Fotball

I skyggen av sin landsmann

ENGELSK FOTBALL: Ronald Koeman er i likhet med Louis van Gaal fersk Premier League-manager fra Nederland.

Men der avisene har skrevet artikler på artikler om Manchester Uniteds nye sjef, har Southampton-manager Koeman sluppet langt «billigere» unna. Selv om presset er stort også på ham.

Sist sesong ble Southampton overraskelseslaget med en kruttsterk åttendeplass. Siden den gang har laget mistet halve startelleveren.

- Det blir ikke enkelt med en ny åttendeplass, men vi vil forsøke, sier Koeman til engelske The Telegraph.

Fire nye managere

Selv kom Koeman fra Feyenoord i juni, der han førte laget til en flott andreplass i serien.

- Jeg hadde en følelse av at min jobb i Feyenoord var fullført. Nå ser jeg fram til noe nytt og annerledes. Noe på et høyere nivå, sier Koeman.

Som grafikken under viser, skifter de engelske toppklubbene managere med stor hyppighet. Arsenals Arsène Wenger er det klare unntaket. Han har regjert samme sted siden 1996.

For årets ferskinger Koeman, van Gaal, Alan Irvine (West Bromwich) og Mauricio Pochettino (Tottenham) gjelder det å levere fra start. Nettopp Pochettino er forgjengeren til Koeman i Southampton.

Men etter at Pochettino gikk til Tottenham, har spillere som Luke Shaw (Manchester United), Calum Chambers (Arsenal), Dejan Lovren, Adam Lallana og Rickie Lambert (alle Liverpool) forlatt klubben.

- Det er ikke noe problem så lenge vi bringer kvalitet inn. Slik er fotballen. Spillere kommer, og spillere går, sier Koeman.

Broren er assistent

Nederlenderen har blant annet valgt å ta med seg kraftspissen Graziano Pellè fra Feyenoord.

- Jeg har jobbet med Koeman i to fantastiske år i Feyenoord, og jeg håper det vil bli noe lignende her, sier Pellè.

Koeman har dessuten med seg broren Erwin som assistent.

Koeman-brødrene har figurert i en rekke lagoppstillinger for det nederlandske landslaget, men har aldri trent et lag sammen. De mener Southampton-overgangen er en fin hyllest til faren Martin, som døde i desember i fjor.

- Far sa det kunne være fantastisk om vi ble en duo. Dessverre får han ikke oppleve det, men jeg er sikker på at han ville likt det, sier Erwin Koeman.

Lørdag starter årets Premier League. Louis van Gaals Manchester United åpner hjemme mot Swansea. Koeman-brødrenes Southampton spiller borte mot Liverpool søndag.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen