Fakkelmannen lever i fjellsiden ved Lillehammer. Men det er langt igjen til en ny OL-søknad. FOTO: AL TIELEMANNS/EPA/NTB SCANPIX

Ingen ny OL-debatt. Ikke ennå

Søndag slukkes ilden på Lillehammer og det er mange gode grunner til å kalle ungdoms-OL en suksess ut fra sine kriterier. Men det haster ikke å starte en ny debatt om vinter-OL i Norge. For det handler om noe helt annet.


For det første er ikke et vanlig OL sammenlignbart med det som har skjedd på Lillehammer den siste uka. Ungdoms-OL har vært det ordet forteller. En ungdomsfestival med fokus på idrettens verdier og muligheter. Det er ikke bare ungdom som har konkurrert under lekene. Det er også ungdom som har styrt det meste. De såkalte arena-produksjonene har vært regissert av 20-åringer. Og det har de gjort til 20 i stil. Det er den største forskjellen fra tradisjonelle norske sportsarrangementer.

Ungdommene har gjort inntrykk på alle IOC-medlemmene som har vært på besøk. At flertallet faktisk møtte opp, var også en overraskelse. Kanskje det var behovet for å se et olympisk arrangement som ikke ble ødelagt av beskyldninger om korrupsjon og doping? Det er lenge siden sist.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!


Også publikumsframmøtet var overraskende. Det var ikke lagt opp til noe billettsystem, men etter hvert tvang det seg fram. Dette ungdoms-OL ble betydelig bedre besøkt enn den forrige vinterutgaven i Innsbruck.

Men det er ikke automatikk i at et nytt vellykket Lille­hammer-arrangement skal medføre en ny norsk OL-­søknad. Det har ingen hast. Sårene etter forrige runde har ikke grodd. Det vil bli en lang prosess bare å finne den norske kandidaten. Lillehammer har de beste argumentene. Men også Oslo, Trondheim og Tromsø har planene liggende i skuffen. Neste ski-VM i Norge skal arrangeres i Trondheim.

Vi trenger å se hvordan den påståtte olympiske reformen, Agenda 2020, vil virke. Vi trenger å se at endringer faktisk kommer. Og det avsluttende ungdoms-OL på Lillehammer kan ha giott ekstra inspirasjon i så henseende. IOC må framstå som ledestjernen i en tid der både fotballen og friidretten er rammet av sine største korrupsjonsskandaler noensinne.

Man kan heller diskutere om ungdoms-OL skal videreføres. Akkurat nå framstår det som en sunn motvekt mot det «voksne» OL. Og kanskje det er behov for et slikt korrektiv akkurat nå når internasjonal toppidrett er i administrativ krise. Kanskje ble en gnist tent på Lillehammer. Men gnister trenger næring for å bli en ny flamme.