best: Sidney Crosby løfter Stanley Cup-trofeet etter Pittsburgh Penguins-triumfen i juni. Laget prøver å bli første lag på 35 år som vinner tittelen tre år på rad. FOTO: GENE J. PUSKAR/NTB SCANPIX

Hysteri i hundre år

Ingen hockeyliga i verden er større. Nå feirer NHL 100-årsjubileum.

Sport

Denne uka droppes pucken for første gang i NHLs 100. sesong, og Pittsburgh Penguins starter jakten på sin tredje strake tittel. I natt var Mats Zuccarello i gang i Madison Square Garden igjen.

35 sesonger siden sist

Penguins innledet sesongen ved å heise et nytt Stanley Cup-banner til taket i hjemmearenaen, før laget prøvde å ta sine første poeng mot St. Louis Blues. De fikk bare ett. Det er 35 sesonger siden et lag vant for tredje år på rad (New York Islanders i 1983), men mange tror Penguins kan klare det.

Superstjernen Sidney Crosby fylte 30 år i august, men intet tyder på at karrieren hans er på hell. Han har tre Stanley Cup-titler, to OL-gull og er to år på rad kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller (MVP).

– Jeg føler meg bra. Jeg passer på kroppen min, sier han.

– Fortsatt prøver jeg å utvikle meg, og blant annet trener jeg mye hurtighet. Vi får se om det hjelper.

Klubben har også kjøpt en ny «livvakt» for Crosby i form av tøffingen Ryan Reaves.

Nykommer fra Las Vegas

Mens Penguins er kongene på haugen i NHL, er situasjonen en helt annen for Vegas Golden Knights. Halvannet år etter at ligaen besluttet å utvide til 31 lag, og bestemte at den nye klubben skal spille i Las Vegas, er det omsider tid for lagets første ordentlige kamp.

Det skjer i Dallas i natt. Hjemmepremieren må vente til neste uke, når Arizona Coyotes kommer på besøk til en by som fortsatt er i sjokk etter skytetragedien sist helg.

Golden Knights har avlyst en planlagt «Fan Fest», der lagets tilhengere skulle få møte spillerne, og i stedet skal spillerne besøke ofre for massakren for å vise sin støtte.

Ingen dørmatte

NHL ble startet opp i 1917 med fem klubber. Nå er tallet oppe i 31. Det er 17 år siden forrige gang ligaen ble utvidet. Erfaringsmessig får nye klubber det tøft i starten.

– Vi er ikke interessert i å bli noens dørmatte, sier Knights-direktør George McPhee.

Norges NHL-stjerne Mats Zuccarello har en viktig rolle i et New York Rangers-lag som har gjort store endringer i stallen.

Andreas Martinsen er på vandring igjen. Montreal Canadiens plasserte ham på overgangslisten, men ingen lag hentet ham innen fristen. Dermed ble han flyttet ned på farmerlaget i AHL. Nå er han i Chicago Blackhawks.

De fem siste OL-sesongene har NHL-spillere hatt olympisk deltakelse som et av vinterens store mål, men ikke denne gang. Ligaen bestemte tidlig at det ikke legges inn noen pause i februar, og Pyeongchang-lekene går uten NHL-stjerner. (NTB)