Sport

Holdt fast på 14 måneders utestengelse for Johaug

Advokat Niels R. Kiær sa i sin prosedyre at 14 måneders utestengelse er en passende straff for Therese Johaug.

– Sakens kjerne dreier seg om Therese Johaugs aktsomhet. Påtalenemnda mener hun har vært uaktsom, uansett om det er i mindre grad ved at hun ikke gjorde andre undersøkelser av tuben enn å spørre legen. Vi mener at 14 måneder er en passende utestengelse, sa advokat Niels R. Kiær i starten på sin prosedyre i dag to av forhandlingene i domsutvalget til Norges Idrettsforbund.

Kiær fører saken i domsutvalget på vegne av Antidoping Norge.

Han leste direkte opp fra koden til Verdens antidopingbyrå (WADA).

– Grunnlaget for denne saken er utøvers plikt til å ikke ha et forbudt stoff i kroppen, fordi det er utøver i siste instans som har mulighet til å sørge for at man er ren, sier Kiær.

WADA-koden sier: «Det er utøverens ansvar at man ikke har forbudte stoffer i kroppen, og man er selv ansvarlig for alle stoffer.»

Les også: Alle måtte logge seg på i løpet av 48 timer

Plikt

– Det er utøvers personlige plikt. Man kan i de fleste tilfeller unngå dopingsaker, men det er utøverne selv som kan påvirke dette. Hun har brutt aktsomhetsplikten, poengterte Kiær.

– I denne saken er det så enkelt siden det sto et dopingmerke på pakken. WADA-koden sier at man ikke skal stole på legen, og CAS-praksis sier det samme, sier Kiær til domsutvalget. Vi mener at Johaug åpenbart ikke har gjort det hun kunne. Hun kunne enkelt ha oppfylt sin plikt til å påse at hun ikke fikk i seg et ulovlig stoff, sa Kiær.

Kiær brukte tid på historikken som fortalte om at det skal mye til for at en utøver skal bli betegnet som skyldfri. Han dro åtte saker gjennom ti år for å få fram poenget sitt.

– Det er min klare konklusjon at vi ikke kan si at Johaug er skyldfri, sa Kiær.

Les også: Bjørgen: - Jeg hadde gjort det samme som Therese

Innledet

Han konkluderte derfor med at Johaug måtte straffes. Selv om skylden betegnes som ubetydelig, så mener han det finnes flere forhold som løfter straffenivået opp fra gulvet på 12 måneder.

Det første punktet er holdningen til utøvers ansvar for å sørge for at hun ikke får et forbudt stoff i kroppen. Etter min oppfatning kan hun klandres for å ikke ha sjekket etter å ha fått det fra legen.

Han fortsatte:

– Et annet forhold er hennes initiativ til å tilegne seg kunnskap om antidoping. Da tenker jeg ikke kun på "Ren utøver"-aspektet. Hun har vært landslagsutøver i ti år. Det er informasjon tilgjengelig for henne og alle andre. Hun gjør ikke basale ting for å sjekke og skaffe seg kunnskap, sier Kiær.

Advokaten var klokkeklar på at man ikke kan ha en regel som sier at landslagsutøvere har færre plikter enn andre utøvere fordi de kan støtte seg til en landslagslege.

– Et annet forhold er at man fikk medisinen i utlandet. Dette er et skrekkeksempel. Det er fortsatt uforståelig at det er tilsatt clostebol i kremen. Det skjer ikke her, men det skjedde der nede. Det er derfor enda større grunn til å sjekke, sier Kiær. (NTB)

Mer fra Dagsavisen