Islands kaptein Aron Gunnarsson viser noe av det han kjenner på etter kampen.

Hodgson gikk av umiddelbart. Island drømmer ikke lengre

KOMMENTAR: Island snur europeisk fotball opp ned. Få minutter etter kampslutt i Nice annonserte Roy Hodgson sin avgang som engelsk landslagssjef. Og han tok ingen spørsmål. For hva skulle han svare?

 

(England - Island 1-2). Det skapes islandsk litteratur akkurat nå. Bragden i Nice er fortsettelsen av bragdene i Saint-Etienne, Marseille og Paris. Det er lenge siden England var Europas stormakt i fotball, men de er det mest kraftfulle symbolet. I Norge har vi hørt  Bjørge Lilleliens historiske oppramsing etter at Norge slo England 2-1 i 1981. Det var i en kvalifiserigskamp. Mandag kveld slo Island England i sluttspillet i et mesterskap. Og det var fullt fortjent. Da dommer Damin Skomina fra Slovenia blåste av kampen, gjorde han korsets tegn. Det var til å forstå.

For England var dette tapet det verste siden 0-1 for USA i VM i 1950. Det er slike kvelder en landslagssjef har bare en ting å gjøre: Å gå av. Med en eneste gang. Og Roy Hodgson gjorde det inne på det trange pressekonferanserommet i Nice. Han hadde med seg et ferdigskrevet manus. Når hadde han skrevet det? Han takket for seg og ba andre overta dette unge, lovende landslaget, EMs yngste. Men EMs best betalte landslagssjef skjønte at dette var slutten.

Det forteller litt om kraften i det islandske eventyret. Trener Heimir Hallgrimsson sa det dagen før: "Dette mesterskapet endrer livene våre". Og resten av den fotballinteresserte del av verden er øyenvitner. Hver eneste dag. Mandag var det to nye målscorere som sto fram: Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigthórsson. Ingen vet hvor nye helter dukker opp. Men de kommer hele tida.

Island har spilt fire kamper i EM og har scoret i hver kamp. De har ennå ikke tapt. De har startet med de samme elleve spilerne i hver eneste kamp. I Nice ble England mer slitne enn Island. Ingen spiller smartere enn Island. Ingen andre lag har ballen mindre enn Island. Ingen er lurere enn fotballens nye maskotter. Nå får de seks døgn å hvile sine slitne muskler på før de skal opp mot Frankrike i kvartfinalen. Vi vet hva som venter. Vi skal spekulere om det umulige kan skje igjen. Men nå er ingenting umulig lenger. Det har dette EM bevist. Og de franske spillerne vil kjenne det på kroppen.

Lars Lagerbäck vet eksakt hva han skal gjøre. Han møtte England seks ganger som svensk landslagssjef og tapte aldri. Frankrike blir en helt annen kamp, men med et nytt utgangspunkt. Island er ikke Leicester anno 2016 eller Hellas anno 2004. Det er Island. Akkurat nå for evigheten. For ingen vet hvor lenge dette vil vare. Det vi vet er at hendelsene i Frankrike i juni 2016 blir pensum. Når det handler om hardt arbeid, strategi og offervilje.

PS. Landslagssjef Lars Lagerbäck fikk 30 stemmer ved det islandske presidentvalget lørdag. Men i natt ble han foreslått som ny engelsk landslagssjef....

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn mandag, åttedelsfinale:

England – Island 1-2 (1-2)

Stade de Nice: 33.901 tilskuere

Mål: 1-0 Wayne Rooney (str. 4), 1-1 Ragnar Sigurdsson (6), 1-2 Kolbeinn Sigthórsson (18).

Dommer: Damir Skomina, Slovenia.

Gult kort: Gylfi Sigurdsson (38), Aron Gunnarsson (65), Island, Daniel Sturridge (47), England.

Lagene:

England (4-3-3): Joe Hart – Kyle Walker, Gary Cahill, Chris Smalling, Danny Rose – Dele Alli, Eric Dier (Jack Wilshere fra 46.), Wayne Rooney (Marcus Rashford fra 86.) – Daniel Sturridge, Harry Kane, Raheem Sterling (Jamie Vardy fra 60.).

Island (4-4-2): Hannes Halldórsson – Birkir Már Sævarsson, Kári Árnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Skúlason – Jóhann Berg Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson, Birkir Bjarnason – Kolbeinn Sigthórsson (Theódór Elmar Bjarnason fra 77.), Jón Dadi Bödvarsson (Arnor Ingvi Traustason fra 88.).