Ada Hegerberg på pressetreffet i Ottawa i går. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Hun scorer mest for Norge

Ada Hegerberg har utviklet seg i Tyskland og Frankrike. Nå er hun Even Pelleruds toppscorer. Og møter klubbvenninner mot Tyskland torsdag.

Av Sjur Natvig

OTTAWA: Ada Hegerberg (19) må levere både på og utenfor banen under Norges jakt på VM-suksess i Canada. Det lever hun godt med.

Samtlige som kom til tirsdagens pressemøte på Chateau Laurier-hotellet hadde bedt om noen minutter med Hegerberg, og 19-åringen gikk smilende fra intervju til intervju mens de fleste av lagvenninnene for lengst hadde forlatt matsalen og returnert til rommene sine.

Veteranene Solveig Gulbrandsen og kaptein Trine Rønning er de eneste i troppen som er i nærheten av like ettertraktet blant mediene som den unge spissen, men hun avviser blankt at det går ut over humør, overskudd eller prestasjonsevne.

– Det går kjempefint. Det har ikke vært så mye heller, synes jeg. Det er interesse rundt hele laget, en flott balanse, og det er ikke noe problem for meg, svarte hun på NTBs spørsmål om oppmerksomheten ikke kan bli i meste laget.

– Det er en del av gamet at det er interesse rundt det vi gjør. Det er bare å stille opp, og samtidig holde konsentrasjonen på det vi skal gjøre.

Profil

Hegerberg ble en publikumsyndling og profil på veien mot EM-finale i 2013, da hun som 17-åring spilte en svært viktig rolle i det norske laget. Søndag fikk hun sin VM-debut, masse sjanser og omsider sitt første VM-mål da Thailand ble slått 4-0.

– Så lenge vi fortsatte å spille og skape sjanser, var jeg ikke bekymret for at målet ikke skulle komme, sa hun.

Torsdag blir motstanden skarpere. Da står Tyskland på motsatt banehalvdel.

– Det blir en helt annen kamp. Vi kjenner tyskerne ganske godt etter å ha møtt dem en del ganger, og vi må være forberedt på at det blir et helt annet nivå.

Lyon-stjernen spilte tidligere i tysk Bundesliga for Turbine Potsdam og møter igjen noen gamle lagkamerater.

– Det er iallfall to stykker i troppen, Tabea Kemme og Jenny Cramer. Jeg møtte dem da vi akkurat hadde sjekket inn på hotellet, og det var hyggelig å se dem igjen. Jeg kjenner flere andre på det tyske laget, og det er hyggelige jenter, sa hun.

Nesten vanlig

Alle lagene i gruppe B bor på det samme hotellet, men det er stort som en middelalderborg, og lagene har godt med armslag. De støter ikke på hverandre i korridorene daglig.

– Spillerne fra Thailand og Elfenbenskysten har jeg knapt sett noe til. Det går helt fint at vi alle bor på samme hotell, synes Hegerberg.

Mens flere av lagvenninnene sluker nesten alt som er av VM-fotball på TV, prøver Hegerberg å koble av mellom øktene på banen, i møterommet og på pressekonferanser.

– Jeg prøver å slappe av mest mulig og ikke tenke fotball hele tiden. Jeg leser bøker, slapper av på rommet, hører musikk og finner på ting. Vi har også vært ute noen turer og sett oss omkring i Ottawa, sier hun.

Norge mot Tyskland er en klassiker i kvinnefotballen, men Hegerberg legger ikke mer i det enn nødvendig.

– Det er alltid motivasjon i å møte et godt lag, men jeg har samme følelse for enhver VM-kamp. Det er flott ramme, og vi har lyst til å gjøre en god prestasjon hver gang. Om det er Tyskland eller Elfenbenskysten er ikke så viktig.

Intervjuet avsluttet hun som hun pleier, med et håndtrykk og «ha en fin dag», på vei til det neste. (©NTB)

FAKTA

Ada Hegerberg har et målsnitt på 0,47 på landslaget (17 mål på 36 kamper). Hun er suverent mestscorende spiller i Even Pelleruds annen periode som landslagssjef. Dette er målene hennes:

* 1: Japan (2-2) i Portimao, Portugal 6/3-13

* 2: Sverige (2-2) i Lagos, Portugal 13/3-13

* 3: Sveits (1-3) i Nyon 6/4-13

* 4: Sverige (1-2) i Linköping 1/6-13

* 5: Spania (3-1) i Kalmar, Sverige (EM-kvartfinale) 22/7-13

* 6: Spania (2-1) i La Manga, Spania 14/1-14

* 7: Hellas (5-0) i Komotini (VM-kvalifisering) 13/2-14

* 8: Belgia (2-1) i Leuven (VM-kvalifisering) 10/4-14

* 9: Hellas (6-0) i Bergen (VM-kvalifisering) 14/6-14

* 10-11: Albania (11-0) i Durres (VM-kvalifisering) 13/9-14

* 12: New Zealand (2-0) i Randaberg 27/11-14

* 13-14: Irland (3-1) i La Manga, Spania 15/1-15

* 15: USA (1-2) i San Antonio, Portugal 4/3-15

* 16: Belgia (2-3) i St. Truiden 23/5-15

* 17: Thailand (4-0) i Ottawa, Canada (VM) 7/6-15. (©NTB)