Fotball

Historisk Suarez-dom

DØMT: Det Internasjonale fotballforbundet (FIFA) har ikke avsagt en strengere dom over noen fotballspiller enn den Luis Suarez (27) fikk i går.

RIO DE JANEIRO (Dags­avisen): På en pressekonferanse her på Maracanã stadion forkynte FIFA den historiske dommen over den bitende Luis Suarez. Og dommen var kanskje hardere enn det en hel fotballverden hadde ventet seg etter at spilleren fra Uruguay for tredje gang satte tennene i en motspiller. For nå er Liverpool- og Uruguay-spissen dømt til:

* Utestengelse fra Uruguays landslag i ni offisielle landskamper.

* Utestengt fra all fotballaktivitet, inkludert det å få trene på fotballbaner, i fire måneder.

* Forbud mot å entre noen fotballstadion.

* 100.000 sveitsiske franc i bot - tilsvarende over 700.000 norske kroner.

Italienske Mauro Tassotti ble i 1994 utestengt i åtte kamper av FIFA etter å ha satt albuen i Luis Enrique i en kvartfinalekamp i VM mot Spania. Det avsluttet hans internasjonale karriere.

Spesielt alvorlig

FIFA legger spesielt vekt på at Luis Suarez er en så høyt profilert fotballspiller.

- En slik oppførsel kan ikke tolereres på noen fotballbane, sier lederen i FIFAs etiske komité, Claudio Sulser.

Luis Suarez er altså utestengt fra all fotballaktivitet. I praksis tror heller ikke FIFAs talskvinne her i Rio de Janeiro at han kan melde overgang til en annen klubb i dette tidsrommet.

Tredje gang

På pressekonferansen på Maracanã stadion i går ble det ikke sagt noe om at den strenge dommen skyldtes at dette var tredje gang Luis Suarez har gått til angrep på en motspiler med tennene. For før han tirsdag satte tennene i italienske Giorgio Chiellini hadde han også en fortid som bitegal.

I november 2010 glefset han, som Ajax-spiller, til PSVs Otman Bakkal. Da ble han straffet med sju kampers karantene samt ei bot av Ajax.

I april 2013, da som Liverpool-spiller, var det Chelseas Branislav Ivanovic som fikk merke Suarez‘ tanngard. Det førte til at det engelske fotballforbundet (FA) utestengte ham i ti kamper.

Denne dommen betyr at Luis Suarez begynner å sone sin straff allerede i åttedelsfinalen mot Colombia i morgen.

- Suarez eller det uruguayanske fotballforbundet kan anke saken, men de kan bare anke den pengeboten han er ilagt. sier talskvinnen i FIFA.

Det betyr at det ikke er mulig, etter FIFAs regler, å anke den sportslige straffen stjernespissen har fått.

Uruguays fotballforbund godtar likevel ikke utestengelsen, og mener straffen er for streng. Fotballpresident Wilmar Valdez sier at forbundet har bestemt seg for å anke den fire måneder lange utestengelsen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen