Ski

Ingen ukrainsk feiring

STAFETTGULL: Ukraina tok stafettgullet. Men det vil ikke bli noen gullfeiring. De grufulle scenene fra hjemlandet innbyr ikke til det.

SOTSJI (Dagsavisen): Den berømte ukrainske stavhopperen Sergej Bubka, med blant annet seks VM-gull og et utall av verdensrekorder, er president i den ukrainske olympiske komité og medlem av IOC. I en samtale med Dagsavisen etter Ukrainas stafettgull i skiskyting i går, sier han:

- Nei, vi vil ikke feire gullet. Det er ingen grunn til feiring på bagrunn av det triste som skjer i landet vårt.

Men likevel tror han at det kan komme noe positivt ut av dette stafettgullet.

- Dette gullet kan være med på å forene landet. Denne seieren er dedikert til vår nasjon. Seieren kan være et symbol på at noe positivt nå kan skje.

Trakk seg

Han forteller også noe som ble kjent tidligere på dagen. Den ukrainske slalåmjenta Bogdana Matsotska og hennes trener hadde trukket seg fra slalåmkonkurransen. Hun hadde mennesker hun kjente godt i demonstrasjonene på Uavhengig-
hetsplassen og orket derfor ikke tanken på å konkurrere.

- Men hun er fortsatt i leiren og uttrykte støtte til stafettjentene før start og vil reise hjem sammen med resten av troppen, forteller han.

Selv møtte han de ukrainske utøverne onsdag.

- Jeg sa at vi støttet dem, ba 

dem om å ha tro og sa at vi var glade i dem, forteller han.

Vi fortalte han at vi hadde vært i Kiev under fotball-EM for to somre siden, og om hvordan vi opplevde byen som så vakker. Og så kommer bildene vi ser nå.

- Ja, hva tror du vi syns nå, da, svarer han tydelig rørt.

Ett minutts stillhet

Da de ukrainske gulljentene kom på pressekonferansen etter seieren, ble det markert med ett minutts stilhet til minne om folk som hadde mistet livet i landet nå. De kom ikke med noen politiske uttalelser, men uttrykte hvor forferdelig trist det var det som nå skjer og har skjedd i landet deres.

Norge tok bronse på stafetten, men Ann Kristin Flatland uttrykte nok det de fleste følte.

- Jeg unner Ukraina gullet. Og jeg unner Russland sølvet. Jeg er imponert over at de greide å mobilisere, samtidig som jeg har full forståelse for slalåmjenta som ikke vil delta, sier hun til Dagsavisen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

ukraina

Ukraina har 45,4 millioner innbyggere.

Landet grenser til Russland i øst, Hviterussland i nord. Polen, Slovakia og Ungarn i vest, Romania, Moldova (samt utbryterregionen Transnistria) i sørvest, og til Svartehavet og Azovhavet i sør.

Kiev er både landets hovedstad og største by.

Ukraina ble selvstendig republikk 24. august 1991. 24. august er derfor nasjonaldagen.

Mer fra Dagsavisen