Sport

Hun står for damelaget til Drammen og herrelaget til Sagene

Mathilde Hveding Langmo (28) fra Voksenlia er ikke som alle andre bandykeepere. Hun begynte å stå i mål da hun hadde fylt 17 år, og står på herrelaget til Sagene. Nå er hun klar for VM på hjemmebane.

Men først en kjapp presisering – Hveding Langmo står også på damelaget til Drammen. Men i tillegg til det er hun keeper på herrelaget til Sagene i 2.divisjon. Der sto hun 15 av 15 kamper for et Sagene-lag som til slutt endte på 4.plass i 2.divisjon med 12 poeng.

Hun begynte med bandy så sent som i 2008, som 17-åring. Da var det den lokale klubben Ready hun spilte for. Så begynte hun å spille for herrelaget til Bergen Bandy da hun studerte der. Så bar det til Sverige og studier i Uppsala, og da spilte hun for damelaget til Hammarby i Elitserien (høyeste nivå i Sverige).

Les også: Røa-gutten hadde naturfag da beskjeden kom: – Du får debuten for et av Sveriges beste bandylag! (DA+)

Ble historisk

– Spillerne i Hammarby var helt herlige! Det var alltid mange rundt laget på treninger og kamper. Proft opplegg. Vi hadde også en egen buss. Også spilte vi på Zinken (også hjemmearenaen til herrelaget, plass til 6500 tilskuere), som var veldig gøy.

I tillegg har hun spilt i Høvik. Hun ble historisk da hun i november 2016 satt på benken for herrelaget til Høvik borte mot Mjøndalen. Det er det ingen kvinnelige bandyspillere som har gjort før.

– Det er veldig gøy å få være med på dette. At jeg er den første kvinne som er med på noe slikt, er artig, og jeg håper det inspirerer andre jenter til å forsøke å oppnå det samme, sa Hveding Langmo til Budstikka den gang.

Var med på starten av Sagene bandy

Og nå er hun som tidligere nevnt en del av herrelaget til Sagene. Det er også en annen landslagsspiller i Lene Aamodt. Også hun spiller på både herrelaget til Sagene og damelaget til Drammen.

– Jeg var med på å starte opp bandyklubben til Sagene. Jeg stortrives med lagkameratene mine der, sier Hveding Langmo, som jobber som lærervikar ved flere ulike skoler ved siden av bandyen.

Les også: Tror Skeids opprykk vil øke bandy-interessen (DA+)

Broren også bandykeeper

Broren til Mathilde heter Heming. Også han har en lang fartstid i bandy. Han har spilt Eliteserie for Høvik, Konnerud og Stabæk, samt vært i Russland og vært en del av storlaget Jenisej. Og han var også keeper. Og de to har pratet mye sammen.

– Broren min har alltid gitt råd, kommet med tips, sagt hva som var bra og hva som var dårlig. Han har hjulpet med mye, sier Mathilde.

Heming forteller at de to har mye kontakt, og snakker sammen før hver eneste kamp Mathilde står. Siden Heming også har vært en del av Sagene-laget har de hatt kontinuerlig kontakt med hverandre.

– Jeg prøver å komme med noen små tips over telefon hvis det er noe hun lurer på. Da prøver jeg å forklare så godt jeg kan. Hvis ikke viser jeg henne videoer av den russiske landslagskeeperen Roman Chernykh, som jeg har lært det meste av, sier Heming.

Han hyller storesøsteren sin.

– Det er veldig kult at hun står i mål. Det er også alltid en liten intern konkurranse mellom oss. Vi retter på hverandre og skryter av hverandre. Jeg vet at hun gleder seg veldig til VM på hjemmebane, det blir en stor opplevelse for henne.

Les også: Kapteinen sendte Ullern til semifinale (DA+)

VM på hjemmebane

Hveding Langmo gleder seg stort til et mesterskap på hjemmebane. Og siden hun til daglig spiller for Sagene, som spiller på Voldsløkka, blir det hjemmebane i dobbelt betydning.

– Ambisjonene under VM er å gjøre et bra mesterskap. Også er det jo ekstra stas at VM går på «hjemmebanen min» på Voldsløkka. Det blir stor konkurranse om medaljene, vi håper å gjøre et bra VM, så får vi se!, avslutter hun.

Norges VM-kamper:

Onsdag 19.2: 09.30: Norge - USA, 15.30: Norge - Finland (Voldsløkka).

Torsdag 20.2: 14.30: Norge - Russland, 18.00: Norge - Sverige (Voldsløkka)

Fredag er det semifinaler, lørdag bronsefinale og finale. De spilles på Frogner Stadion.

Mer fra Dagsavisen