Sport

Hvis du var i tvil: Først søndag kveld sikret VIF plassen

(Tromsø - Vålerenga 0-0). Vålerenga var klart best i Tromsø, men hvis du var i tvil: Det var først søndag kveld Vålerenga sikret eliteseriespill i 2020.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

For poenget på iskalde Alfheim søndag kveld gjør at Vålerenga fikk sitt 34. poeng og ikke kan tas igjen av noen av de tre siste lagene. Men det var ikke det som var hovedfokus i VIF-leiren. De var fornøyd med prestasjonen i Tromsø, men ikke med poengfangsten. Vi talte 7-3 i sjanser i VIFs favør og hjemmelaget hadde ikke skudd på mål før en time var spilt.

Men, som keeper og kaptein Adam Larsen Kwarasey sa til Dagsavisen før helgen om kuldekampen som ventet (det var sju minus, men effektivt minus 12 i følge Yr på Alfheim og 50cm snø rundt banen): Det er en utfordring å være iskald i halvannen time og så kanskje få en hard avslutning mot seg.  Og det skjedde. Tre minutter på overtid fyrte Morten Gamst Pedersen av et frispark som Larsen Kwarasey så vidt fikk sine frosne fingertupper på. Han reddet skuddet uten å brekke fingrene. – Men jeg kjente det skuddet, sa han til Eurosport etter kampen.

En seier på de fjorten siste kampene er selvsagt uakseptabelt for VIF, men mot Tromsø skapte laget mest og hadde ballen i 60 prosent av tida. Seieren over Brann ble fulgt opp av en bortrekamp de ville og klarte å styre. Men avslutningene til Deyvor Vega og Aron Dønnum ble for veike. Også Matthias Vilhjalmsson kunne blitt matchvinner, men bommet på retur på keeper etter et hardt Vega-skudd sendt i 2. omgang. Beholdningen er at VIF styrte og skapte mest i en kamp der Tromsø først viste muskler i sluttminuttene.

For VIF betø kampen at de også havner bak fjorårets poengsum på 42. Sesongen har vært et skritt tilbake, men det vet de. Nå skal de avslutte sesongen hjemme der de kan benytte anledningen til å slå seriemester Molde på Intility søndag om to uker. Men kampen isolert sett er dessverre uten betydning. I siste runde skal laget være med på å avgjøe Mjøndalens skjebne.

Vålerenga startet med trioen Christian Borchrevink, Ivan Näsberg og Felix Horn Myhre i nord og mønster et av sine yngste lag denne sesongen. Bård Finne og Herolind Shala var begge ute av laget med skader. Nå er det landslagspause for klubbene og nå har i hvert fall VIF fått avlet fram tre U21-landslagsspillere. Borchrevink, Horn Myhre og keeper Kristoffer Klaesson). Det er jo noe.

Tromsøs trener Simo Valakari sa rett ut at de ble spilt av banen før pause. Det er sjelden kost for Tromsø. Men Vålerenga kunne skapt enda større sjanser ved å være enda et hakk mer direkte og ha litt større balltempo. Det siste har vært utfordringen i hele høst.

– Vi gjør en veldig god bortekamp der jeg er fornøyd med prestasjonen, men ikke med resultatet, sa Ronny Deila til Eurosport. Han pekte på enda en kamp uten baklengs, men der igjen utfordringen er å sette sjansene. Vålerenga går ut av 2019-sesongen uten en klar toppscorer. Bård Finne har sju mål, Dønnum og Shala seks hver. Det var også antallet Chidera Ejuke stoppet på før han dro i sommer.

PS. Tromsø må fortsatt kjempe for livet. Laget er kun to poeng over kvalikplassen når to runder gjenstår.

Tromsø – Vålerenga 0-0 (0-0)

Alfheim stadion: 2575 tilskuere.

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.

Gult kort: Anders Jenssen, Tromsø.

Lagene:

Tromsø (3-3-2-2): Jacob Karlstrøm – Anders Jenssen, Simen Wangberg, Kent-Are Antonsen – Magnus Andersen, Eric Smith, Lasse Nilsen – Robert Taylor (Juha Pirinen fra 81.), Aidan Barlow (Runar Espejord fra 46.) – Jostein Gundersen (Marcus Holmgren Pedersen fra 73.), Morten Gamst Pedersen.

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Christian Dahle Borchgrevink, Ivan Näsberg (Johan Lædre Bjørdal fra 75.), Pierre Kanstrup, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Mohammed Abu – Deyver Vega (Ousmane Camara fra 86.), Felix Myhre, Aron Dønnum (Mohammed Fellah fra 90.) – Matthías Vilhjálmsson.

Eliteserien menn søndag, 28. runde: 

Kristiansund – Sarpsborg 4-0, Lillestrøm – Stabæk 1-3, Mjøndalen – Ranheim 3-1, Molde – Strømsgodset 4-0, Tromsø – Vålerenga 0-0, Rosenborg – Bodø/Glimt 3-2.

Spilt lørdag: Haugesund – Viking 1-0.

Mer fra Dagsavisen