Fotball

Ingen hjelp å få fra de høyere makter

FOTBALL: Engelske medier har kvesset det som kvesses kan, og er ikke i tvil om at David Moyes‘ dager i Manchester United snart er talte.

I går sto avisene Daily Telegraph, The Guardian, Manchester Evening News og Daily Mail nærmest i bugnende kø i aviskioskene, og samtlige forkynte Moyes‘ snarlige avgang:

- Han har mistet garderoben. Han har ikke lenger tillit blant spillerne. De har vendt ham ryggen, tordnet tabloidene.

Og kritikerne fikk i løpet av gårsdagen enda mer vann på mølla ettersom ledelsen i Manchester United ikke gikk ut og forsvarte sin trener, slik klubben ofte har vært nødt til når det har blåst kuling rundt ørene på mannen som skulle bære arven etter Sir Alex Ferguson triumferende videre.

Skal ha fått nok

Det var det forsmedelige 0-2-nederlaget mot Everton 1. påskedag som igjen har satt fart i spekulasjonene når det gjelder David Moyes‘ skjebne. Skal man tro de britiske avisene vil påsken 2014 bli starten på slutten for Moyes trenergjerning i Manchester United.

Ingen nevner når avskjeden kommer til å skje, men avisene er ganske bombastiske i sine påstander om at det faktisk kan komme til å skje allerede før de tre siste kampene i årets serie er spilt. Senest vil det skje ved sesongslutt, heter det.

Opplysningen om at Moyes er ferdig i klubben kom i går fra samme journalist som var førstemann ute med at Alex Ferguson kom til å gi seg som manager etter 26 sesonger i sjefsstolen.

Med sine 57 poeng er sist sesongs seriemester i den engelske eliteserien plassert som nummer sju. Klubben er uten mulighet til å skaffe seg en plass i neste sesongs mesterliga.

Sesongen har hatt flere tunge nedturer enn solide oppturer.

Moyes ble i sin tid håndplukket av Alex Ferguson som ny manager i klubben, og den tidligere Everton-manageren har inngått en seksårskontrakt på Old Trafford.

På rekke og rad

Negative rekorder har kommet på rekke og rad i Moyes‘ første sesong som United-manager. 1. påskedag sørget Everton for å slå rødtrøyene både hjemme og borte i en og samme sesong for første gang siden 1969/70.

Det var en fullt fortjent hjemmeseier. For selv om Manchester United trillet mye ball og hadde mange pasninger på Goodison Park, slet gjestene voldsomt med å komme til sjanser. Spillet ble for omstendelig, og for lett å forsvare seg mot.

Etter kampen erkjente Moyes at laget hans ikke var dyktige nok til å slå de kreative pasningene som kunne gjort United-angrepet giftigere.

- Vi holdt mye på ballen, slo mange pasninger og kontrollerte store deler av kampene. Men vi var ikke farlige nok på den siste tredelen av banen. Vi ga bort to forferdelige mål, sa Moyes etter kampslutt.

Før Everton-kampen hadde ikke Manchester United sluppet inn mål på bortebane i ligaen på over 450 minutter.

Tapet gjorde at siste rest av Uniteds mesterligahåp forsvant. Det er ikke lenger mulig for storklubben å ende blant de fire beste.

- Vi skal gjøre alt for å vinne våre siste fire kamper. Vi er i gang med å se på hva som må til for å forbedre oss til neste sesong, sier David Moyes.

2-0-seieren gjør at det i stedet er Everton som nå henger med i kampen om fjerdeplassen som gir mesterligakvalifisering. Liverpool-klubben er ett poeng bak Arsenal etter helgens kamper.

Roberto Martinez har hatt en imponerende debutsesong som Moyes‘ erstatter i Everton. Under spanjolens ledelse har klubben allerede slått sin egen poengrekord i Premier League.

Mye Liverpool

I øyeblikket raser fotballfeberen i Liverpool. I tillegg til Evertons United-skalp, fortsetter kaptein Steven Gerrard og hans Liverpool seiersmarsjen mot seriegullet:

Med to scoringer og én målgivende pasning ble Raheem Sterling Liverpools store spiller 1. påskedag. 3-2-seieren over Norwich ga laget fem poengs forsprang på toppen av Premier League.

Luis Suárez rundet imponerende 30 seriemål for sesongen, men måtte stille seg i skyggen av Sterling.

- Det (30 scoringer, journ.anm.) er viktig for meg, men laget ligger på topp, og det har prioritet. Vi er fornøyde med tre poeng. Vi jobbet veldig hardt, og Norwich kjempet for ikke å rykke ned, sa Suárez etter kampen ifølge BBC.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen