Sport

«Hjem» for å vinne

Matthías Vilhjálmsson bodde like ved Ranheims hjemmebane i flere år. Hjelper det VIF på søndag?

VALLE HOVIN (Dagsavisen): – Islandsk vær!, gliser 32 år gamle Matthías Vilhjálmsson etter en regntung, vindfull treningsøkt på Intility Arena.

Les også: Villa. Svømmebasseng i hagen. Kontraktstilbud. Dette er Abdis Kypros-liv (+)

Var nabo til Ranheim

Islendingen kom til VIF fra Rosenborg før sesongen. Nå er han klar for å besøke Ranheim, RBKs «lillebror».

– Jeg bodde 400 meter fra stadion der i tre og et halvt år. Det er en spesiell stemning der. Ranheim er en fascinerende klubb, sier VIF-spissen til Dagsavisen.

– Og de er for øyeblikket Trondheims beste lag, siden Rosenborg er på nedrykk?

– Hehe, ja. Det spørs hvor lenge dét holder seg, sier den tidligere RBK-spissen.

Vålerenga står med elleve poeng på sju seriekamper denne sesongen. Ronny Deilas mannskap har fortsatt til gode å vinne borte.

Les også: Han så Liverpool-miraklene i 20015 og i 2019: – Helt magisk! (+)

«OK pluss»

– Så langt har vi gjort det OK, eller kanskje OK pluss. Vi har kun tapt to kamper på de siste 14, hvis vi regner med sesongoppkjøringen. Vi har vist at vi er vanskelige å slå, og at vi er veldig gode hjemme. Begynner vi å vinne borte, kan det bli veldig bra, sier islendingen.

– Jeg tror dessuten at serien blir jevnere enn på mange år. Mange lag tenker nok at det er gode muligheter til å kjempe i toppen, legger han til.

– Dere har ikke vunnet borte. Hvordan knekker man koden?

– Vi må fortsette å være tro mot vårt eget spill. På bortebane er det omgivelser man ikke er vant til. Da må man gjerne starte med basisen – vinne krigen. Jeg har vært i Norge i snart åtte sesonger, og vet at det er veldig få «enkle» bortekamper. Men gjør du jobben du skal, er det alle muligheter til å krige inn en seier. Nå er det opp til oss å gjøre den jobben, poengterer Vilhjálmsson, som fikk en flying start på VIF-karrieren med to scoringer i åpningen mot Mjøndalen. Men siden har han hatt måltørke.

Les også: Midtbanetalent tilbake i Vålerenga (+)

Ikke urolig

– Er du bekymret?

– Nei, men jeg skulle ønske at jeg hadde fått flere sjanser. Jeg er ikke en type spiss som kan drible av tre-fire mann og sette ballen i krysset, jeg er avhengig av laget. Jeg gjør det jeg kan, men har slitt med å få mange sjanser de siste kampene. Kanskje er det på grunn av meg, kanskje er det en kombinasjon. Men det er noe vi jobber mye med. Så det er litt tidlig å felle en dom nå.

Lagkamerat og angrepskollega Bård Finne har også slitt litt med å finne nettmaskene. Han står med én scoring og to målgivende så langt.

– Det har vært OK så langt, men jeg skal sørge for å plusse på tallene mine så fort jeg kan. Jeg vil hjelpe laget, sier Finne til Dagsavisen.

Også han er opptatt av at borteformen må bedres for å kunne kjempe i toppen i år.

– Vi har vunnet alt hjemme, men tatt for få poeng borte. Men vi har i hvert fall blitt bedre borte i det siste, sammenlignet med kampene mot Kristiansund og Molde (to tap).

– Hvordan løser dere borteproblemet?

– Hadde vi visst det. Men det handler nok om å først bryte opp det spillet som motstanderen ønsker å ha. Så må vi bygge inn mer av vårt eget finspill. Men vi har veldig tro på det vi driver med, forsikrer 24-åringen.

Mer fra Dagsavisen