Russlands landslagssjef, Dick Advocaat, instruerer sine spillere på den siste treninga før dagens kamp mot Polen. FOTO: NTB SCANPIX

Høyrisikokamp i Warszawa

Kampen mellom Polen og Russland har en større spenning utenfor enn på banen.

KIEV (Dagsavisen): BBC-dokumentaren om polske og ukrainske hooligans sendte sjokkbølger gjennom fotball-Europa før dette mesterskapet i de to landene. I Russlands kamp mot Tsjekkia viste russiske fans at de ikke står tilbake for sine naboer. Derfor:

Hva kan vi vente i kveld når de to tidligere «brødrelandene» i det tidligere Øst-Europa barker sammen på Stadion Narodowy i Warszawa i kveld?

I dag, 12. juni, er den russiske nasjonaldagen. De russiske supporterne i Warszawa har varslet et lang marsj for å markere det. Det kan være å helle bensin på bålet.

 

Russiske hooligans

I fredagens kamp mellom Russland og Tsjekkia slo russiske hooligans til. De skrek apelyder til tsjekkiske Theo Gebre Selassie, og i pausen gikk de løs på sikkerhetsvakter inne på stadion Miejski i Wroclow, og fire av tjenestemennen måtte på sykehus. UEFA har reagert overfor det russiske fotballforbundet, og forbundet har tatt tak i saken.

- Noen av dem som var på arenaen utførte handlinger som er uverdig ekte fotballfans. Det er ikke plass på tribunen for personer som bruker idrettsarrangementer til å fremme sitt personlige eller politiske syn, skriver forbundet på sin nettside.

- Fotballforbundet og landslaget ber våre supportere på det sterkeste om å overse provokasjoner fra hooligans, og om å samarbeide med kampfunksjonærene for å opprettholde sikkerheten for alle på tribunen, lyder den videre oppfordringen før kveldens kamp.

 

Respekt

I går sparket den nederlandske fotballegenden Ruud Gullit i gang det som UEFA kaller Respect Diversity (respekter forskjeller) i Warszawa. Dette er et Streetkick-program der fans fra alle nasjoner skal komme sammen for å spille på samme lag.

- Jeg vet at Polen har gjort mye for å eliminere rasistisk oppførsel på stadion. Derfor appellerer jeg direkte til alle fans: Ha det gøy, og la fotballen bli den eneste vinner, sa han under åpningen.

Han ble fulgt opp av den polske spisslegenden Dariusz Dziekanowski.

- Fotball er for alle. Fotball forener folk i stedet for å skille dem, var hans appell.

 

Imponerte

Men så over til det som skal skje på banen. Russland imponerte med sin 4-1-seier over Tsjekkia. Men imponerte gjorde de også i forrige EM innledningsvis. Det holdt til semifinalen, der de ble rundtspilt av Spania og tapte 1-4.

Trener Dick Advocaat, som etterfulgte Guus Hiddink, har samme filosofi som sin forgjenger med en intensiv fotball som varemerke. Dessuten har han gjort laget bedre defensivt.

Så er det å håpe at de viktigste slagene kommer på banen. Ikke utenfor.

tor.karlsen@dagsavisen.no