Sport

Ikke aktuelt å basere støtten på en finale mellom Stavanger og Storhamar

Både Norges Ishockeyforbund, og hockeyklubbene er klare til å kjempe om pengene fra staten.

De norske ishockeyklubbene har tapt store summer på et sluttspill som gikk fløyten. I disse dager skulle semifinalene vært i gang, men som kjent er all idrett nå satt på vent, eller avlyst.

Foreløpig vet man ikke hvor stor del av potten på 600 millioner kroner som tilfaller ishockeyen, men penger vil komme, og derfor har også diskusjonene om hvordan man skal fordele sin andel på de ulike klubbene. Foreløpig har ikke generalsekretæren i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, noen svar.

– Hvordan dette blir fordelt er ennå usikkert. Vi vet ikke hvor mye vi får, eller hvor mye vi kommer til å ha å si når det kommer til hvordan dette skal fordeles mellom våre klubber, men jeg lover at vi skal være på alerten, sier Eide, og forklarer at det er lotteri- og stiftelsestilsynet som har siste ordet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han reagerer samtidig på summen som kommer fra staten, og mener summen er for liten.

– Norsk idrett ble bedt om å lage et estimat over tapte inntekter i mars, det kom på rundt 500 millioner kroner, men nå viser det seg at de 600 millionene skal dekke tapte inntekter for både mars og april, altså for en dobbelt så lang periode. I tillegg skal både bredde og frivillighet, med korps, og speidere osv. inn i dette her. Skulle vi regnet med for april også ville nok det samla tapet for idretten vært på nærmere 900 millioner kroner. Når du da får 600 så skjønner du at dette går ikke helt rundt, sier Eide til Dagsavisen.

– Vi godtar ikke at Storhamar og Stavanger hadde gått til finalen

I første omgang ligger det an til en dragkamp mellom særforbundene, om å sikre seg mest mulig av potten. Deretter vil det bli en ny kamp mellom klubbene. Hvordan skal man fordele den summen man til slutt får inn, på en rettferdig måte?

En modell som har blitt lansert er at man går ut ifra at de to klubbene som ble nummer én og to i serien, Stavanger og Storhamar, også ville nådd finalen i sluttspillet, og dermed skal få penger basert på dette.

Det reagerer daglig leder i Manglerud Star, Cecilie Olsen, kraftig på.

– Det er jo vi helt uenige i. Vi godtar ikke at Storhamar og Stavanger hadde gått til finale, og får mest penger på bakgrunn av det, sier hun til Dagsavisen.

Les også om Manglerud Stars amerikanere som fikk det travelt: Fikk lettere panikk da innreiseforbudet kom

Feilinformasjon

Denne modellen ble lansert blant annet gjennom en artikkel i Hamar Arbeiderblad fredag. Siden har diskusjonen gått på sosiale medier, og innad i klubbene.

Onsdag kunne generalsekretær Eide fortelle Dagsavisen at det ikke vil bli aktuelt å bruke denne modellen, dersom ishockeyforbundet får sitt å si, noe han understreker at han foreløpig ikke vet om de vil, eller i hvor stor grad.

–  HA (Hamar Arbeiderblad) hadde et stykke på fredag som hadde masse faktafeil. Det var Norsk Topphockey som gikk ut med feilinformasjon i den artikkelen, det folk diskuterer nå blir derfor ikke riktig. Det er mange med fasit der ute, men ingen av dem sitter i en posisjon, sier han, før han slår fast:

– Fordelinga kommer ikke til å basere seg på hvem vi tror hadde gått til en finale.

Store forskjeller

Samtidig påpeker han at det ville vært forskjeller på hva Storhamar og Stavanger ville tjent, kontra for eksempel Manglerud Star.

Det er Cecilie Olsen også underforstått med.

– Det jo klart at Stavanger tjener mer på hjemmekamper enn det vi gjør, sier Olsen, og lanserer samtidig den modellen hun mener er mest rettferdig.

– Jeg syns man skal rapportere inn alt det man mister av inntekter, opp mot kostnader, og så finne en modell der hver klubb får igjen den samme prosenten, forklarer hun.

Uansett ligger det an til at Storhamar og Stavanger vil ende opp med mest penger til slutt uansett, ettersom disse to lagene også er de som tjener mest i forbindelse med kamp. Olsen understreker at det handlet om prinsippet, og at man ikke kan basere seg på antagelser.

– Bortsett fra to kvartfinalekamper er det ingen som hadde vært sikra noen kamper videre. Man kan ikke si at det, og det laget hadde gått til semifinale. Frisk gikk og vant bøtta i fjor, og ingen hadde trodd det, sier Olsen, som forventer at det vil bli en kamp.

– Jeg forventer at det blir diskusjon her ja, sier hun med en latter.

– Like mange svar som klubber 

Diskusjon forventer nok også Eide, men han har ingen planer om å forhøre seg med klubbene når det kommer til hvordan de skal fordele pengene.

– Vi har forståelse for klubbene, men hvis vi spør dem så er ikke de opptatt av andre. De er opptatt av seg selv, og du vil få like mange svar som det er klubber, sier han før han avslutter:

– For vår del handler det først og fremst om at klubbene unngår konkurs, og holder hodet over vannet, men én ting er sikkert; noen vil bli misfornøyde, og noen vil bli fornøyde.

Mer fra Dagsavisen