Sebastian Larsson og Andreas Granqvist omfavner hverandre i det kampen er slutt. REUTERS/Max Rossi

Her gråter voksne, svenske menn for VM-plass

KOMMENTAR: (Italia - Sverige 0-0, sammenlagt 0-1). Svenskene gråt som barn. Italienerne gråt som barn. De første av glede, de italienske av tristhet. Svenskene fikk sin bragd i Milano. De spiller fotball-VM i Russland neste år.

 

De svenske spillerne gikk relativt bananas, rev ned Eurosports studio på San Siro og tusener av svenske fans synger nå i Milanos gater. Sverige skal til fotball-VM i Russland, Italia skal det ikke. Det har ikke skjedd siden 1958. Da VM gikk i Sverige.

Flaks? Dyktighet? Returkampen i Milano ble en enveiskjøring mot det svenske målet, italienerne skrek på straffe tre-fire ganger, men gikk helt tom for ideer. Den svenske klippen og kapteinen Andreas Granqvist gråt som en seksåring da den spanske dommeren blåste av kampen. Sebastian Larsson det samme. Fotball er følelser. Akkurat denne kvelden i eksrem form. Italienerne gjorde det samme. De vet de er hengt ut som nasjonale syndebukker allerede. Slik er dette spillet.

- Klart vi gråter. Hvor mange år skulle vi bruke på å komme til VM? Nå er vi der, sa Sebastian Larsson. Sverige har ikke vært i VM siden 2006. Og de kom dit uten Zlatan Ibrahimovic på laget. I kveld teller svenskene dette inn som en av de største bragdene i svensk fotballhistorie.

Kampen kan man  bare glemme. Det blir ikke rellle kamper under slike forutsetninger. For Sverige handlet det bare om å hindre baklengsmål. Det klarte de. For Italia handlet det bare om å score det ene målet for å få ekstraomganger. Det klarte de ikke.

Svensk fotball har en stjerne. Zlatan. "This is Zweden"m twitret han etter kampslutt. Sverige er kommet til VM ved å lage gull av gråstein. Det er der fotballens magi ligger. Lagbygging. Og "attityd" som Lars Lagerbäck ønsker å innføre i det norske vokabularet. Han kunne feiret VM-plassen til Sverige i kveld som en del av trener-apparatet. Og gjør det nok også i det stille der han sitter i Slovakia og prøver å geleide norske landslagsspillere videre i karrieren. Sverige slo ut Nederland i puljespillet og Italia i omspillet. Det er all grunn å ønske lykke til i Russland neste år.

VM i 2018 går uten Italia og Gianliuigi Buffon. Den italiense keeperlegenden sto inne i den svenske 16-meteren da kampen ble blåst av. Han gikk opp for å styrke det italienske angrepet i det fortvilte siste spilleminuttet. Der og da avsluttet han landslagskarrieren. 175 landskamper etter debuten i 1997 var det slutt. Han offentliggjorde avgjørelsen en time etter kampslutt. Da hadde allerede landslagssjefen gått av.... Men Buffon gratulerte svenskene som den hedersmannen han er. 73.000 tilskuere pep under den svenske nasjonalsangen før kampstart. Det like ikke Buffon....Etterpå kom tårene da han takket lagkameratene for den lange reisen.

Island er i VM, Sverige er i VM, tirsdag kan også Danmark komme dit. Norge? VM 1998 ble det siste. VM 2022 Qatar er neste mulighet. Det er ingen selvfølge å komme til fotball-VM. Derfor denne tåreflommen i Milano en mørk mandag i november.

KAMPFAKTA
Italia – Sverige 0-0 (sammenlagt 0-1)

San Siro, Milano: 72.696 tilskuere.

Mandag ble Sverige klar som det 29. av 32 nasjoner for fotball-VM i Russland neste sommer:

Fra Europa:

* Russland (vertskap)

* Belgia

* Tyskland

* England

* Spania

* Polen

* Island

* Serbia

* Frankrike

* Portugal

* Sveits

* Kroatia

* Sverige

Fra Nord-, Mellom-Amerika og Karibia:

* Mexico

* Costa Rica

* Panama

Fra Asia:

* Iran

* Japan

* Sør-Korea

* Saudi-Arabia

Fra Sør-Amerika:

* Brasil

* Uruguay

* Argentina

* Colombia

Fra Afrika:

* Nigeria

* Egypt

* Senegal

* Marokko

* Tunisia

De tre siste plassene skal fordeles innen onsdag (natt til torsdag norsk tid). Dit går vinneren av den siste europeiske omspillskampen og de to vinnene av interkontinentalt omspill.