Sport

Her gjør Mourinho United enda større

KOMMENTAR: Den største globale fotballnyheten anno 2016 er endelig bekreftet. Jose Mourinho er United-manager i minst tre år. Og effekten kommer umiddelbart.

Symbiosen er nesten uslåelig. Fotballens største merkevare henter fotballverdenens mest frittalende og kontroversielle manager. Prosjekt: Gjenreise Manchester United som verdens største fotballklubb. Allerede timer etter fredagens nyhet har verdien på klubben økt. Og det vil fortsette helt til det viser seg om Mourinho er en sportslig suksess eller fiasko. Men alt tyder på at han kommer inn i denne posisjonen på et perfekt tidspunkt.

Så venter vi bare på at Zlatan Ibrahimovic skal pynte kaka i løpet av timer eller dager. De to har en spesiell samarbeidsform. Og garderoben på Old Trafford blir aldri som før.

– José er kort og godt den beste manageren i fotballen nå. Han har vunnet trofeer og inspirert spillere i land over hele Europa. I tillegg kjenner han selvfølgelig Premier League veldig godt, og han har vunnet tre titler her, sier United-direktør Ed Woodward til klubbens nettsider fredag.

Nyheten omtales over hele globusen. Også i det forholdsvis dempede fotballandet USA. Men Manchester United og José Mourinho er to av sportsverdenens største navn. Og lørdagens mesterligafinale ble plutselig satt i skyggen.

For Mourinho, som har vunnet mesterligaen med både Porto og Inter, har fått fått oppdraget å bringe Manchester United dit. Ryktene vil ha at han får et sted mellom 120 og 180 millioner norske kroner pr. sesong. Den økonomiske dopingen i fotball fortsetter på høyeste nivå, finansiert av hele verdens tv-seere. Hvis Zlatan kommer skal han ha bedt om en ukelønn på 2,5 millioner. Det er summer det er umulig å identifisere seg med.

Men United-fansen jubler. Og når Mourinho poster dette som sin første offisielle uttalelse hjelper det på:

– Det er en helt spesiell ære å bli manager i Manchester United. Dette er en klubb som er kjent og beundret over hele verden. Det er en mystikk og kjærlighet rundt den, som ingen annen klubb kan vise maken til, sier portugiseren.

For Premier League betyr overgangen enda et løft. Det er ingen tvil om hvilken liga som er verdens mest ettertraktede. At det er den beste er høyst tvilsomt. Det er to spanske lag som spiller lørdagens mesterligafinale.

Og Manchester styrker stillingen som verdens mest omtalte fotballby. Kommende sesong skal Pep Guardiola og José Mourinho lede byens to fotballag.

Men Madrid har begge sin lag i mesterligafinalen.

Mourinho vil trolig lede United for første gang når klubben møter Borussia Dortmund i Shanghai 22. juli. Sesongoppkjøringen i Asia er en del av Uniteds verdensomspennende strategi. Dermed ble den kampen utsolgt...

Manchester United ble med ett slag en mektigere fotballklubb enn den var i går. Men blir den fotballmessig bedre også? Har Mourinhos fotballfilosofi gått ut på dato? Blir det defensiv trygghet i United også?

Det skal fotballekspertisen få krangle om gjennom hele sommerpausen. Eller skal Leicester vinne ligaen med ti poeng neste sesong også?

Mer fra Dagsavisen