Annonse
Caroline Graham Hansen spiller seg fram til Norges største sjanse i kampen mot Nederland. Men hun kom for tett på keeper.

Hvordan utnytte Norges verdensstjerner?

Norge angriper fotball-EM med to av verdens beste angrepsspillere i front. Mot Nederland var det ikke nok.

Annonse
Sport

KOMMENTAR

Et lag som mønstrer Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen som offensiv slagkraft har et konkurransefortrinn. Nederland har ikke slike kvalitetsspillere med unntak av Vivianne Miedama, som nå er klar for Arsenal. Hun misbrukte alle mulighetene hun fikk. Men navn avgjør ikke fotballkamper. Utfordringen på Galgenwaard stadion i Utrecht søndag var å få de to i posisjon. Ja, de kan avgjøre kamper på egenhånd, men de to siste treningskampene mot USA (0-1) og Frankrike (1-1) har vist oss den norske begrensningen. Offensivt har Norge skapt for lite. Det ble bekreftet mot Nederland.

Norges nye landslagssjef, Martin Sjögren, ønsker å innføre en ambisiøs spillestil der man i hovedsak skal spille seg ut bakfra og holde ballen i laget.  Faren med den strategien er at spillet blir for omstendeling, og som mot USA: Det går for sakte framover. Å få Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg rettvendt mot mål blir vesentlig. Hvor bør da Graham Hansen spille? Vi vil gjerne se henne på plassen hun har blomstret mest og der hun gang på gang har utfordret og skapt sjanser: På høyresiden i det norske angrepet. Hun må komme til innlegg og avslutninger.

Og det er ganske opplagt: Lykkes disse to i sitt første "voksne" mesterskap sammen, vil det norske laget eksplodere og flere vil heve seg. I fotball vet vi hvordan suksess smitter. Men mot Nederland klarte ikke Norge å skape stort, Graham Hansen fikk vist seg fram to ganger da hun kom fram på høyrekanten, men verken hun eller Ada Hegerberg ble involvert godt nok. Fordi det sviktet bakfra og bevegelsen manglet.

Det har vært mye prøving og feiling i oppkjøringen til EM. Det fortsatte inn i åpningskampen. Først den siste uka har det blitt avklart at kaptein Maren Mjelde plasseres i midtforsvaret. For Sjögrens utfordring har vært å skape tilstrekkelig trygghet i bakre ledd. Og all lagbygging starter der. Men det resulterte i at Maria Thorisdottir fikk midtbanejobben, en uvant plass for henne. Hun løste den greit nok, men det manglet samhandling i det norske laget. Og her er det ikke mye tid til å spille seg i form. Neste kamp må vinnes.

Bakerst står en av verdens mest rutinerte keepere, Ingrid Hjelmseth, som er en potensiell matchvinner. Det kunne hun blitt mot Nederland, men denne kvelden reddet hun bare Norge fra et større nederlag. Vi talte 7-2 i målsjanser til hjemmelaget.

Dette mesterskapet er mer åpent enn på lenge. For fire år siden var Norge i en legendarisk EM-finale mot Tyskland der Norge klarte å bomme på to straffespark underveis. Fire år senere har både Norge og Tyskland vært gjennom et betydelig generasjonsskifte og det er ikke gitt at noen av lagene kommer til finale. Tyskland har vunnet EM de siste seks gangene, og er rangert som verdens nest beste landslag bak USA. Norge er nummer 11, nest best av de fire nordiske lagene som er kvalifisert. Sverige ligger to plasser foran og er en potensiell motstander i kvartfinalen.

EM blir sommerens sportslige høydepunkt for norsk fotball, men kanskje dette laget har større potensiale i VM om to år. For lagbyggingen er langt fra ferdig. 18-årige Frida Maanum fikk sin mesterskapsdebutdebut med et av de beste tilslagene i Norge, mens Toppseriens toppscorer Guro Reiten foreløpig ikke er noe opplagt førstevalg og kom inn med tydelig innbytterpuls. Men hun vil vokse med litt mer internasjonal erfaring. 

Neste kamp spilles mot Belgia i Breda torsdag. Det laget imponerte ikke i 0-1 tapet for Danmark søndag og Norge bør slå begge disse lagene hvis de skal sikre avansement. Det bør de klare. For tapet har kanskje gjort noe med de norske jentene. Blant annet viktigheten av å være på fra start. 

 

 

 

Annonse