Sport

Hopper uten forsikring

En fotballspiller eller håndballspiller er ulykkesforsikret. Men ikke en skihopper eller kombinertløper.

I de siste dagene har Dagsavisen, med utgangspunkt i Bosman-dommens 20-årsjubileum, rettet søkelyset mot en idrettsutøvers rettigheter.

Advokat Gunnar Martin Kjenner sa blant annet her i avisen i går at de kontraktene Norges Skiforbund har med sine utøvere har alle tegn på at det er et ansettelsesforhold med de rettigheter det skulle medføre.

Det er skiforbundet uenig i.

– Dette er noe vi jobber med. Vi ønsker at skiforbundet har forsikringer som dekker yrkesskader. Nå er dette til behandling i NHO Idrett, sier leder i NISO (interesseorganisasjonen til norske idrettsutøvere), Joachim Walltin til Dagsavisen.

– I lagidretter som fotball, håndball og ishockey er nemlig dette lovpålagt. Og hvor viktig dette er, viser jo den skaden Dagfinn Enerly pådro seg. Han fikk verdifull hjelp fra yrkesskadeforsikringen, fortsetter han.

LES OGSÅ: – En fotballrevolusjon

Betalte selv

Et motsatt eksempel er skihopperen Kenneth Gangnes. Han røk korsbåndet to ganger – i 2010 (Gjerpenkollen ved Drammen) og under Sommer Grand Prix i østerrikske Hinzenbach i 2013. Han la seg inn på en privatklinikk i Innsbruck og skal ha brukt rundt 80.000 av egen lomme for å bli operert.

Kombinertløperen Thorbjørn Brandt er et annet eksempel. Han gikk rundt i Granåsen i 2009 og lå i koma i ukevis på St. Olavs Hospital i Trondheim med alvorlige hode- og bruddskader og en idrettskarriere i grus. Han ble ansett som en av Norges fremste kombinerttalenter.

– Nå har vi flere kombinertløpere som medlemmer, forteller Joachim Walltin.

Det er disse som nå presser på for å få en skikkelig forsikringsordning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samme som i klubber

Joachim Walltin er helt enig med Gunnar Martin Kjenner. Han mener at utøvere som representerer et lag i et forbund bør ha de samme rettighetene som det fotball- og håndballspillere har i sine klubber.

– Ja, det burde være det samme som det er i lagidretter, sier han.

– Slike ordninger burde også gjelde dem som er underlagt for eksempel Norges Skiforbund. Som sagt er dette nå til behandling i NHO Idrett, og vi er lovet at en tilbakemelding jul. Det er viktig med en rask avklaring for det er jo for seint å starte med dette etter at en eventuell skade har skjedd, mener han videre.

Bosman-dommen i 1995 førte til en revolusjon innen fotballen og når det gjaldt utøveres klare rettigheter. Men enda er det en vei å gå.

LES OGSÅ: Gangnes fra skademareritt til hjemmeseier

Mer fra Dagsavisen