Sport

IBU: Besseberg under etterforskning etter politirazzia

Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike.

Det bekrefter IBU på sine nettsider.

– Søket er relatert til etterforskningen som fokuserer på IBU-president Anders Besseberg og IBUs generalsekretær Nicole Resch, skriver forbundet som videre påpeker at politirazziaen ble gjennomført ved forbundets hovedkvarter i den østerrikske byen Salzburg.

Resch har bedt om å fratre sine verv i IBU mens etterforskningen pågår, og Martin Kuchenmeister fungerer nå som midlertidig generalsekretær.

Til Nettavisen sier Besseberg at han vil gjøre det samme mens saken etterforskes, og at en annen vil fungere som president.

– Hvem er ikke bestemt, men det vil det komme en pressemelding om, sier Besseberg, som avviser å ha hjulpet Russland å skjule russiske dopingsaker slik han mistenkes for i en fortrolig WADA-rapport avisen Le Parisien har fått tilgang til.

– Det stemmer ikke. Jeg har ikke skjult en eneste dopingutøver, sier Besseberg til Nettavisen.

Les også: Bjørndalen gir seg: – Fikk hjerteflimmer i sommer

Rodtsjenkov-påstander

Le Monde skriver at WADA-rapporten delvis baserer seg på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Rodtsjenkov er blitt intervjuet av NRK på hemmelig sted i USA. Rodtsjenkov kommer med nye påstander som handler først og fremst om IBU.

Han hevder at forbundet var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

Besseberg har tidligere avvist denne type anklager.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Razzia i Norge

Det er også blitt gjort politirazzia i Norge i forbindelse med etterforskningen av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), melder NRK.

Det bekrefter Verdens antidopingbyrå (WADA) til statskanalen. Razziaen ble gjennomført onsdag.

Tirsdag kveld ble IBUs hovedkvarter i Salzburg raidet av østerriksk politi. WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald skriver følgende i en epost til NRK:

– WADA bekrefter at spørsmålet er knyttet til doping, men vi vil ikke kommentere noe utover dette.

Les også: Gråtkvalt Svendsen: – Motivasjonen kom ikke tilbake

Økokrim bistår

NRK erfarer at norske Økokrim er blitt koblet inn i den pågående etterforskningen av IBU. Senere onsdag bekreftet Økokrim at man bistår østerrikske myndigheter i etterforskningen av en norsk statsborger.

– Østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet, og spørsmål om etterforskningen må rettes til østerrikske myndigheter, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo til enhetens nettside.

Anders Besseberg har ikke svart på NTB henvendelser onsdag. Han har hatt toppvervet siden 1992. Nylig opplyste han at han ikke har til hensikt å stille til gjenvalg i september. (NTB)

Mer fra Dagsavisen