Hjemme best, borte verst

APEROPET: Bortekamper er av en eller annen grunn koden som må knekkes for Vålerenga.

På hjemmebane ser Vålerenga enda sterkere ut enn i fjor. Det rulles opp angrep etter angrep og viljen til å kjempe er til stede til siste blås i fløyta.

Det så vi da Aron Dønnum med litt flyt setter inn scoringa mot Odd tre minutter på overtid etter å ha trykket Odd helt inn i eget mål. Og når vi scorer tidlig i hjemmekampene, så fortsetter vi å jage, vi forsøker å drepe kampene og ta fra bortelaget viljen til å kjempe.

Så hva er problemet med å gjennomføre det samme på bortebane? Hvordan kan laget som fremsto totalt uten mål og mening borte mot Kristiansund, fremstå som uslåelige på hjemmebane?

Les også: Vålerenga har kopiert 2018-starten (Dagsavisen+)

Denne sesongen skal vi enda høyere på tabellen. Og det er mulig å vinne flere kamper hjemme, men det er på bortebane vi virkelig har mye å hente.

På de siste 14 bortekampene i serien har vi vunnet kun én kamp. Det var riktignok borte mot Lillestrøm, så akkurat den seieren var veldig deilig, men det er ikke bra nok hvis målet for sesongen skal være medalje eller topp fire. 16 poeng på bortebane sesongen 2018 var akkurat 16 poeng bak Brann som tok bronsemedalje. Enkelt forklart må Vålerenga opp på et snitt mye nærmere to poeng, enn vi har vært på lenge.

Så hvorfor går tilsynelatende teknisk gode Vålerengaspillere ut på banen rundt omkring i Bygde-Norge uten å prestere opp mot toppnivået sitt?

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Det kan ikke være sånn at godt betalte spillere mister viljen til å prestere når de hører hjemmestøtten til Kristiansund. Er det feil taktikk, er det feil spillere som spiller sammen eller er det fordi hjemmelaget spiller med større selvtillit?

Svaret er nok en blanding av flere ting. Sannheten er at vi må trene på å vinne også borte. Vi må finne balansen av å tørre å angripe samtidig som vi har defensiv trygghet. Jeg tror at når vi klarer å angripe med nok spillere som tør å ta sjansene samtidig som vi beholder tryggheten bakover, så kommer seirene også.

Det skal i hvert fall ikke stå på støtten på bortebane. I fjor hadde Vålerenga tredje høyeste snitt på antall billetter solgt på bortefeltene i Eliteserien. 372 tilskuere i snitt tok turen til flere bygder i Norge.

Mest imponerende er kanskje de 14 som tok turen til Haugesund en mandagskamp i skoleferien i august. Også sier folk at «NAVere» ikke gjør noe? «Over fjord og fjell og daler, Vi er alltid der det skjer».

Vålerenga har uten tvil et av Eliteseriens beste bortefølger. Mange av de er på de kjipeste stedene i Norge når Vålerenga spiller. Supportere som er glad i flagg og tromme, og som ikke går av veien for litt blussing om de føler det er på sin plass.

Les også: – Det var riktig valg å dra hit. Og nå har jeg fått tilbud om forlengelse (Dagsavisen+)

Du er ganske punch om du så et tafatt Vålerenga tape fortjent mot Kristiansund for deretter ta turen til Molde tre dager etterpå.

På søndag spiller gutta mot Trondheims beste lag borte. Kan vi snu trenden der? Oppmøtet blir det i alle fall ingenting å si på.

Dette er VIFs bortekamper siden siste seier:

2019: Viking 1-1, Brann 1-1, Molde 1-4, Kristiansund 0–2.

2018: Bodø/Glimt 1-1, Strømsgodset 0-2, Stabæk 1-1, Odd 2-3, Lillestrøm 1-0! Datoen var 2. september 2018.

VIF-tilhengere skriver i Dagsavisen hver fredag under vignetten Aperopet.