Monica Knudsen (t.v.) og Hege Riise trener nå Vålerenga og LSK Kvinner.

- Ikke klare for å trene gutta. Ennå

Verken Vålerenga-trener Monica Knudsen eller LSK-trener Hege Riise er helt klare for å gjøre som i serien Heimebane å overta treneransvaret for et herrelag.

Av Geir Andreassen

I NRK-serien tar Ane Dahl Torp, i rollen som Helena Mikkelsen, over eliteserielaget Varg med alle de fordommer og tradisjoner som finnes innen den mannsdominerte fotballen.

– Ser du en framtid med kvinnelige trenere for herrelag som i serien Heimebane i Norge?

– Det er en fantastisk morsom serie som catcher mange viktige poenger i forhold til det å være kvinne i fotballen, men også innen fotballen generelt – hvordan spillet er å styre og med supportere. Ja det er mange spennende poenger som serien får fram, sier Vålerenga-trener Monica Knudsen.

Om hun selv kunne tenke seg å trene et herrelag var hun ikke så sikker på.

Kvinner finner sin plass

– Jeg har tro på at man fram i tid kan se kvinnelige trenere for herrelag. Men man må gå en vei før man er helt klar, men som i alle andre sider i samfunnet så tar kvinnen sin plass etter hvert. Det har vi sett før på mange fronter. Så det har jeg tro på, sier hun.

Hennes tidligere assistent og nåværende LSK-trener Hege Riise deler Knudsens syn på kvinner som trener for herrelag på toppnivå.

– Det er jo et stykke fram i tid. Det er så mange barrierer som skal brytes så det kommer til å være litt lenger fram i tid, men jeg tror at man først vil få litt mer blanding i støtteapparatet mellom kvinner og menn. Det blir mer og mer vanlig og vil ikke ta så altfor lang tid, sier Hege Riise.

Kommet seg over landslagstrenerjobben

Monica Knudsen var en av kandidatene til den ledige jobben som landslagstrener for kvinnene da Roger Finjord ga i 2016. NFF valgte i stedet svenske Martin Sjögren etter et kort innhopp fra U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

– Har du kommet deg over at du ikke fikk landslagstrenerjobben?

– Ja det har jeg. Det var selvfølgelig spennende og artig å være med i den diskusjonen, men så ble det ikke slik den gangen så får vi se hva framtiden bringer. Nå er det Enga som gjelder, og det var i litt overraskende at jeg skulle havne der. Det var ikke helt planen for å si det slik. Det var en spennende faglig utfordring, sa Knudsen.

På scratch

– VIF hadde jo neste ikke spillere i troppen. De hadde to spillere under kontrakt når jeg ble forespurt, så du begynner veldig på scratch. Men man kunne skape noe og det er en spennende utfordring, sier Vålerengas nye trener.

Hun liker også de moderne og nye fasilitetene som Vålerenga har fått oppe på Valle. Det skal ikke stå på fasilitetene. De er helt fantastiske, slo hun fast.

Knudsen har blant annet fått med seg Isabell Herlovsen til Vålerenga. Sammen med kaptein Sherida Spitse blir hun viktige spillere.

– Isabell kommer jo fra Kina. LSK var også ute etter henne og Spitse i fjor. At de velger Vålerenga og bli med meg i dette prosjektet er selvfølgelig veldig viktig sportslig sett, sier hun. (NTB)