Sport

Holund vil rykke fra flere ganger. For nå tør han

Hans Christer Holund vil bli hyllet som verdensmester under femmila i Kollen lørdag. Han gleder seg til opplevelsen. Og forteller om VM-dramaet som han nå har fått på en ukes avstand.

Bilde 1 av 3

HOLMENKOLLEN (Dagsavisen): Hans Christer Holund reiste til ski-VM med fare om ikke å få gå en eneste distanse. Han kom hjem som en sensasjonell vinner av femmila. Og måten Lyn-løperen vant den på, forbløffet alle som så på. For det store publikum var han Norges mest ukjente mannlige deltager.

Fredag kveld forteller han også om opplevelsen på Lindmo på NRK.

Nå forteller han mer om de dramatiske siste kilometrene da han fryktet at det ikke skulle gå.

Fikk kramper

– Jeg må vel rett og slett si at jeg ble redd. Da jeg kjente krampene komme etter 40 kilometer, skjønte jeg at hva som helst kunne skje. Men jeg måtte helte tida jobbe med meg sjøl mentalt, forteller Hans Christer Holund til Dagsavisen i Holmenkollen fredag.

Han forbereder seg til lørdagens femmil som gås i klassisk stil. Egentlig Holunds beste stilart.

Men han frykter litt for hvordan beina vil føles med sin andre femmil på under en uke. Han holder en uthvilt Ivo Niskanen som storfavoritt.

Planla ikke tidlig rykk

– Tilbake til VM, hva var din opprinnelige plan?

– Planen var å prøve å rykke fra. Men jeg visste ikke når. Og da det skjedde etter 16 kilometer var det gansle forsiktig. Så skjønte jeg at jeg fikk ti-tolv sekunder ganske gratis uten at noe skjedde. Da holdt jeg bare farten oppe uten å overdrive. Jeg visste jo at det var veldig langt til mål.

Sist dette skjedde i VM, var i Val di Fiemme i 2013 da Johan Olsson gjorde det samme i klasissk stil. Men da fulgte Dario Cologna et stykke før han falt. I Seefeld fikk Holund gå alene.

– Ble du overrasket?

– Jeg visste jo at vi hadde en lagkattikk der en skulle få bryte løs hvis det var mulig. Men jeg ble overrasket over at ingen av utlendingene tok opp jakten tidligere.

– Og da det først skjedde, da kom russeren Aleksandr Bolsjunov nærmere og nærmere?

– Da jeg hørte at ledelsen min nærmet seg ett minutt, begynte tankene å komme. Jeg skjønte at jeg fikk en unik mulighet til å bli verdensmester. Jeg var 30 år gammel og dette var sjansen. Jeg vet at jeg vanligvis ikke sprekker, men det skjer alltid noe med muskulaturen på et så langt løp. Men med en så stor ledelse (1,20 på det meste) visste jeg etter 35 kilometer at det kunne holde inn. Men krampetendendensene jeg da kjente på var ikke bra.

– Du byttet ski, mens Bolsjunov gikk rett igjennom. Hva tenkte du da?

– Da begynte jeg å bli redd. Frykten kom for at dette skulle sprekke. Og jeg hørte jo sekunderingene, at han spiste seg innpå for hver kilometer. Men ikke med dramatsik mye. Da handlet det om å holde hodet kaldt.

– Hvordan klarte du det?

– Ved å fokusere på egen teknikk. Holde gliden på skiene, skyve fra uten å bruke all kraft. Jeg tenkte jo at jeg hadde best ski på slutten og at kanskje han ble sliten også. Han hadde jo gått like langt, men jeg måtte for all del unngå en spurt fra hans side.

– Når skjønte du at dette ville faktisk gå helt inn?

– Jeg var ikke trygg før jeg var på oppløpssida. Og egentlig ikke før jeg gled over målstreken. En vanvittig følelse, sier Hans Christer Holund, som bokstavelig talt brøt lydmuren, i forhold til egne forventninger og til alle som følger med på langrenn i Norge.

Hadde ikke våget

Han er glad publikum følte seg fornøyd på hans vegne. Han har drømt om å ta slike sjanser tidligere, men har ikke våget. Nå måtte han bryte også et tankemønster og utfordre seg sjøl.

Belønnningen ble et femmilsgull han aldri vil glemme. Han er eneste nordmann ved siden av Petter Northug som har vunnet 50km i mesterskap siden 2007.

Han sier at han egentlig har vært for feig tidligere, han tror flere femmil vil bli avgjort på denne måten. Og han vil gjøre flere forsøk sjøl også.

– Hva blir planen på femmila i Kollen, skal du stikke av igjen?

– Nei, kommer det kontant.

Men det vet han jo at han ikke kan svare på. For nå kan alt skje, også på en femmil.

– Den gås i klasisk. Spiller det noen rolle for deg?

– Egentig trives jeg jo best i klassisk, men foran VM trente jeg kun skøyting på grunn av femmila der. Nå er problemet at det er kun seks dager siden femmila i VM. Niskanen sto jo over femmila i Seefeld for å ta sin første Kollen-seier, så han er den store favoritten.

Niskanen er også olympisk mester fra 2018 der han gikk fra i klassisk.

– Hvis han stikker av lørdag, vil du følge ham?

– Ja, jeg skal prøve....

Martin Johnsrud Sundby smetter inn: – Vi sender avgårde HC etter 16 kilometer....

Både han og Sjur Røthe har vunnet Kollen-femmila før. Johannes Høsflot Klæbo går også lørdagens langløp, men uten vinnerambisjoner i følge ham sjøl.

Hans Christer Holund vet femmila i Kollen er ekstra hard, og i likhet med Martin Johnsrud Sundby har han også andre erfaringer herfra.

– Jada, jeg har også ligget ute om natta før femmila! Det er noen år siden nå, da fikk den vel i 16km sløyfe. Det er et fantatisk karneval og vi løpere føler at vi bare svever på en sky uti der, sier han.

PS! På grunn av fjorårets problemer med fyll og bråk er rennstart denne gangen satt til klokka 10.00 lørdag morgen.

Mer fra Dagsavisen