Sport

Høgmo med Drillo-kopi

Fotballekspertene er ganske enige. Det var god gammel Drillo-fotball som ga oss seieren i Bulgaria. Den må brukes mot Kroatia også.

Av Espen Hartvig

Per-Mathias Høgmo halvskrotet finspillet, satset på det trygge og skapte en EM-drøm. – God gammel Drillo-fotball, sier Roar Stokke.

Med 1-0 borte over et halvhjertet og jevnt over meget svakt Bulgaria, kan Norge nå sikre EM-billett på eget vis.

Fotballeksperter mener Høgmo absolutt skal fortsette i samme bane mot Kroatia søndag. Den kampen må vinnes om Norge skal gå direkte til EM-sluttspillet.

– Norge var tilbake til tiden under Drillo hvor motspillet la grunnlaget for seieren. Torsdagens spillestil var Drillo-stilen på sitt beste, sier TV-kommentatoren Stokke til NTB.

Gjemmer svakhetene

Da Høgmo fikk jobben i 2013 valgte han fort en mer ballbesittende stil. Det har ikke gitt særlig gode resultater selv om matchingen ofte var hard.

Norge har rast ned på FIFA-rankingen og ligger nå som nummer 69.

– Vi frustrerer motstanderen, minimaliserer risikoen på egen halvdel og vi får etter hvert de sjansene vi trenger. Denne spillestilen, tuftet på kollektiv laginnsats, disiplin og taktisk gjennomføringsvilje, kler oss svært godt. Den kamuflerer også begrensningene i ferdighet som ligger i det norske mannskapet kontra bedre lag, mener Stokke.

– Skal vi slå Kroatia, så må det skje på samme måte. Rakitic og Modric er bedre spillere enn våre, og derfor må vi gjøre dem så dårlig vi kan.

– Mot Bulgaria prøvde vi å ligne mer på Island enn på Spania, og det kledde oss godt. Drillo som sensor ga nok laget bestått.

Ikke romantikk

Tidligere TV-kommentator Morten Langli er stenklar på at Norge må spille med samme stil også mot Kroatia.

– Mindre risiko i det offensive spillet, gjør oss mindre sårbare og vanskeligere å slå. Det gir oss større sjanse til å vinne. Landslagsfotball er ikke fotballromantikernes arena. Kvalrundene gir små nasjoner muligheten til å slå eller ta poeng fra de store. Det er bare å se på resultatene fra torsdag, sier Langli til NTB.

Han får støtte av Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

– Man må tilpasse stilen noe etter motstander. Resultatet er viktigst. Norge var smarte mot Bulgaria, sier han.

De to beste i hver gruppe og den beste treeren går rett til EM. De åtte andre tredjelagene spiller om de fire siste plassene sent på høsten.

Norge har ikke deltatt i noe A-lagssluttspill siden 2000 (EM). (©NTB)

Mer fra Dagsavisen