Sport

Holund: – Hater å se meg sjøl på TV

I mangel av mesterskap denne vinteren måtte Hans Christer Holund sette seg et mål. Han vil vinne femmila i Holmenkollen.

Bilde 1 av 3

HOLMENKOLLEN (Dagsavisen): – Ja, det er enkelt, sier han. – Etter OL og VM er femmila i Kollen det største å vinne i langrenn, sier Hans Christer Holund til Dagsavisen.

Vår siste verdensmester på femmil, fra Seefeld sist vinter, har aldri vunnet et verdenscuprenn. Skal han først gjøre det, vil han gjerne gjøre det i Kollen. Det er også sesongens eneste internasjonale femmil på programmet.

For få lange løp

Vi møter ham i Holmenkollen etter en lang økt på rulleski i Sørkedalen og noe spurttrening i Kollen-anlegget.

– Kollen blir mitt VM denne vinteren. Jeg vil prøve å bygge opp en formtopp til det løpet slik jeg gjorde foran VM sist vinter. Da har jeg et veldig konkret mål, sier han.

Da er det bare å krysse av søndag 8. mars 2020 i kalenderen.

Men samtidig ønsker han å vinne et verdenscuprenn før det. 30-åringen har 3. plass som sin beste plassering. Det har ikke blitt enklere for en som liker de lange distansene best. Og sprinter innser han at han aldri vil bli.

– Jeg har ikke lyst til å bli han som vant VM uten å vinne world cup.

– Bare en femmil på programmet. For få?

– Ja, jeg synes det. Det hevdes at femmil er for hardt, men man holder jo på bare i drøyt to timer. Og det er ikke like utmattende som et maratonløp, man blir ikke like banket i beina. Det er jo mer hvile på en femmil på ski, mener Holund.

Har ikke sett VM-løpet

At det er stor forskjell på å vinne et VM-gull og et verdenscuprenn fikk Lyn-løperen merke i vinter.

Femmila i Seefeld der han rykket fra og gikk mer enn halve løpet alene i tet, er blitt en liten klassiker i femmilshistorien.

– Har du sett løpet om igjen?

– Nei, jeg hater å se meg sjøl på tv! Så det har jeg ikke gjort. Jeg liker ikke å lese om meg sjøl heller. Slik er det bare. Men jeg har en ganske god film inne i hodet mitt av det løpet, sier han.

Neste års femmil i Holmenkollen går i fristil, noe Holund anser som en fordel. For første gang i moderne tid skal rennet gå på en søndag. Fra nå av blir det lørdag og søndag annethvert år, alternerende med kvinnenes tremil.

En lang sesong

Men det er en lang sesong før det, og Holund har som mål å få plasseringen som er bedre enn de seks tredjeplassene han har. De er det få som husker. I den samlingen kommer OL-bronsen på 30 kilometer fra Pyeongchang øverst.

Derfor vil Holund angripe de distansene som er fra 15 kilometer og oppover. Det er i hvert fall to tremil på programmet. Men dessverre ingen av dem i Tour de Ski lenger.

– Du har eksperimentert mye treningsmessig. Har det fortsatt?

– Jada, og jeg bryter vel fortsatt mønstrene litt. Det er bare å spørre landslagstreneren Eirik (Myhr Nossum). Jeg føler jo at jeg kan trene intervaller 4x4 til jeg blir blå i ansiktet, men jeg får ikke høyere O2-opptak enn jeg har nå. Så jeg prøver å herde muskulaturen litt slik Martin Johnsrud Sundby har gjort. Det får man bare med lange turer på ski. Anders Aukland har vel opplevd det samme.

– Teknikken?

– Den må jeg jobbe med hver dag. Det er utfordrende. Jeg blir aldri en sprinter, men jeg kan bedre avslutningene, sier han.

– Dess mer du trener, jo treigere blir du. Du ser ingen sprintere gå ut og trene på en to timers tur. Så det blir en balansegang for meg, sier Holund som før OL-sesongen i 2018 gikk noen tretimers-økter uten næring i kroppen først.

Det står heller ikke som noen anbefalt oppskrift i treningsbøker.

Det er en uke igjen av rulleski-øktene før løperne kommer på snø.

Det gleder Hans Christer Holund seg til. For ski skal gås på snø, ikke asfalt, mener nittedølen.

– Jeg var farlig nær et stygt fall på vei inn til Lillomarka Arena på søndag. Heldigvis holdt jeg meg på beina. Jeg har for en sjelden gang skyld vært både skade- og sykdomsfri foran denne sesongen, avslutter han.

PS! Sist vinter ble det firedobbelt russisk seier på femmila i Holmenkollen. Alexander Bolsjunov, mannen som jaget Holund i VM, vant rennet. Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann på 6. plass, mens Holund ble nummer 15, 43,6 sekunder bak vinneren.

Mer fra Dagsavisen