Her skriver Costa Rica historie

(Hellas - Costa Rica 1-1, 3-5 på straffer). Costa Ricas keeper Keylor Navas redder. Det var det eneste straffesparket som ble reddet da Costa Rica avanserte til kvartfinalen i VM.

Keylor Navas ble den store helten da Costa Rica tok seg til sin første VM-kvartfinale etter seier over Hellas på straffer søndag.

Målvakten reddet mesterlig Fanis Gekas' forsøk fra ellevemeteren. Det ble den eneste bommen i straffesparkkonkurransen. Costaricanerne kunne slippe jubelen løs da Michael Umaña fulgte opp med å sette deres femte straffe til 5-3 i krysset.

Dermed fortsetter Costa Rica sin sensasjonsferd i Brasil-VM. Laget har overrasket stort gjennom store skalper over Uruguay og Italia i gruppespillet. Mot Hellas hang mellomamerikanerne i tauene, men Navas sto fram og holdt dem i kampen. I kvartfinalen venter Nederland.

Costa Rica tok ledelsen tidlig i annen omgang ved Bryan Ruiz, men fikk en hard forsvarskamp etter Óscar Duartes utvisning i det 66 minutt. Ledelsen syntes å holde helt inn, men i det 91. minutt kunne Sokratis Papastathopoulos enkelt gjøre 1-1 på en retur fra Navas.

Store sjanser

Kampen ebbet ut i ekstraomganger, men Kostas Mitroglou var svært nær å avgjøre for Hellas like etter utligningsmålet. Innbytteren gjorde en glitrende heading, men Navas reagerte lynkjapt og slo ballen unna.

Mitroglou fikk en ny megasjanse på overtid i annen ekstraomgang, men igjen var Navas der og reddet Costa Rica.

Før kampen uttrykte costaricanerne viktigheten av å score først. De ville for enhver pris unngå å falle bakpå og måtte jage mål mot et gresk jernforsvar. Sju minutter ut i annen omgang fikk de det også som de ville.

Ruiz satte elegant inn 1-0 i lengste hjørne sju minutter ut i annen omgang. Han ble servert ballen av tidligere Start-spiller Cristian Bolaños og avsluttet lavt i lengste hjørne.

Det var Fulham-spillerens annet mål i VM. Han ble matchvinner i 1-0-triumfen over Italia. Seieren sikret Costa Rica avansement til cupspillet.

Temperatur

Bare noen minutter etter scoringen ble mellomamerikanerne snytt for straffespark og muligheten til å doble ledelsen. Vasilis Torosidis slo bort et innlegg med hånden i eget straffefelt.

Temperaturen i kampen økte betydelig i annen omgang. Kortene haglet, og etter 66 minutter pådro Óscar Duarte seg sitt annet gule etter en unødvendig felling av José Holebas. Costa Rica måtte dermed spille en halv omgang med én mann mindre.

Lagene startet åttedelsfinalen forsiktig. Den første ordentlige målsjansen kom først etter 37 minutter, men den var til gjengjeld enorm. Dimitris Salpingidis fikk tid og rom til å avslutte fra fire meter, men Costa Ricas sisteskanse Keylor Navas reddet sterkt. (©NTB)