Per-Mathias Høgmo holder roen ved Norges laglederbenk. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Høgmo fornøyd med kampplanen

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo skjønner det høres rart ut at han var fornøyd med mye etter 1-5 tap. Men det var han.

Av Sjur Natvig og Eirik Flesjå Olsen

ZAGREB: Selv med fem baklengsmål i sekken fra bortemøtet med Kroatia, mente Per-Mathias Høgmo at Norge hadde riktig inngang til kampen.

Det sa landslagssjefen på en pressekonferanse etter 1-5-tapet i Zagreb lørdag.

– Kampen ble faktisk sånn vi hadde ønsket det, og vi får de rommene vi hadde planlagt, sa Høgmo.

Selv skjønte han at det hørtes rart ut at en trener er fornøyd med planen når laget hans taper 1-5.

– 5-1 er ikke noe hyggelig resultat. Jeg synes vi lyktes med kamplanen, men de scoret på avgjørende feil fra vår side, presiserte Høgmo.

Mye positivt

Landslagssjefen understreket at han ikke hadde sett baklengsmålene i reprise og at han dermed ikke ønsket å dvele ved dem.

Derimot ønsket han å løfte fram det han mente var positivt med stortapet i Zagreb.

– Vi tar med oss en del positive ting. Stefan Johansen var strålende i dag. Dette laget kommer til å vokse videre fremover i sesongen når folk spiller seg i form og spillere kommer tilbake fra skade, sa Høgmo.

Da siktet han først og fremst til skadde Joshua King og Omar Elabdellaoui, samt landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred som måtte gi seg med skade etter et drøyt kvarter.

God EM-mulighet

Norge har nå spilt fem av ti kamper i EM-kvalifiseringen. Med ni poeng har Høgmos menn fortsatt et godt grep om tredjeplassen som gir omspillsplass, men mye skal skje om noen klarer å røve fra Italia og Kroatia de to øverste plassene.

– Vi er nå halvveis i gruppespillet. Tre av de siste fem kampene er hjemmekamper for oss, og jeg føler vi har en god sjanse til å nå omspillet, sa Høgmo.

Han tror ikke lørdagens tap preger spillernes selvtillit nevneverdig.

Dæhli forsvarer strategien

Mats Møller Dæhli forsvarer landslagets offensive strategi mot Kroatia. Norges største kvalifiseringstap siden 1985 endrer ikke på det.

– Jeg synes det var bra at vi prøvde oss i 4-4-2, og jeg er helt uenig i at det var naivt. Vi er nødt til å våge å spille, sa han etter 1-5-tapet for et svært effektivt Kroatia.

– I første omgang synes jeg ikke det var så stor forskjell på lagene. Vi gjorde det vi skulle, men det var synd og irriterende at vi slapp inn det første målet. Det var det som avgjorde, sa han.

– Kroatias spillere begynte å bli frustrerte, for de spilte ikke så bra. Med 1-0 fikk de selvtillit.

Ser fremover

I annen omgang ble kampen punktert og Dæhli tok på seg noe av skylden for 2-0-målet.

– Vi er på nivået, men vi er litt urutinerte i noen faser av spillet. På 2-0 hvor han (Ivan Perisic) gikk innover, burde jeg fulgt ham. Det var urutinert av meg, sa han.

– Vi er et ungt lag, og da det ble to og tre baklengsmål kunne det bli fire og fem også. Men vi gir oss ikke. Vi skal vinne neste kamp. Da har vi forhåpentlig 12 poeng før høsten, og så skal vi knalle til videre.

Største tap siden 1985

Tapet er Norges største i kvalifisering siden Danmark vant med samme sifre i VM-kvalifisering på Ullevaal høsten 1985.

– Det er tungt å tape så mye. Jeg synes ikke prestasjonen var så ille. Men vi er fortsatt Europas yngste landslag, sa Dæhli.

Han spilte en time og hadde ikke problemer med knærne.

– Det gikk helt greit, men jeg følte at jeg ikke har spilt på en stund, sa han.

– I dag er det mye mer nyansert bak resultatet, det tror jeg også spillerne ser. Jeg er overhodet ikke redd for selvtilliten til spillerne.

Johansen: Bare å glemme

Stefan Johansen var god på midtbanen, men fant liten grunn til å glede seg over det etter Norges 1-5-tap mot Kroatia.

– 5-1 er stygt, selvfølgelig. Vi sviktet på avgjørende tidspunkt, sa Celtic-spilleren etter kampen.

Han ville ikke kritisere den offensive strategien til Per-Mathias Høgmo.

– Om det var naivt? Jeg er litt fan av tanken om å holde fast med prosessen, også i en vanskelig bortekamp. Kroatia er et godt lag, og dette var god læring, sa han.

Han mener at det kunne gått bedre om Norge hadde utnyttet straffesparket.

– Vi fikk et mål og de en utvisning. Vi var på vei inn, men i stedet slapp vi inn to mål helt på slutten. Da blir det stygt. Det er ikke så mye mer å si. Vi får glemme dette.

Håper folk så kampen

Martin Linnes mener det var «sykt» å tape 1-5 etter den spillemessige prestasjonen Norge leverte mot Kroatia lørdag.

– Jeg håper mange i Norge så kampen og ikke bare leser resultatet etterpå. Jeg føler at vi var med i kampen, men de var veldig effektive.

Linnes kom inn i laget da Omar Elabdellaoui måtte kaste inn håndkleet.

– Det er synd på Omar, som har hatt en veldig fin sesong, men når muligheten byr seg så vil jeg jo ta den, sa Molde-spilleren.

– Resultatet i dag var et slag i trynet, men det var mye positivt også. Vi løp og løp, og vi kjempet oss tilbake i kampen. Jeg vil ikke spekulere i hva som kunne skjedd om vi hadde scoret på straffesparket, men det var synd at vi ikke gjorde det. Uansett skulle vi ikke sluppet inn to mål til helt på slutten. (NTB)