Belgias Marouane Fellaini jubler etter å ha scoret utligningsmålet mot Algerie. FOTO: GABRIEL BOUYS/NTB SCANPIX

Innbyttesuksess

BELGIA-TRIUMF: Om Belgias trener Marc Wilmots stilte med feil lag, kan være et spørsmål. Hvis han gjorde det, blir han nå hyllet for å ha rettet det opp med tre innbytter som snudde hele kampen mot Algerie.

Det har nærmest hersket euforiske tilstander i Belgia etter at deres landslag kvalifiserte seg til fotballen ypperste scene - et VM-sluttspill. Og det for første gang på 12 år. Ja, prestasjonen var så stor at etter at Belgia hadde slått Kroatia 2-1 i den avgjørende kvalifiseringskampen, dukket statsminister Elio di Rupo opp i garderoben for å gratulere. Og kong Philippe ringte trener Marc Wilmots umiddelbart for også å gratulere.

 

Geniforklares

Men i over én time mot Algerie i går så det svært så traurig ut. Det var lite som minnet om en VM-outsider vi så. Algerie tettet igjen, ga lite rom for at Belgia kunne spille seg gjennom. Og de scoret og tok ledelsen.

23. min. Algerie fosser i sitt andre angrep i kampen. Jan Vertonghen river på klønete måte ned Triebfeder Feghouli i straffefeltet. Straffen tar Feghouli selv og Algerie tar ledelsen.

Belgia greier ikke å knekke Algeries defensive kode. De mangler tempo. De mangler vilje til å slå til de få gangene nordafrikanerne er i ubalanse. Det er kort og godt gåfotball Belgia presterer.

 

Tar grep

Men i pausen tar Marc Wilmots grep. Først tar han ut Chadli og setter inn Driens Mertens. Og det var en kraftig advarsel til de andre ti. Men Belgia fortsatte å underprestere.

Da kom et nytt bytte. Romelu Lukaku ut og inn med Origi. Det skapte endelig den farten alle hadde savnet.

Og så kom det tredje byttet:

En ny Tottenham-spiller ut, Moussa Dembele, og inn med Marouane Fellani. Han har hatt en dårlig sesong i Manchester United.

- Fordi United har brukt han feil, sier Marc Wilmots.

I dag kan han peke nese til den engelske storklubben og si:

- Sånn skal han brukes.

For nå fikk Belgia en spiller som med sine dype løp kom seg inn i boksen. Og da kom utligningen.

70. min. Marouane Fellaini er på rett sted på rett tid og header et innlegg vakkert i mål. 1-1.

 

Seiersmålet

Og nå fortsetter Belgia med fartsfylt fotball. Troen på dette laget er på vei tilbake. Og da blir kampen avgjort.

80. min. Belgia setter endelig fart på en kontringsmulighet. Chelsea-spiller Eden Hazard drar opp på venstre, ser Driens Mertens på motsatt, og da ballen når foten hans, svarer han med å klinke ballen opp i nærmeste hjørne.

Belgia har unngått en ydmykelse.

Nå har Belgia tatt et langt skritt til sluttspillet. (De to andre lagene gruppa, Russland-Sør-Korea, var ikke ferdigspilt da denne utgaven av Dagsavisen gikk i trykken.)

Marc Wilmots er den best betalte belgiske treneren noensinne. Rundt fem millioner er lønna

- For meg er det viktig hvilke visjoner forbundet har for prosjektet med dette landslaget, sier han, men trekker også inn satsingen på de yngre landslagene.

I går kom Belgia seg gjennom det første nåløyet i dette VM. Takket være «coaching i verdensklasse» (som Kjetil Rekdal ville sagt det.

- Jeg la inn noen klare ord før andre omgang, sier Marc Wilmots om snuoperasjonen.

tor.karlsen@dagsavisen.no