Sport

Historisk bragd, men jentene har vunnet mer...

KOMMENTAR: 30 år etter at håndballjentene brøt barrieren i mesterskap, kom gutta etter. Men de er ikke forbi. Ikke ennå.

Det er ikke nå vi trenger å diskutere om håndballbragden i Krakow er større enn fotballprestasjoner, friidrettsgull eller kunstløp før krigen. Alle idretter har sine særpreg. Og vi har først og fremst et kvinnelandslag i håndball med sekken full av alle titler. Det vi kan konstatere etter Norge - Frankrike onsdag kveld er at tidligere landslasgstrener Gunnar Pettersen satt og gråt i studio og den ellers svært nøkterne sidekommentator Kristian Kjelling måtte ty til floskelen «helt sjukt» da kampen var inne i sluttminuttet.

Slik blir det når et landslag bryter barrierer de har brukt mange tiår på å bryte ned. Kvinnelandslaget klarte det i 1986 under pragmatiske Sven-Tore Jacobsens ledelse. «Nestenlaget» er ikke noe nestenlag lenger 30 år senere. Men så lenge har maskulin landslagsfotball levd i skyggen av jentene. Og faktum er glassklart for et lag som har slått Kroatia, Polen og Frankrike på sin vei til sin historiske semifinale: Da kan de vinne to kamper til også.

«Dette har jeg jobbet for i 35 år. Derfor gråter jeg», sa Gunnar Pettersen, som har jobbet med nestenlaget lengst. Det som skiller Christian Berges landslag er at det har alle sine beste år foran seg. Med en snittalder på 24 år kan disse gutta holde på veldig lenge. Men vi venter litt med å slå fast at Norge vil dominere herrehåndballen de neste ti årene.

Hvorfor vant Norge? En dose fransk arroganse som varte litt for lenge, men først og fremst at Ole Erevik ble den matchvinneren i mål som Norge egentlig har ventet på i hele mesterskapet. Ingen lag vinner mesterskap uten keepere som «tar alt» i enkeltkamper. Erevik er en av få veteraner i dette laget. Da var det sterkt for ham å få denne opplevelsen mot det som inntil i går kveld var verdens beste håndballandslag.

Lite samler folket mer enn landslag som vinner de store kampene. Dette var en slik kveld. Og det kan komme mer. Men de må også komme hvis man skal kunne sammenligne med de største øyeblikkene i norsk idrett. Nå skal håndballgutta nyte følelsen av å ha oppnådd noe stort sammen. Det er en helt særgen følelse. Alle som har drevet lagidrett kjenner den.

Mer fra Dagsavisen