Nyheter

Ingrediensene Vålerenga trenger

Tidligere Vålerenga-spiller Bengt Eriksen, nå fotballekspert hos Eurosport, peker på backene og Matthías Vilhjálmsson-signeringen som viktige faktorer i kampen for medalje i år. Men én ting er viktigere enn dem alle.

Bilde 1 av 2

LSK-HALLEN:  (Dagsavisen): Vålerenga ble nummer seks i Eliteserien 2018. Ronny Deilas mannskap må ta steg hvis laget skal kunne slå seg opp i kampen om edelt metall i år.

– De første 20 minuttene mot Strømmen (4-1-seier fredag) lover godt for VIF, men det er fortsatt veldig tidlig. Det er det jo for alle. Men Vålerenga må bruke tiden godt. De må unngå å få hastverk igjen, sier Bengt Eriksen til Dagsavisen.

Han peker på det han mener blir aller viktigst for Deila og co.:

– Stabilitet. Den må de få orden på. Jeg er som regel ikke så veldig opptatt av det som skal inn og forsterke, jeg er heller opptatt av å forsterke de spillerne som allerede er i stallen. Og det må gjøres, for VIF hadde vel til gode å vinne tre kamper på rad i serien i fjor. Det vitner om mangel på stabilitet. I de ti siste serierundene på høsten ble det tre seirer, tre uavgjort og fire tap. Det lukter det ikke svidd av, sier fotballeksperten.

Saken fortsetter under bildet

###

Bengt Eriksen og Eurosport-kollega Gunnhild Toldnes i LSK-hallen. Foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: VIF banket Strømmen i Vilhjálmssons debut (DA+)

Stort sprang

– Men jeg tror de er veldig bevisst på å bli mer stabile. Så er spørsmålet om de evner å få gjort noe med det, legger han til.

– Er det lettere sagt enn gjort å bli mer stabil?

– Selvfølgelig, det er jo det alle streber etter – å nå et høyere nivå, men også holde seg der. Det høyeste nivået til Vålerenga i fjor var veldig bra, det. Men det laveste var for dårlig. Det er liksom definisjonen på at det svinger. Og da havner man ikke på medaljeplass, som siktemålet til VIF vel er i 2019, svarer 53-åringen.

Han mener VIF-fansen ikke bør slå fra seg toppstrid med Rosenborg og Molde.

– Er det et gap til de to favorittene?

– Det er et stort sprang, men det er ikke for stort. RBK og Molde «leder» per nå, men det er tid nok til å ta dem igjen. Serien starter 30. mars, og det går en del måneder før serien avsluttes, sier han smilende.

Les også: Ikke bekymret for VIFs uttelling (DA+)

Vilhjálmsson viktig

Han peker også på andre faktorer enn bare stabiliteten:

– Mot Strømmen så jeg en ting jeg etterlyste mer av i fjor: VIF-backene kom ofte til tidlige innlegg. I fjor så vi ofte at ballen kom ut på kant, men så ventet man med innleggene. Da blir det vanskeligere å score. Fortsetter det som mot Strømmen, har jeg tro på at effektiviteten også blir bedre, sier Eriksen, vel vitende om at kun fem lag scoret færre mål i serien enn VIF i fjor.

Fotballeksperten tror også nyervervelsen Matthías Vilhjálmsson kan bli en viktig brikke for trener Ronny Deila.

Les også: Han vil bli Deilas førstevalg (DA+)

– Vilhjálmsson er en erfaren mann, en klok og anvendelig spiller. Skal Deila bruke ham som spiss, må han nok få lov til å tilpasse seg litt. Men han kan også brukes på midten. Han kommer nok til å bli et oppmerksomhetspunkt for motstanderne, hvilket gjør at det kan bli mer rom for spillere som Bård Finne og Chidera Ejuke rundt ham, sier Eriksen.

Han mener imidlertid at VIF må ha islendingens skadehistorikk i bakhodet.

– Det eneste spørsmålet med Vilhjálmsson, er: Holder han seg skadefri? Han er ingen ung mann mer, og han har nylig vært langtidsskadd. Han og VIF må satse på at han holder seg frisk. Hvis ikke blir det et kludrete år, mener Eriksen.

PS. Vålerenga spiller sesongens tredje treningskamp mot Ullensaker/Kisa i LSK-hallen tirsdag klokka 13.15.

Mer fra Dagsavisen