Sport

Hvem i all verden skal gå stafetten for Norge?

Martin Johnsrud Sundby tror han selv og Didrik Tønseth kjemper om én klassisk etappe på VM-stafetten foran onsdagens 15 kilometer i Seefeld.

Av Stian Grythaugen

SEEFELD: Herrestafetten i VM går fredag, og kampen om plassene på det norske laget er som vanlig beintøff. Johannes Høsflot Klæbo er et sikkert kort som ankermann, men utover det er lite hugget i stein.

Sundby tror bronsemedaljen på lørdagens tremil taler til hans fordel, men kaller samtidig onsdagens 15 kilometer «en svært avgjørende distanse» med tanke på hvilke fire løpere landslagstrener Eirik Myhr Nossum til sjuende og sist gir grønt lys.

Ikke minst kan den bli utslagsgivende for hans egne sjanser.

– Jeg tror faktisk per nå at jeg ikke er aktuell for noe annet enn en klassisk etappe, sier Sundby – og henviser til at han tror både tremilsverdensmester Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger er foran i køen i kampen om tredjeetappen.

Tror Iversen er bankers

Kampen om de to klassiske etappene står etter alle solemerker mellom Sundby, Didrik Tønseth og Emil Iversen. Sundby tror Iversen har bedre kort på hånda enn de to andre.

– Per i dag tror jeg Iversen er ganske bankers. Han har vært den beste klassiskløperen i Norge i vinter. Det dårligste han har er en andreplass. Jeg tror det står mellom meg og Didrik, sier han.

Har han rett i det, vil det neppe være noe minus å legge Tønseth bak seg på resultatlista onsdag. En smilende Sundby fastslår at det i det minste ville være «en grei bekreftelse på at jeg er rett mann».

– Tenker du at stafettuttaket er blitt vanskeligere etter at VM begynte?

– Det er utrolig vanskelig å begi seg inn på den diskusjonen, og jeg skal ikke gjøre noen store forsøk på det, men i mitt hode var det kanskje enklere å se for seg Krüger på tredjeetappen før VM begynte enn nå, sier Sundby.

– Så Krügers vei har blitt lengre?

– Jeg vet ikke, men hvis du skal leke med tanken, tror jeg det er veldig vanskelig å sette ut en verdensmester (Røthe) fra laget.

Nossum under press

Sundby er klar på at han er forberedt på at han eventuelt blir vraket, men legger ikke skjul på at det vil være en skuffelse. Samtidig finnes det også positive sider dersom landslagstrener Nossum vender tommelen ned.

Med tanke på medaljesjansene på søndagens femmil tror Sundby det kan være fordelaktig ikke å ha gått en stafettetappe to dager i forveien.

– Er du glad du ikke heter Nossum og skal ta ut stafettlaget?

– Jeg tror Eirik har krevende dager. Jeg tror også det var mye av det vi opplevde etter tremila også, en forløsning av mye følelser og press. Jeg tror ikke nødvendigvis det bare var glede på vegne av to som tok medalje, men også det som ligger på skuldrene hans fra medienes og opinionens side, smiler 34-åringen.

Nossum gråt modige tårer etter å ha sett Sjur Røthe bli verdensmester og Sundby ta bronsen lørdag.

Etter onsdagens 15 kilometer må han legge brikkene på nytt. Hvilke fire som skal gå den distansen offentliggjøres tirsdag klokka 09.00.

Her er noen alternativer for lagoppstillingen:

1: Iversen, Johnsrud Sundby, Røthe, Klæbo.

2: Iversen, Tønseth, Røthe, Klæbo.

3: Iversen, Johnsrud Sundby, Hegstad Krüger, Klæbo.

4: Tønseth, Iversen, Røthe, Klæbo.

5: Tønseth, Johnsrud Sundby, Hegstad Krüger, Klæbo.

6: Iversen, Røthe, Hegstad Krüger, Klæbo.

7: Tønseth, Røthe, Hegstad Krüger, Klæbo.

PS. Da Norge vant gull i OL i fjor, var dette lagoppstillingen: Tønseth, Johnsrud Sundby, Hegstad Krüger, Klæbo (alternativ 5).

Mer fra Dagsavisen