Sport

Intern VIF-strid om kjøp

GUNNARSSON-SAKEN: Martin Andresen prøvde gjentatte ganger å få 
Vålerenga til å utløse opsjonsavtalen på Herman Stengel. Styret sa nei.

SANDVIKA (Dagsavisen): I går var det tidligere Vålerenga-trener, nå konsernsjef, Martin Andresens tur til å forklare seg i Gunnarsson-saken. Sammen med daværende sportsdirektør, og nå en av de tiltalte, Truls Haakonsen, deltok han på alle forhandlinger med Stabæk og sportslig leder i klubben, Inge André Olsen.

Ville hente Stengel

Martin Andresen kunne i Asker og Bærum tingrett fortelle om kampen som foregikk internt i Vålerenga rundt Herman Stengel.

Vålerenga hadde inngått en opsjonsavtale om retten til å kjøpe unggutten. Avtalen var verdt fire millioner kroner, men den dagen avtalen ble utløst, skulle Vålerenga ut med enda flere millioner avhengig av når den ble utløst.

Martin Andresen forteller at han ved hvert overgangsvindu ba om at avtalen måtte utløses slik at Stengel kunne komme til Vålerenga.

- Kan vi ikke bare gjøre det i stedet for å kaste bort de pengene vi har brukt på denne avtalen, sier han.

- Alle på sport var innstilt på å kjøpe ham ut. Det var også de som hadde økonomiske interesser i AS-et. Det var de som hadde betalt pengene for opsjonen.

- Men hver gang ble svaret nei. Og det var Håvard Lunde, leder i sportslig utvalg, og styreleder Åge Petter Christiansen som målbar at han ikke skulle kjøpes ut så lenge saken var under etterforskning.

Alt galt

Herman Stengel ga klart uttrykk for at han ville til Vålerenga. Han dro til og med på Vålerenga-kamp i håp om å få snakke med Åge Petter Christiansen. Det ble det ikke noe av.

- De hindret Herman i å komme til oss. Det syns jeg først og fremst var fælt for Herman. Han var ivrig etter å komme til oss og meg. Det hadde vært sunt for Herman Stengel å bli ledet av meg, og jeg ville gitt ham mye spilletid. Det var galt at de (styret, red.anm.) skulle hindre ham i det, sier Martin Andresen.

Senere forklarte Håvard Lunde seg og han fortalte at forholdet melom ham og Andresen var iskaldt.

- Han ønsket meg ikke i nærheten av treningsfeltet, sa Lunde.

Vålerengas idé

En opsjonsavtale er vanlig mellom utenlandske klubber, men dette skal være den første opsjonsavtalen mellom to norske klubber.

I utgangspunktet ville Vålerenga ha Veigar Páll Gunnarsson for 1,5 millioner kroner og Vegar Hedenstad for 5,5 millioner. Det var de pengene de hadde til rådighet. Men Vegar Hedenstad ville ikke til Vålerenga. Han ville utenlands.

Stabæk trengte desperat penger etter at budsjettet måtte kuttes fra 100 millioner til 22 millioner kroner. Dermed kom også Herman Stengels navn opp. Og Vålerenga kom opp med ideen om en opsjonsavtale på fire millioner.

Stortalent

Martin Andresen forteller at de lenge hadde fulgt det 15 år gamle talentet.

- Sammen med Mats Møller Dæhlie var Herman kanskje det største talentet i Norden, sier den tidligere VIF-treneren.

- Men Møller Dæhlie dro jo til Manchester United.

- Vet du hvor han er i dag, spør aktoratet.

- Ja, han er vel i Manchester United, svarer Andresen.

- Nei, han spiller i Molde.

- Der kan dere se hvor lite jeg følger med for tida, ler Martin Andresen.

- Nå jobber jeg som sjef i familiens møbelfirma fra morgen til kveld. Fotball blir det ikke tid til, sier han til Dagsavisen om sitt nye liv.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Blant de 34 som skal vitne, er disse:

Veigar Páll Gunnarsson

Herman Stengel

Jon Nordbrekken

Nils Skutle (RBK)

Erik Hoftun (RBK)

Terje Svendsen (RBK)

Hans Jørgen Stengel (far)

Martin Andresen (vitnet i går)

Ingebrigt Steen Jensen (vitnet i går)

Mer fra Dagsavisen