Sport

Hvor er det blitt av alle gutta?

Spillerne er ufyselige.

I England er nasjonalsporten fotball for første gang siden 90-tallet i tilbakegang, popularitetsmessig. Den gangen tok man grep og etablerte det som nå heter Premier League. Lønningene økte, stadioner ble renovert og bygget ut, mens publikumsfasiliteter endret seg helt og ikke minst; politiet fikk kontroll på pøblene som skremte fansen bort fra stadioner. Fotballen hadde en lav status. Denne uka kom det rapporter fra britisk presse om at antall abonnenter av fotball på TV faller for første gang. Hvorfor det mon tro?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prisene selvsagt. Det er blitt altfor dyrt å se fotball hjemme i stua. Her i Norge må du ut med rundt 400 kroner i måneden. I England omtrent det samme, men der er i tillegg lønningene betraktelig lavere. Samtidig kan du ikke velge ditt favorittlag, men er prisgitt hvilken kamp som er satt opp 16.00 lørdag. Man kan undres om ikke klubbene har overvurdert verdien av sitt produkt og igjen betalingsvilligheten hos kjernefansen. Hvert år øker for eksempel prisene på draktene som fansen må ha. I England er det dyrt å holde med en fotballklubb. I bunnen ligger de høye lønningene til spillerne. De må jo betales og det er du og jeg som står for de pengene.

Les også: Nordmenn i tippekampen

Les også: Gull i VM eller PL?

Men det aller største problemet er fremmedgjøring. Spillerne lever i en helt annen verden. Det er ikke lett å identifisere seg med dagens spillere. De framstår rett og slett som noen ufyselige typer. Mange har lite skolegang og bader i penger, mens de savner sosiale antenner. Flere er vant med å gjøre akkurat som de vil. Det sier noe at en helt vanlig fyr som Juan Mata regnes som en av de triveligste i engelsk fotball, bare fordi han, vel, opptrer som en helt normal mann. Her sliter fotballen, og særlig den engelske. For hva om toppen er nådd? Hva om pengene tørker opp? Hvordan ser milliardkjøpet av Pogba ut i lys av det mon tro? Er fotballen en ballong? Om så, er det flere klubber som møter en framtid med stram livrem og et konkursspøkelse hengende over seg og sine. Og det er akkurat da de trenger fansen. Det er da de trenger alle gutta. Om de fortsatt er der, da.

Mer fra Dagsavisen