Marit Bjørgen i aksjon i italienske fjell i forrige uke. Hun vil selv ikke bruke høydehus selv om det skulle bli tillatt. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Høydehus bare for toppene

Skipresident Erik Røste avviser at bruk av høydehus kan sammenlignes med doping. Derfor vil de oppheve forbudet.

Styret i Norges Skiforbund (NSF) går inn for å åpne for begrenset bruk av høydehus. Vedtaket kommer etter at Norges Idrettsforbund har ønsket særforbundenes synspunkter om det forbudet som nå gjelder.

 

Strenge vilkår

En opphevelse av det norske forbudet mot høydehus kan tidligst vedtas på Idrettstinget i 2015.

Men skiforbundet ønsker ikke høydehus for alle. Dette er vilkårene de foreslår:

* * Utøvere på seniorlandslag kan bruke høydehus og ekstra tilførsel av oksygen som ledd i forberedelser til internasjonale konkurranser og mesterskap.

* * Utøverne må ha avtale med Olympiatoppen i tillegg til særforbundet

* * Bruk av høydehus og ekstra tilførsel av oksygen skal følges nøye både idrettsfaglig og medisinsk for å kontrollere effekten på hver enkelt utøver.

* * Det utarbeides egne retningslinjer for Olympiatoppens bruk av høydehus og ekstra tilførsel av oksygen.

Vedtaket ble gjort etter at 16 skikretser og seks grenkomiteer ble bedt om å uttale seg.

 

Les også kommentar på nyemeninger.no

 

Ikke doping

Skipresident Erik Røste er klar om at bruk av høydehus ikke kan sammenlignes med doping.

- Å sammenligne høydehus med doping, er en utvanning av dopingbegrepet. Det er en ufarliggjøring av doping. Doping er farlig, skadelig og ulovlig. Det er ikke høydehus, sier han.

- I høydehus tilpasser kroppen seg normale fysiologiske prosesser på lik linje med et normalt høydeopphold og på samme måte som i en flykabin. Grunnen til at skistyret ikke ønsker å åpne for «fri» bruk av høydehus, er at for de aller fleste vil det være andre områder det bør fokuseres på. Det er kun de aller beste som vil ha nytte av høydehustrening, sier Røste.

Tidligere har friidrett, svømming, skiskyting, sykling og orientering alle gitt støtte til Olympiatoppen for å fjerne det særnorske forbudet. Bjørgen støtter opphevelsen, selv om hun ikke selv vil bruke det.

- Men det bør være like regler for alle, sier hun.

tor-erik@dagsavisen.no