Sport

IOC lover endringer, for sent for Oslo

OL: IOC-president Thomas Bach mener Norge misbrukte en stor mulighet ved å si nei til vinterlekene.

Det har vakt internasjonal oppmerksomhet at Oslo trakk seg som søker til Vinter-OL i 2022. Og svarbrevet fra IOC som ble sendt ut sent onsdag kveld, var nesten like oppsiktsvekkende. Det er svært sjelden IOC sender ut et «furtebrev» for å forklare hvorfor en søker trekker seg.

Men i går gjentok IOC-president Thomas Bach noen av de samme poengene i et intervju med Associated Press. Han avviste også at det er aktuelt å gjenåpne prosessen for nye søkere.

- Vi har to gode kandidater i Almaty og Beijing, sa han.

- Nå er vi i gang med et reformarbeid der kravene til søkerbyene blir mye mindre, sa han i går.

Men han avviste at Oslos nei var noen krise for IOC.

Det var IOCs generaldirektør, Christophe Dubi, som signerte pressemeldingen som gikk ut onsdag kveld. Han beklaget at Norge ikke sendte ansvarlige politikere til et møte med de tre søkerne i sommer.

- Jeg har lest pressemeldingen fra IOC, og jeg er forundret, og forstår ikke hva IOC viser til, eller hvilket møte de refererer til. Vi har hatt flere møter, og har ikke fått tilbakemelding om at de vi har sendt ikke er representative nok, sier Oslos OL-direktør, Eli Grimsby, til Dagsavisen.

Pampeparty

Kostnadene ved OL, som likevel ikke ble et «billig-OL», og kravene til IOC ble vektet tungt da Høyres stortingsgruppe konkluderte med et nei til lekene. Onsdag hadde VG viet forsiden sin til et av organisasjonens mest forbausende krav. IOC krever gratis sprit på stadion og cocktail-fest med Kongen, kunne man lese i avisen som refererte til IOCs 7000 sider med krav og spesifikasjoner til Oslo som søkerby. Høyre-representant Sveinung Stensland har vært klar på sitt nei til OL. Han sier det ikke handlet om IOC alene.

- Men IOC er en viktig årsak til at det er blitt så dyrt, og så voldsomt med OL. Her er alle kravene en del av bildet. På toppen kommer krav om VIP-behandling. De oppfører seg jo som om det er Vatikanstaten som kommer på besøk, og ikke idrettsbevegelsen.

Høyre-representant Peter Frølich sier partiet endte på nei blant annet fordi det virket vanskelig å snu ukulturen i IOC på kort sikt.

- Det var ingen vilje til å bruke milliarder på å bekjempe ukulturen i IOC. Derfor ble vårt råd å si nei, sier Frølich til NRK dagen etter den historiske avgjørelsen.

Endringene kommer

Reformen er i hvert fall i gang. Etter at Thomas Bach satte i gang sitt reformarbeid «Olympic Agenda 2020», har 150 kvinner og menn fra hele verden bearbeidet alle forslagene som har kommet inn. 8. og 9. desember er det innkalt til ekstraordinær IOC-kongress i Monaco for å behandle de forslagene som 14 forskjellige komiteer nå forbereder.

I tre av disse komiteene sitter det nordmenn. Våre nåværende IOC-representanter er Gerhard Heiberg (sponsor- og rettighetskomiteen), Ole Einar Bjørndalen (etikk-komiteen) og Anders Besseberg (antidopingkomiteen). Sistnevnte sitter i IOC i egenskap av sitt presidentverv i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) der han ble gjenvalgt for fire uker siden.

Rakk ikke Oslo

Brorparten av de flere tusen forslagene er hemmelige med unntak av de organisasjonene som selv velger å offentliggjøre sine innspill. Norges Idrettsforbund er blant disse. Og forslaget om å få inn punkter om menneskerettigheter og arbeidskontrakter er allerede innarbeidet i kontraktene til kommende arrangører.

Hva som ellers kommer ut av reformarbeidet er det få som vet. Men Oslos avbud på 2022-lekene gjør inntrykk.

- 2022-lekene har mistet søkere fordi IOC ikke har vært flinke nok til å forklare hvilken fleksibilitet som nå ligger i søkerprosessen, sa tidligere generaldirektør Gilbert Felli i går.

Det er blant annet forenklet søkerprosedyre som også skal innføres fra desember.

Organisasjonen Asser International Sports Law Centre i Nederland, som følger de store idrettsorganisasjonene med kritisk blikk, er spent på hva som kommer ut av konkrete forbedringer.

- Spørsmålet er om dette bare er en vindusvask eller en reell vilje til endring, skriver kommentator Antoine Duval.

Han mener IOCs reformarbeid følger tre stikkord med hensyn til kommende OL: billigere, enklere, hetere.

Det siste punktet er først og fremst å styrke lekenes globale interesse og legitimitet, særlig inn mot yngre aldersgrupper.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen