Fotball

Her vil han ha «Drillos allé»

– Dette vil være en passende gest overfor tidenes landslagstrener i fotball, mener Odd Løkkevik (80).

Bilde 1 av 2

Kun et lite steinkast fra Egil «Drillo» Olsens barndomshjem ligger i dag den drøyt 100 meter lange veistubben Raumagata. Det er denne Løkkevik nå har foreslått for Fredrikstad kommune å omdøpe til «Drillos allé».

– Egil vokste opp her på Nabbetorp, og da han skulle komme seg til skolen i barndommen var det ved å trikse med ballen gjennom nettopp denne gaten, sier han.

Gammel lagkamerat

Løkkevik har selv kjent Olsen siden ungdomstiden, og til tross for at han er noen år eldre spilte de også en periode sammen på A-laget til Østsiden IL.

Sin første landskamp fikk «Drillo» allerede mens han spilte for barndomsklubben som 22-åring. Han stoppet til slutt på 16 kamper med flagget på brystet, og en klubbkarriere som tok ham videre til blant andre Vålerenga og Sarpsborg FK.

HELT SJEF: «Drillo» trente Norges herrelandslag i fotball i to perioder, og tok blant annet laget til VM i 1994 og 1998.

«Drillo» trente Norges herrelandslag i fotball i to perioder, og tok blant annet laget til VM i 1994 og 1998. Foto: NTB scanpix

– Men det var som landslagstrener han førte Norge til de store triumfer. Han ble kjørt opp Karl Johan i åpen karjol og tiljublet av flere titusener av mennesker. Ingen andre fra Fredrikstad, utenom Roald Amundsen, har opplevd det samme, begrunner Løkkevik i sitt brev til kommunen.

– Da Norge slo Brasil 23. juni 1998 uttalte TV-kommentator Arne Scheie: «Dette er det største i norsk idrett». Han kalte det for «et fotballmirakel». «Drillo» førte Norge til en annenplass blant verdens fotballnasjoner, fortsetter han.

–Verdenskjent

Løkkevik foreslo også i sin tid, riktignok med en humoristisk undertone, å plassere en statue av trenerlegenden på en 16 meter høy sokkel ved den store rundkjøringen på østsiden av Fredrikstadbrua – i velkjent positur med en ball under armen og nedbrettede «pælær» på føttene. Ideen om gatenavnendringen har han også båret på i mange år.

Videre peker Løkkevik på at «Drillo», som følge av sine trenerbragder, er et kjent navn langt utenfor Norges grenser. Derfor mener han det er bare rett og rimelig at mannen, som ledet Norges herrelandslag i fotball til VM-sluttspill i både 1994 og 1998, hedres på denne måten av hjembyen.

– Hvor mange ute i den store verden har hørt om «Hjallis», Harald Grønningen, Fred Anton Maier eller Oscar Mathisen? De har alle fått sine monumenter, jeg foreslår at vi her i Fredrikstad bør ære ham med «Drillos allé», konkluderer 80-åringen i sitt forslagsbrev.

Han har ikke snakket med hovedpersonen selv om forslaget, men håper det vil falle i god jord hos både sin tidligere lagkamerat og kommunen.

Levende hinder

Kultur- og miljøutvalget i Fredrikstad kommune skal nå ta stilling til en eventuell omdøping av Raumagata, og utvalgsleder Atle Ottesen (Ap) bekrefter at han er kjent med forslaget.

– Jeg har blitt informert om at det har kommet en henvendelse til kommunen angående dette. Nå ligger saken hos rådmannen, og vil deretter bli lagt fram for politisk behandling, sier Ottesen.

I sitt svarbrev skiver kommunen at saken sannsynligvis vil komme opp i utvalget i løpet av første halvår i 2019, og utvalgslederen kan foreløpig ikke love Løkkevik gjennomslag for drømmen sin.

– Så vidt meg bekjent har vi ikke noen tradisjon for å oppkalle gater etter folk som fortsatt er i levende live. Jeg har i alle fall ikke vært med på det så lenge jeg har hatt denne rollen, og vi kaller heller ikke opp byferjene etter kvinner som fortsatt lever, påpeker Ottesen.

Føringer fra Språkrådet

Dette inntrykket bekreftes av Inger Anne Kilde Storli, som er Fredrikstad kommunes saksbehandler i spørsmål om endringer av veinavn.

– Det er ikke så ofte det skjer at veiene våre bytter navn, og det er føringer fra Språkrådets stedsnavnstjeneste som tilsier at man bør vente i minst fem til ti år etter en persons død før en kaller opp veier etter dem.

Verken hun eller Ottesen vil likevel kategorisk avvise dette konkrete forslaget så tidlig i prosessen.

– Vi får ofte henvendelser om å endre gatenavn, men da gjerne mer generelt. Her er det et spesifikt ønske om å bytte navn på Raumagata, og da tenker vi det er fornuftig at det ikke bare avgjøres administrativt, sier Kilde Storli.

– Nå kommer vi uansett til å få en politisk sak på dette, og så får kultur- og miljøutvalget vurdere det når den tid kommer, supplerer Ottesen.

Dagsavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med hovedpersonen selv. Til Demokraten uttaler «Drillo» imidlertid at han gjennom gatenavnforslaget føler at han blir satt pris på, og at han ikke har noen motforestillinger dersom kommunen er positiv.

Mer fra Dagsavisen