Sport

Hoppuka: Forfang smiler igjen

Johann Forfang sliter med å få skuffelsen fra Oberstdorf ut av systemet. Men Tromsø-hopperen klarte ikke å holde Janne Ahonen-masken da han kom til Garmisch-Partenkirchen onsdag.

Av Steinar Bjerkmann

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Gjennom hele hoppuken har Forfang forsøkt å holde munnen lukket der flere av de andre hopperne har vist fram Colgate-smilet sitt for fotografene.

– Det er ingen spesiell grunn til det. Jeg har fått kommentarer på det selv. Når jeg får et kamera opp i ansiktet smiler jeg ikke naturlig. Det faller meg ikke inn, sier Forfang til NTB.

Den tidligere finske storhopperen Janne Ahonen ble kjent for aldri å smile. Åge Aleksandersen laget faktisk en sang som het «Janne Ahonens smil».

Forfang nekter for at smilenekten er for å imitere det finske jernansiktet.

– Du tenker Ahonen-greier og om jeg bygger et slikt image. Nei, det er overhodet ikke noe sånt, ler Forfang.

Han klarte imidlertid ikke holde tilbake da NTB scanpix tok bilder av han, Kenneth Gangnes og Daniel Tande på utøverhotellet i OL-byen onsdag kveld. Da satt smilet løst.

Må endres

Men skuffelsen over at han fikk hoppukeåpningen ødelagt av elendige forhold i Oberstdorf satt hardt i.

– Jeg nærmer meg. Det er fortsatt skuffende når jeg tenker på det. Jeg må få snudd hodet til kvaliken, sier Forfang.

Han og Daniel-André Tande fikk håpløse forhold i Schattenbergbakken. Begge kan ha fått ødelagt sammenlagtdrømmen. Hopperne er glad for innføringen av vindkompensasjon, men mener systemet ikke gir nok plusspoeng for dem som blir satt utfor med baktrekk.

– De formlene kan jeg ikke, men det er helt klart en fordel å ha oppdrift. Du tjener så mange meter at de poengene du får i pluss ved baktrekk ikke kompenserer nok. Det er alltid rom for forbedringer, sier Forfang.

– Det kompenserer ikke nok når det svinger mellom oppdrift og baktrekk. Variasjonen blir for stor. Du blir straffet nok ved gode forhold, men du får ikke nok plusspoeng under ræva forhold. Det er mye lettere å fly i medvind. Det er tre ganger så vanskelig å klare det i bakvind, sier Gangnes til NTB.

Har gitt opp

Nå håper nordmennene nyttårshopprennet fredag ikke blir et bingorenn.

– Jeg krysser fingrene for at det ikke blir det. Jeg ønsker at det skal være så likt som mulig. Det er da du virkelig må hoppe godt for å vinne, sier Tande.

Han har gitt opp å vinne hoppuka.

– Det blir veldig vanskelig, men alt er mulig. Jeg vil ikke si at jeg står på toppen når konkurransen er over. Det tviler jeg egentlig sterkt på, men jeg må prøve å tro på det. Målet er der fortsatt, men ikke denne sesongen, medgir Kongsberg-hopperen.

– Skal det være mulig å ta igjen noe sånt må jeg vel være halvannen meter bedre enn bestemann i hvert eneste hopp. Det er egentlig bare drømming, men det er mulig å klatre på lista, sier Forfang.

Gangnes henter styrke fra storhopperen Gregor Schlierenzauer:

– Det er veldig langt opp, uten tvil. De i toppen er veldig sterke. Det skal hoppes tre hopprenn til. Mye kan skje, og det er ikke så mange år siden Gregor tok inn 15 poeng på Anders Jacobsen i Innsbruck. Det skal være mulig å hoppe seg nærmere pallen. Jeg har ikke skrevet meg helt av ennå. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen