Fotball

Hødd med tidenes cupbombe

(Hødd - Tromsø 5-3 e.str.). Tårene trillet. Det kokte blant de blåkledde Hødd-supporterne. Det utrolige hadde skjedd. David hadde bekjempet Goliat. Tidenes norske cupbombe.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Naturligvis måtte det bli banens beste spiller, Hødd-keeper Ørjan Håskjold Nyland, som avgjorde det hele til slutt, da han reddet Tromsøs tredje straffespark. Strålende reddet han Remi Johansens straffespark nesten helt borte ved stanga.

Lenge før det hadde han holdt Hødd inne i kampen på stillingen 1-0 til gutta fra Ulsteinvik da Tromsø presset på som aller mest. To-tre fantomredninger, den ene med ansiktet så blodet sprutet, holdt liv i Hødd-drømmen om tidenes norske cupsensasjon.

- Dette var redninger jeg sjøl ikke veit hvordan jeg gjorde. Helt sykt, sier han etter kampen.

- Dette var stort, og alle gutta gjorde en kjempejobb. Det er en kompisgjeng som oppnådde dette her.

Større oppgaver

Nå skal det mye til at han også neste år blir å finne i Hødd-drakta. For han må være et soleklart jaktobjekt for de fleste eliteserieklubber. Akkurat det var han ikke så opptatt av i går.

- Vi får sjå. Nå skal jeg feire denne cupfinalen, var svaret da det ble brakt på bane.

Ørjan Nystad er også på det EM-klare norske U21-landslaget.

- Og en plass på A-landslaget?

- Der har jeg lyst til så spille de 10-15 neste årene, svarer han.

Litt over klokka sju i går kveld satte han seg på flyet til Ålesund for så å dra videre hjem til Ulsteinvik for å fortsette festen. Så spørs det om det var noen til å ta dem i mot, for de fleste av de 7.000 innbyggerne var tilsynelatende i Oslo denne helga.

Sto imot

Vi tar ikke i når vi skriver om tidenes cupbombe i norsk fotball. Før gårsdagens Hødd-bragd var nok Sogndal-utgaven av 1976 den største. Fra tredje nivå tok de seg fram til Ullevaal, men de tapte 1-2 for Brann. Follo sto for en stor overraskelse da de slo ut Rosenborg i semifinalen, men måtte gi tapt 0-2 for Strømsgodset i finalen. Men i går lyktes Askeladden. Fordi, som Hødd-trener Lars Arne Nilsen, uttrykker det:

- Gutta jobba for livet. Tromsø kjørte oss veldig, og mange var veldig slitne.

Tromsøs 16 cornere mot Hødds fire forteller alt om det kjøret fra Tromsøs side. Men i forhold til spillets gang greide Tromsø å produsere få sjanser. Og de som kom tok Ørjan Nystad seg av - bortsett fra én.

* Etter å ha hatt Tromsø i kne i 86 minutter, sprakk det. Et innlegg fra innbytter Remi Johansen ble flikket i mål av Saliou Ciss og sikret ekstraomganger og seinere straffekonkurranse.

For det var Hødd som hadde tatt ledelsen. Erik Sandal tredde Kjell Rune Sellin elegant gjennom, og han scoret sikkert (62. min.).

Tidenes yngste

For et par uker siden kjempet Hødd en desperat kamp om å unngå nedrykk til 2. divisjon. Da var det en selvfølge at de fleste ekspertene ikke hadde tro på cupgull mot laget som ble nummer fire i årets eliteserie. Men nå hadde Hødd på veien til Ullevaal slått ut lag som Sarpsborg, Haugesund og Brann.

Da er det nok riktig det som tidenes yngste cupvinner, Fredrik Aursnes (16), sier:

- Det viser at vi greier å mobilisere mot store motstandere. Likevel var dette overraskende bra.

Mens de fleste spillerne var opptatt av å feire med edle dråper, tenkte 16-åringen mest på mat.

- Jeg er så sulten. Har ikke spist siden frokost, sier han på vei til matbordet.

Kaptein Fredrik Klock var en stolt gutt etter å ha ledet laget til seier.

- Dette er bare helt fantastisk, selv om jeg hele tida hadde tro på dette. Disse gutta gir aldri opp, sier han.

- Og under straffesparkkonkurransen?

- Da var jeg faktisk rolig, svarer han.

For Haugesund ble også slått ut etter straffekonkurranse.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen