Sport

Innsamling av penger og poeng

TETKAMP: Vålerengas spillere har heng på medaljekampen. Alle rundt samler inn penger. Til sammen skal dette bli dynamitt. En eller annen gang.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Det er en merkverdig situasjon å følge Vålerenga akkurat nå. Utenfor stadionmurene i går gikk bøssebærere rundt for å samle inn penger. Uinnvidde måtte nødvendigvis spørre: Til hva da?

De ondsinnede kunne svart: Til tredjekeepere som hever mangemillionlønn i Vålerenga. Det programmerte svaret var å redde Vålerenga som toppklub i norsk fotball.

Vålerenga akkurat nå handler om penger som mangler og penger som trengs. Lørdag kveld var Klanen på plass på John Fredriksens 70-årsbursdagsfest. Ingen har gitt mer til Vålerenga enn ham. Men hjelper det nå når kassa er tom?

Det var massiv mobilisering foran kampen i går for å få folk til Ullevaal. Men bare drøyt 8.000 kom.

Engelsk ligafinale nesten opp mot kampstart konkurrerer også med VIF. Slik er det bare. Men DnB-sjef Rune Bjerke tok plass ved siden av VIFs daglige leder.

- Vi har vært ærlige om den økonomiske krisen vi er i, og dette gjelder flere i norsk fotball. Den kan ikke drives slik den drives nå, sa Kjetil Rekdal til oss rett før avspark i går.

40 sekunder

Rett etter avspark var han i et helt annet modus.

For etter 40 sekunder sto det 1-0 på Ullevaal, selvfølgelig signert Vidar Örn Kjartansson. Da Vikingforsvaret sov, så han muligheten umiddelbart. Og lirket ballen ned i hjørnet forbi en forvirret Viking-keeper Iven Austbø.

Og med sin åttende scoring for sesongen hadde han sendt Vålerenga opp på sølvplass på tabellen akkurat da.

Ingen skal si at spillerne ikke gjør sin del av dugnadsjobben.

Og ledelsen burde vært større ved pause etter at VIF tidvis hadde spilt ut ligaens eneste ubeseirede lag. Blant mye annen moro dundret Rasmus Lindkvist ballen i tverrliggeren etter strålende forspill av Ruben Kristiansen.

Et halvt minutt etterpå reddet Viking på målstreken. Akkurat da så Vålerenga ut som et sprudlende topplag uten en eneste økonomisk bekymring. Men så er også fotballøkonomi og spilleglede to forskjellige størrelser.

Ubeseirede Viking

Pauseunderholdningen på Ullevaal hadde ett tema: Innsamling av penger. Hver krone teller. «Den første millionen er den vanskeligste», sa speaker.

Men den andre omgangen ble den vanskeligste på Ullevaal.

For da kom Viking med større trøkk da de utnyttet sine kontringer bedre. Og seks minutter ut i omgangen kom Vikings utligning da kveldens andre islandske målscorer meldte seg: Indridi Sigurdsson. Han har gode Ullevaal-minner mot VIF som tidligere Lynspiller også. Han scoret på Vikings andre målsjanse i kampen.

Dette preget Vålerenga som måtte ta større hensyn bakover. Viking så mulighetene og kom på farlige overganger uten å score.

Vikings klassiske innbytter Jon Dadi Bodvarsson var nær på å fikse alle poengene i sluttminuttene. Tilsvarende med Daniel Fredheim Holm på den andre siden. Kampen ebbet ut uten tre poeng til noen.

Dommer blåste av da VIF skulle ha innkast i god posisjon. Og skjellsordene haglet mot ham selvfølgelig.

- Vi gir bort for mye initiativ og blir slitne, sier VIF-kaptein Christian Grindheim.

- Vi blir rundspilt og er heldige før pause, sier Vikingtrener Kjell Jonevret.

Mandag om en uke kommer Lillestrøm til Ullevaal. Før det skal 16.mai-ritualene gjennomføres. Det blir en ny mulighet til å melde seg på i tetstriden. Og ny mulighet for VIF til å samle inn mer penger. Men en hverdagsmandag klokka 18? Er det en god idé?

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen