Hovland i tetkampen i US Open. Men så kom sprekken

Viktor Hovland var på vei mot en bunnsolid avslutning på Major-turneringen US Open søndag, men de tre siste hullene ble et lite marerritt for 23-åringen.

US Open-avslutningen ble en nedtur for Viktor Hovland, men mandag klatret han til 29.-plass på verdensrankingen. Så høyt har han aldri tidligere ligget.

Hovland var på vei mot en plassering helt i toppen av resultatlistene i Major-turneringen US Open søndag, men en bogey og to dobbeltbogeyer på de tre siste hullene sendte golfstjernen ned på en delt 13.-plass.

Samtidig gikk et par millioner kroner i premiepenger fløyten.

På den meget krevende Winged Foot-banen i Mamaroneck, New York, imponerte samtidig 23-åringen gjennom store deler av helgen med svært stabilt spill.

Etter at turneringen var avsluttet og amerikanske Bryson DeChambeau var kåret til vinner, ble verdensrankingen oppdatert. Der ligger Hovland nå på 29.-plass, hans beste plassering noen gang. Oslo-gutten klatrer to plasser fra forrige uke som følge av prestasjonen i US Open.

I sommer var han som best oppe på 30.-plass, i kjølvannet av den delte 33.-plassen i PGA-mesterskapet. Siden har han ligget stabilt rundt nummer 30.

Dustin Johnson topper fortsatt rankinglisten. Den amerikanske stjernen endte på delt sjetteplass i US Open. Nærmest følger spanske Jon Rahm og Justin Thomas.

Norges andre deltaker på PGA-touren, Kristoffer Ventura, klatret én plass til 164.-plass på mandagens oppdaterte rankingliste.

Vrien avslutning

Etter de 18 avsluttende hullene på den krevende Winged Foot-banen i Mamaroneck, New York, var den norske golfprofilen sju slag over par turneringen sett under ett. Det ga en foreløpig delt 13.-plass, men flere spillere har fortsatt hull igjen å spille.

Med tre hull igjen var Hovland på par for dagen og snuste på en plass heot i toppen. Så fulgte en bogey og to dobbeltbogeys, hvilket sendte den norske golfstjernen mange plasser nedover resultatlistene.

Det som så ut til å bli en klar forbedring av forrige sesongs sensasjonelle 12.-plass i US Open, endte dermed på ergerlig vis. I fjorårets utgave av turneringen ble han hyllet etter å ha satt amatørrekord.

Høyt nivå

Foran årets utgave var forventningene til Hovland langt høyere. Nordmannen har etablert seg i PGA-sirkuset, og har gjort spill på stabilt høyt nivå til sitt varemerke. Helgens turnering i New York rokket ikke ved det, selv om han fikk det tøft i avslutningen av søndagens runde. 

Innledningsvis fortsatte imidlertid Hovland det solide spillet fra de tre innledende rundene. De første ni hullene inneholdt én bogey og én birdie i tillegg til sju hull på par. 

På hull nummer elleve kom det så en sur bogey, etter at slag nummer to gikk ti meter for langt. Det resulterte i en treputt. Deretter slo Hovland tilbake med en umiddelbar birdie, men derfra og inn ble det mest trøbbel.

Amerikansk seier

På hull nummer 16 måtte 23-åringen tåle en bogey, og på det 17. ble det en lei dobbeltbogey. Dermed var alt håp om en plass helt i toppen av listene langt på vei ute.

Også det siste hullet endte med kjempetrøbbel for Hovland, som slo utslaget skjevt og ga seg selv en vanskelig vei videre mot hullet. Enden på visa ble en ny dobbeltbogey, og dermed falt nordmannen til delt 13.-plass.

Det kostet også dyrt i penger. Sjetteplass i US Open ville gitt rundt fire millioner kroner i premiepenger. 13.-plass gir rundt det halve.

Amerikanske Bryson DeChambeau har fire slags ledelse på nærmeste konkurrent med kun få hull igjen å spille. Han går mot en klar seier i US Open.