Annonse
Det er slik han trives best, med vestene klare og ny økt på feltet.

I stedet for Moskva og VM ble det Fredrikstad og 2. divisjon

I ettermiddag kunne han sittet i Moskva og fulgt trekningen av VM-sluttspillet. I stedet var han på Fredrikstad stadion på sin nye arbeidsplass i 2. divisjon. På hans egen 58-års-dag. Dette står det respekt av.

Annonse
Sport

KOMMENTAR

Treneryrket er det ikke mulig å bli klok på. Sist undertegnede var i Stockholm ble jeg spurt om hvordan det sto til med Per-Mathias Høgmo. Befolkningen i deler av den svenske hovedstaden husket jobben han gjorde med Djurgården med ydmykhet. Med noen av Nordens mest lidenskapelige fans, ble han sett på som frelseren fra nord. Han løftet hovedstadslaget opp til gamle høyder. Men dro da det norske landslaget kalte på ham. 

Fem år før Per-Mathias Høgmo ble involvert i den høyst undøvendige avgangen til Egil Olsen, var det Åge Hareide som ga opp landslagsjobben. Etter å ha mislykkes i å få Norge til sluttspill og etter et helt landslagsår (2008) uten en eneste seier, sa Åge Hareide selv stopp. Fredag sitter nettopp han og følger VM-trekningen i Moskva. Som hyllet landslagssjef i Danmark. Med andre ord: Siste ord er aldri sagt i fotballen, Høgmo.

Høgmo trives best med å være på feltet og ha den daglige utviklingen av spillere og lag. Han er lidenskap fra topp til nå når han først kommer i gang. At Fredrikstad neste år spiller i 2. divisjon, har mindre betydning. Han overtar en klubb i kanskje den mest lidenskapelige fotballbyen i Norge. Det var over 7000 tilskuere på Fredrikstad stadion i en av kampene i OBOS-ligaen i år. Interessen ligger og ulmer konstant. Det handler om hvem som finner fyrstikken som setter fyr på hele greia.

Det ble mye sjikane og mild hets på sosiale medier i Høgmos landslagstid. Metaforene og språket ble for vanskelig da resultatene ikke kom. Det toppet seg da det sto 1-1 mot San Marino i VM-kvalifiseringen på Ullevaal for et drøyt år siden. Da nærmet det seg engelske tilstander i Norge, der bruken av jordbruksprodukter er hyppig i beskrivelsen av menneskelige egenskaper. Som vanlig er det dypt urettferdig. Det geniale med fotball er at neste kamp kan snu det meste.

Det ble også høylytte protester da Per-Mathias Høgmo gikk av som landslagssjef med en betydelig etterlønn. Siden har vi knapt hørt fra ham. Men fredag formiddag kom han altså, håndhilste på alle han så på Fredrikstad stadion og smilte bredere enn vintersola utenfor. Nå skal han bygge opp Fredrikstad nesten fra bunnen av. Han har bodd i fylket siden 1994. Det er her han hører til. Han kommer på et perfekt tidspunkt.

Lørdag får han vite hvilke motstandere som venter i 2018. Kanskje naboklubben Moss? Eller hva med Tom Nordlies Skeid? Nivået i 2. divisjon er betydelig høyere enn før etter spissingen denne sesongen. Det er all grunn til å ønske ham velkommen og gi breddefotballen et ansikt. Vi vil få noen nye forelesninger. Men i det store bildet er det som vanlig bare en ting som teller i denne bransjen: Resultater. 

Annonse