplaner. De hadde håpet å åpne opp for 1.-divisjonsspill fra 3. februar og eliteserien fra 4. februar.

Ishockeyen hadde allerede hatt spillestopp i ti dager da regjeringen stanset all seriespill 18. januar. Det skjedde etter omfattende koronasmitte blant klubbene. Det har vært smitte i sju av ti eliteserielag.

– Vi ser jo at ishockeyligaen har suspendert aktivitet nettopp på grunn av smittesituasjonen. Vi har prioritert toppidretten lenge, og nå er det på tide at de tar 14 dagers pause. De klarer jo ikke å holde det smittefritt, der heller, sa statsminister Erna Solberg (H) 18. januar.

Regjeringens beslutning ble offentliggjort av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad under lørdagens pressekonferanse i Oslo.

Lettelser for barneidretten

Regjeringen tillater at barn og unge under 20 år i østlandsområdet kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter igjen fra og med 3. februar.

16. januar ble det innført flere nasjonale tiltak i forbindelse med et utbrudd av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, som også medførte stans i stans for barneidretten i ti kommuner.

Selv om de fleste øvrige smittetiltakene forlenges til midten av februar, blir det lettelser for barn og unge som gjør at de kan starte opp igjen med idretts- og fritidsaktiviteter.

– I ring 1-kommunene åpner vi opp for at barn og unge under 20 år kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter. Å kunne gå på fotballtrening, håndballen eller korøvelsen håper jeg vil lette byrden for mange av de barn og unge som bor i disse kommunene, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

I ring 2-kommunene gjelder nasjonale regler.

Internasjonale konkurranser

Regjeringen åpner for at utenlandske utøvere igjen kan komme inn i landet på karanteneunntak for å konkurrere i Norge. Men ikke før i midten av februar.

– Unntaket vil ikke gjeninnføres før i midten av februar. Regjeringen vil gjøre en fornyet vurdering før dette, heter det i lørdagens redegjørelse fra regjeringen.

Idretten fikk fredag 22. januar forlenget unntak for reglene om karantene ved innreise, blant annet for å kunne arrangere verdenscup i langrenn og andre skiidretter og internasjonale fotball- og håndballkamper.

Men onsdag ble dette opphevet da regjeringen bestemte å stenge grensene til Norge for alt annet enn helt nødvendig innreise.

– Nei, det er ikke laget åpning for at kulturpersonligheter eller idrettsutøvere eller andre får unntak fra disse reglene, sa statsminister Erna Solberg onsdag.

Dersom unntaket blir gjeninnført er det likevel for sent for å arrangere verdenscup i Lillehammer 12.- til 14. februar. Dette arrangementet er allerede avlyst.

Men det kan se lysere ut for en rekke andre verdenscuprenn, blant annet Holmenkollen Skifesteival i mars.

En gjeninnføring av karanteneunntaket kan også bety at Norge kan spille VM-kvalifiseringen mot Tyrkia 27. mars. Flere norske håndball- og fotballklubber skal også spille internasjonale kamper de nærmeste ukene.

Unntaket for idrettsutøvere betyr langt kortere karantene kombinert med testing ved innreise til Norge.

Mer fra Dagsavisen