Sport

Holund beste norske: - Vi blir lekt med

Sammenlagtleder Dario Cologna parkerte rivaler som Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov på nest siste etappe av Tour de Ski. Alexej Poltoranin var raskest.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

– Dette var forferdelig dårlig. Ikke bra i det hele tatt. Skremmende «ræva». Jeg har ikke noe å skylde på heller. Det er ikke vanlig å bli fragått på 15 kilometer klassisk. Det er bare ikke godt nok, sa en skuffet Sundby til NRK.

– Det var et greit skirenn for min del, men vi ble litt lekt med på sisterunden. Det hater vi jo, det er ikke en god følelse. Vi må opp noen hakk før OL, tror jeg, sa niendemann Didrik Tønseth.

Poltoranin spurtslo russiske Andrej Larkov og canadieren Alex Harvey på 15 kilometer klassisk fellesstart i Val di Fiemme. Cologna var firer i mål, 2,3 sekunder bak vinnertiden. Hans Christer Holund ble beste norske på åttendeplass, 26,4 sekunder bak. Martin Johnsrud Sundby ble bare nummer elleve, knappe halvminuttet bak Poltoranin.

- Vi ville vært lenger framme, men vi blir lekt med, sa Hans Christer Holund til NRK. De norske løperne hadde en plan om å ta flere bonussekunder, men de hadde ikke sjanse.

- Å bli fragått på 15 kilometer klassisk skal jo ikke skje. Jeg har ingenting å skylde på, sa Martin Johnsrud Sundby.

– Det var litt skuffende av guttene. Nå har vi en jobb å gjøre i morgen, sa landslagssjef Vidar Løfshus til statskanalen.

Ustjugov spurtet

Russiske Sergej Ustjugov ble kun nummer 14, 42,8 sekunder bak. Han vant den første innlagte spurten lørdag. Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby prøvde ikke å kjempe mot russeren.

Sammenlagtkandidatene fulgte hverandre tett de første kilometerne. Alex Harvey og Ustjugov vekslet på å trekke i innledningen. På etappens andre innlagte sprint var Ustjugov igjen raskest. Denne gang var Cologna oppe på tredjeplass, mens Sundby igjen var på etterskudd.

Alexej Poltoranin, Harvey og Cologna fikk en liten luke til resten etter spurt nummer to. Ustjugov, Sundby og flere andre i tetstriden slet med å komme opp på bakskiene til trioen.

Ustjugov og Sundby måtte etter hvert begge kapitulere. Ved passering 11,4 kilometer var Sundby 12,3 sekunder bak ledende Harvey. Kun Didrik Tønseth hang greit med av de norske. Ustjugov var enda tyngre i steget enn Sundby, nesten halvminuttet bak.

– Cologna er klasse

Tønseth hang fortsatt så vidt med ved passering 12,5 kilometer, mens løpere som Sundby og Ustjugov hadde tapt ytterligere noen sekunder. Cologna, Poltoranin, Harvey og Andrej Larkov fra Russland holdt stor fart i front, og kvartetten fikk etter hvert en luke også til Tønseth, russeren Alexander Bolsjunov og svenske Daniel Rickardsson.

Til slutt var det Poltoranin, Harvey, Larkov og Cologna som skulle gjøre opp om etappeseieren. Poltoranin vant, men Cologna leder klart før søndagens sisteetappe. Sveitseren er 1.14,4 foran annenmann Poltoranin. Treer Ustjugov er 1.21,5 bak, mens Harvey er 1.22,7 bak. Martin Johnsrud Sundby er beste norske på sjetteplass, men veteranen er hele 1.42,2 bak Cologna.

– Jeg kan ikke skjønne at noen kan hindre Dario Cologna i å vinne Tour de Ski, konstaterte langrennsekspert Torgeir Bjørn i NRKs kommentatorboks.

– Cologna er i godt, gammelt slag. Han er klasse, sa Tønseth. (NTB)

Resultater:

Menn, 15 km klassisk fellesstart lørdag:

1) Aleksej Poltoranin, Kasakhstan 38.40,3, 2) Andrej Larkov, Russland 0.00,4, 3) Alex Harvey, Canada 0.00,9, 4) Dario Cologna, Sveits 0.02,3, 5) Alexander Bolsjunov, Russland 0.15,0, 6) Daniel Rickardsson, Sverige 0.20,2, 7) Francesco De Fabiani, Italia 0.23,1, 8) Hans Christer Holund, Norge 0.26,4, 9) Didrik Tønseth, Norge 0.27,0, 10) Niklas Dyrhaug, Norge 0.28,6.

Øvrige norske: 11) Martin Johnsrud Sundby 0.28,9, 18) Emil Iversen 0.57,2.

Brøt: Sjur Røthe.

Mer fra Dagsavisen