I Skeid jobber det bare menn. Nå oppfordrer de kvinner til å søke på trenerjobben

Gutteklubben Skeid er inspirert av «Heimebane» på NRK når de søker Tom Nordlies etterfølger.

«Av hensyn til klubbens nåværende sammensetning av ansatte, og bransjen for øvrig, oppfordres kvinner til å søke.»

Det står i slutten av Skeids nokså uvanlige stillingsutlysning for jobben som trener for A-laget. I det hele tatt er det nokså uvanlig at trenerjobber i norsk toppfotball lyses ut i annonser. 

– Er det bra nok for Telenor, så er det vel bra nok for Skeid, sier daglig leder Daniel Holmeide Strand til Dagsavisen.

Ingen grunn til å løfte øyenbryn

Han stusser litt når vi ringer, for så fryktelig spesielt burde det ikke være å skrive en standardformulering om at kvinner oppfordres til å søke i en utlysning.

–  Det er ikke noen gimmick. Men vi har landet på at ved å skrive det, som man vanligvis gjør i mannsdominerte bransjer, så fjerner man kanskje en barriere, sier han. 

– Det burde vel ikke være noen grunn til å løfte noe øyenbryn av.

– Neida, men det har vel aldri noensinne vært en kvinne som har vært trener for et herrelag i toppfotballen?

– Nei, av en eller annen grunn, så har man i norsk fotball sagt at kvinner er gode nok til å trene kvinner og menn er gode nok til å trene kvinner. Men at kvinner ikke er gode nok til å trene menn. Det er jo ganske ekstraordinært, sier han.

Gutteklubben Skeid

Strand forteller at det bare jobber menn i Skeid i dag, med unntak av noen få kvinnelige trenere på aldersbestemt nivå.

– Det skulle gjerne vært fler, sier han.

– Har du trua på at det kommer kvinnelige søkere, da?

– Det er vanskelig å si. Det er relativt få damer med A-trenerlisens. Men jeg tror feltet blir mye, mye større om noen år, sier han.

– «Heimebane» har flytta en barriere. De har gjort at folk har klart å forestille seg det. Vårt veldig lille bidrag er at vi sier at kjønn ikke er en faktor vi vurderer, forklarer Strand.

Han understreker at klubben ikke har tenkt til å ansette en kvinne bare for å ansette en kvinne.

– Hvis en kandidat som Hege Riise søker, som har høyeste trenerutdanning, UEFA pro-lisens og god erfaring fra LSK kvinner, så må ikke hu forklare hvorfor hu som kvinne kan trene et herrelag. Det er ikke mer enn det. Så må kandidaten innfri på kompetanse, egnethet og match.

KANDIDAT? Hege Riise trener laget som hvert bidige år vinner toppserien: LSK Kvinner. Her fra champions league-kvalifisering mot PAOK tidligere i år.
Foto: David Catry / NTB scanpix

Jobben som A-trener i Skeid beskriver han som en «litt stor deltidsjobb», så hvis vedkommende trener ønsker seg heltidsjobb, så må den belage seg på å også gjøre andre oppgaver i klubben.

– Hva blir lønna?

– Det er umulig å si. Det er markedsstyrt, og vil variere fra kandidat til kandidat. Det er ikke noe fasitsvar, sier han.