Per-Mathias Høgmo måtte svare for seg om ståket rundt hans ansettelse har påvirket hans arbeid. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Ikke påvirket av Drillo-bråket

LANDSKAMP: Per-Mathias Høgmo bedyrer at uroen rundt Drillos avskjed og hans egen ansettelse ikke har noen påvirkning på den jobben han gjør med landslaget nå.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): - Nei, konkluderer han bestemt om ansettelsesprosessen og styret rundt den har innvirket på hans nye jobb som landslagssjef.

- Jeg holder alltid fokus på møtet med spillerne. For meg er det viktig å prioritere det som gjør oss gode, sier han.

Dermed setter han seg selv utenfor det spillet som skjedde rundt Drillo da han i virkeligheten fikk sparken som landslagssjef, selv om det ble prøvd framstilt som at dette var Drillos eget initiativ. Det var også det Per-Mathias Høgmo skal ha trodd.

- Forutsetningen var jo at Egil ønsket dette, og da var jeg til disposisjon, sier han.

Ettertida viser med all tydelighet at Drillo ikke ønsket å gå av nå, men at han ønsket Per-Mathias Høgmo som sin etterfølger da den tida kom.

 

Byttet plass

Selv om resultatene Danmark - Italia (2-2) og Armenia - Bulgaria (2-1) gikk Norges vei, hjalp ikke det stort da Norge ikke gjorde jobben mot Slovenia i Maribor. Sånn sett er kveldens kamp mot Island betydningsløs for Norge, mens den kan bety svært mye for sagaøya. At det skulle være utgangspunktet før denne siste VM-kvalifiseringskampen, var det ikke mange som spådde da trekningen av de ni europeiske VM-puljene ble gjort. Da var Norge seedet som det beste laget i denne gruppa.

Men nå har Island tatt Norges plass. Islands svenske trener, Lars Lagerbäck, er ikke overrasket.

- Spiller for spiller er de islandske bedre enn de norske, sier han ubeskjedent.

- Jeg har ikke gjort noen analyse av de islandske spillerne, men jeg vet at de på de seks fremste plassene har veldig gode spillere. De scorer mye mål, men de slipper også inn en del - fire mot Slovenia og fire mot Sveits, repliserer han til Lagerbäcks uttalelse.

Ellers mener han at Norge og Island spiller ganske likt, og at han og Lars Lagerbäck deler den samme grunnfilosofien

 

Formingsfase

Som vi skrev i går, bruker Per-Mathias Høgmo disse to landskampene, mot Slovenia og Island, og tida mellom dem, til å øve inn sitt nye landslagsprosjekt. Og selv om det ble et stygt 0-3-tap mot Slovenia i første forsøk, mener han at de er kommet godt i gang.

- Vi har hatt den inngangen vi ville. Vi traff på møte av det vi ønsker, selv om vi ikke er fornøyd med resultatet. Nå gjelder det å optimalisere jobben mellom kampene, sier han.

- Det var mange komponenter som falt på plass mot Slovenia - blant annet at vi skapte vårt eget spill. Nå skal vi forsterke det vi er fornøyd med, og vi skal ytterligere bedre samhandlingene offensivt. Vi er i en formingsfase.

 

Forbedre

Det er mye Per-Mathias Høgmo mener han er fornøyd med i Slovenia-kampen, men han legger ikke skjul på at det er ting å forbedre.

- Vi må bli dyktigere foran mål, spesielt når vi kom til så mange innlegg som vi gjorde mot Slovenia. Selv om jeg syns vi var dyktige i gjenvinningsfasen, må vi utvikle det enda mer, mener han.

Han ønsker ikke å røpe noe om kveldens lag, men når han legger vekt på samhandlingen offensivt, kan det tenkes at han i alle fall vil starte med to Strømsgodset-spillere (Johansen og Kamara), ja, kanskje tre (Storflor). For som han poengterer:

- En av grunnene til Strømsgodsets store framgang, er den offensive samhandlingen de har.

tor.karlsen@dagsavisen.no