Nyheter

I dag er det ett år siden Groruds største dag – nå trenger de en ny opptur

26. oktober gikk inn i Groruds historie som en merkedag i fjor, da klubben sikret seg sitt første opprykk til landets nest øverste divisjon i fotball. Vi tok en prat med trener Eirik Kjønø for å høre hvordan året har vært.

Bilde 1 av 5

– Det er i dag ja. Det var bra stemning på klubbhuset da husker jeg, gløder Eirik Kjønø opp på sitt nye kontor, når vi forteller han at det er ett år siden de sikret seg en plass i 1. divisjon i fotball.

Klubben har endelig fått flytte inn i sine nye moderne lokaler i den nye flerbrukshallen ved siden av fotballbanen. Men etter flyttinga har resultatene gått imot Grorud.

– Jeg skulle heller ønske det var motsatt, ler Kjønø.

Men han er veldig fornøyd med de nye lokalene, og viser villig fram.

Saken fortsetter under bildet.

###

«Her kan jeg stå og se kampene i januar og februar. Eller når jeg blir sendt på tribunen», fleiper Eirik Kjønø når han viser fram ett av de nye møterommene i det nye klubbhuset, med utsikt mot fotballbanen. Dette møterommet vil også fungere som et VIP-område på kampdag, forteller han. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Det har kokt hver dag

Kampen mot Fram Larvik, på denne dag for ett år siden, var den siste kampen i serien, og Grorud måtte vinne for å rykke opp. Oppgaven ble løst med bravur, og med 4-1 var de for aller første gang klare for norsk fotballs nest øverste nivå.

Saken fortsetter under bildet.

Grorud-trener Eirik Kjønø med beviset om at Grorud vant avdelingen og rykket opp.

En stolt Eirik Kjønø med det synlige beviset på at de vant 2. divisjon, for nøyaktig ett år siden. Foto: Haakon Thon

– Hvordan har det siste året vært?

– Det har vært veldig, veldig spennende. Ekstremt spennende … Innholdsrikt, og utviklende, oppsummerer han kort.

– Vi satte i gang umiddelbart med å bygge laget for neste sesong etter den seieren for ett år siden. Og siden har det kokt – hver dag, legger han til.

Som forventa

Grorud ligger nå på 14. plass i 1. divisjon, det betyr kvalifisering for å unngå nedrykk i øyeblikket. De har seks poeng ned til Kongsvinger på direkte nedrykk, og ett opp til Strømmen på plassen foran.

– Vi forventa å ligge der vi ligger nå. I starten gjorde vi det bedre enn forventa, og så har vi gjort det dårligere ut fra den nye standarden vi satte. Vi har hele tiden forventa å ligge der vi ligger nå, med den poengsummen og den tabellposisjonen. Det som gjør det skuffende, er at vi er på vei ned. I motsetning til for eksempel Strømmen og KFUM, som er å vei opp, sier Kjønø.

Lørdag gikk de på sitt fjerde strake nederlag, med 2-1 borte mot Ullensaker/Kisa. Onsdag venter Åsane hjemme på Grorud. Kanskje kan ettårsmarkeringen for klubbens store dag brukes til å finne tilbake den gode følelsen? Grorud hadde nemlig litt av den samme formduppen på høsten forrige sesong, og opprykket så etter hvert ut til å glippe. Men i de to siste kampene slo de kraftig tilbake. Først med seier borte mot Alta (2-3), deretter slo de Fram Larvik i den helt avgjørende kampen i siste serierunde, og rykket opp med ett poeng mer enn onsdagens motstander – Åsane.

– Kan dette brukes til noe?

– Ja, jeg har tenkt på det. Høsten i fjor var også ikke like dårlig som nå, vi havnet inn i en dårlig periode og tapte forspranget. Dermed måtte vi vinne de to siste, men vi klarte det. Den beste motivasjonen du kan gi er å referere til tidligere opplevelser. Vi kom oss ut av det, og slo tilbake med seiere i to tøffe kamper, sier Kjønø.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Kjønø kikker på bildene av opprykket for ett år siden. Nå på plass på sitt nye kontor.

På Eirik Kjønøs nye kontor er det foreløpig ganske tomt, men bilder fra den historiske kampen mot Fram Larvik er allerede på plass. Foto: Haakon Thon.

Nå trenger de igjen å komme seg ut av en dårlig periode. Nå for å unngå nedrykk. Grorud har falt som en stein på tabellen den sista tida, men de vet at de kan levere gode resultater også i 1. divisjon. Det er også godt å vite.

– Derfor er det veldig bra at vi har mestra, og bevist at vi kan. Vi har slått Tromsø og Sogndal hjemme, og vi slo Kongsvinger borte. Vi slo Alta og Fram da vi måte i fjor. Vi slo Åsane i to av to kamper i fjor, som var årsaken til at vi rykka opp. I tillegg klarte vi 1-1 borte mot de denne sesongen. Thomas Elsebutangen scora vinnermålet borte mot Åsane i fjor, og scoret 1-1 borte der denne sesongen. Han er kanskje med igjen nå, og kommer til å ha en god følelse, påpeker Kjønø.

Les også: «Tett på Grorud»: Slik har de oppnådd suksess

Må være varsom med bruken

Samtidig kan man ikke bruke dette som motivasjon hele tiden. Kjønø er klar på at disse knappene må trykkes på til rett tid.

– VI har etter hvert mye å henvise til, men man kan ikke gjøre det hver kamp. Det gjelder å sette trykket når det er riktig å sette trykket. Trykke på de rette knappene på rett tid, det er det som er trenernes jobb, altså min jobb, smiler han.

Saken fortsetter under bildet.

Slik feiret Preben Mankowitz (til venstre) og Vetle Skåttun etter kampen mot Fram for ett år siden.

Preben Mankowitz og Vetle Skåttun feirer opprykket for ett år siden. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Om én uke snakker du kanskje om opprykkskvalik

Etter kampen mot Åsane onsdag venter Stjørdals-Blink borte, før de deretter får besøk av Strømmen. Dette er tre kamper med stort potensial for Grorud. Og Kjønø er klar på at selv om de er inne i en tøff periode så snur det fort i 1. divisjon.

– Det er så jævlig små marginer. Vi fikk mange kamper uten tap der i sommer, og nå har vi plutselig en rekke nå med fire tap. Det kunne vært annerledes. Men vi kan slå Åsane hjemme, Blink borte og Strømmen hjemme. Vi er ode nok til å vinne de tre kampene. Med litt marginer med, i stedet for mot, så kan vi plutselig vinne tre kamper. Og da sitter du her om én uke og snakker om opprykkskvalik. Så vill er den ligaen her, minner han oss om.

Lårhøner og karantener

Litt av årsaken til at klubben har slitt i det siste kan forklares med skader. Spesielt i forsvarsrekka.

– Vi er sårbare nå, som faen. Spesielt bakover. Arnar (Gudjonsson) er ute resten av sesongen, og vi vet ikke hvor lenge Glenn (Harviken) er ute.

– Det er begge stoppere. I tillegg er keeper Emil (Ødegaard) ute. Novak og Geirald (Meyer) som har spilt stoppere i de to siste sliter med lysken begge to, men jeg regner med at de er kampklare. Nico (Hristov), Thomas (Elsebutangen) og Omar Bully har vi også savna. De tåler mer og mer, og de spilte alle nå sist. Det er bra. Osestad har kommet inn i troppen og gitt oss noe ekstra. Så håper jeg at Fabian (Ness) snart er tilbake også. Han klarte jo av alt å bli skada i en feiring mot HamKam, sier Kjønø oppgitt.

Og fortsetter like oppgitt:

– Når vi først sliter på stopperplass så klarer vi å miste Glenn (Harviken) med en lårhøne. Tidligere var han i karantene for å ha slått knoke med en koronasmitta kollega. Ti dager karantene …

Også assistenttrener Johan Gjønnes befant seg i karantene da vi besøkte Grorud mandag.

Les historien om Groruds unge midtbanespiller Christos Zafeiris: «Tett på Grorud»: Fra Athen til Årnes – og Grorud

Ser bedring

Det er lett å forstå frustrasjonen og følelsen av at noen "der oppe" nærmest jobber imot gutta fra Grorud om dagen, men Kjønø syns han begynner å se bedring.

– Treningskvaliteten begynner å bli betraktelig bedre. Vi har også hatt god progresjonen på de fire tapene. VI blir mindre og mindre dårlige, forteller han, og fortsetter:

– Unngår vi mer uflaks på skader så er jeg optimistisk. Leo (Cornic) er tilbake i full trening og kamp også. Vi tåler ikke så mye mer, men unngår vi flere skader, og får flere tilbake, så blir det bra igjen.

Tre Fram-gutter spiller nå for Grorud

Avslutningsvis måtte vi ta med et litt artig poeng med at det i dagens Grorud-tropp befinner seg tre spillere, som alle representerte Fram Larvik i den siste, og avgjørende, seriekampen forrige sesong.

Det er Arnar Gudjonsson (stopper), Jonas Pereira (midtbane) og Sindre Osestad (ving).

– Ble du så glad i disse Fram-gutta fordi dere slo dem, og derfor bestemte deg for å belønne dem med å hente dem hit?

– Hehe, nei de er ikke henta på spontanfølelse, smiler Kjønø.

– De har vi sett i ekstremt mange kamper og ønska oss i lang tid. Fram var jo veldig gode i fjor. Kvartfinale i cupen og kjempa om opprykk hele sesongen. Og de gjorde det med samme profil som oss. Det var vi og Fram som stort sett satsa på 19-20-åringer. Da er det klart det er naturlig å se til Fram og hente de, avslutter han.

Slik så det ut da Bobby Madley blåste av kampen mot Fram for ett år siden.

Bildet er tatt i det Bobby Madley blåste av seriefinalen i 2. divisjon forrige sesong, og opprykket til 1. divisjon var et faktum for Grorud. Foto: Haakon Thon

P.S: Sjekk ut denne ukens episode av Trikkeligaen. Dagsavisens fotballpodcast om Oslo-fotballen.

Mer fra Dagsavisen