Sport

Ingen VM-kamp for Magnus Carlsen i år

Magnus Carlsen kommer ikke til å forsvare sin VM-tittel i langsjakk i 2020. Den norske sjakkstjernens neste VM-kamp er utsatt.

Det bekrefter direktør Emil Sutovskij i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) overfor  nettstedet chess24.com lørdag.

Carlsen skulle etter planen ha forsvart sin VM-tittel i klassisk sjakk i desember, men det har lenge heftet usikkerhet ved arrangementet som følge av koronaviruset. Nå er det klart at kampen flyttes.

– Vi har kommet til enighet om at å gjennomføre den i år, som opprinnelig planlagt, er umulig. To alternativer ligger nå på bordet: Våren 2021 eller høsten 2021, sier Sutovskij til  Chess24.

Kandidatturneringen, der Magnus Carlsens VM-motstander skal utpekes, måtte også stanses tidligere i år som følge av virussituasjonen. Planen skal nå være å fullføre den i september/oktober.

Kandidatturneringen kan samtidig bli flyttet fra russiske Jekaterinburg, der innledningen ble spilt. Flere mulige arrangørbyer vurderes i øyeblikket.

At den planlagte VM-kampen i desember flyttes kommer ikke som noen overraskelse. Sjakkekspertene har vært samstemte i at en utsettelse er eneste mulighet.

Magnus Carlsen har også flere ganger vært inne på det samme.

– Om VM blir arrangert avhenger av om de kan gjennomføre kandidatturneringen. Det regner jeg ikke som spesielt sannsynlig akkurat nå, sa Carlsen i et intervju med NTB i mai.

Carlsen ble verdensmester da han beseiret Vishy Anand i India i 2013. Siden har han forsvart tittelen tre ganger. I 2018 slo han Fabiano Caruana i London.

Mer fra Dagsavisen