Her feirer Leeds-supporterne opprykket

Leeds er tilbake i Premier League. Opprykket kom uten at de trengte å spille. Supporterte strømmet til Elland Road fredag kveld for å feire begivenheten de har ventet lenge på.

Leeds er tilbake der mange mener de hører hjemme. I Premier League.  Det ble klart etter at West Bromwich tapte 1-2 for Huddersfield fredag kveld.

Dermed ble det den fargerike argentinske trenerlegenden Marcelo Bielsa som klarte å ta laget tilbake til øverste nivå i England. Mange har prøvd og mislykkes. Utallige millioner kroner er brukt. 

Har vært nær opprykk

Da Emile Smith-Rowe  banket inn 2-1 til Huddersfield fire minutter før slutt i fredagens oppgjør, kunne Leeds-supporterne slippe seg løs. De har vært vant med at opprykksdrømmer har raknet i sluttminuttene før.

Leeds måtte i teorien hatt ett poeng til hvis West Bromwich hadde vunnet. Det poenget skulle de etter planen ta mot den gamle erkerivalen Derby på søndag. Nå kan de spille med lave skuldre. Det var nettopp Derby Leeds tapte 3-4 for i playoff i to dramatiske kamper i fjor.

Laget har ikke vært i Premier League siden 2004. I 2010 var de helt nede på tredje nivå og mange var bekymret for klubbens framtid.

Kravstor trener

Klubben ansatte og sparket en rekke trenere før man hentet overraskende nok Marcelo Bielsa foran fjorårssesongen. Argentineren er beryktet for sin stil og strenge krav til spillerne.

– I sesongen har ikke spillerne en eneste fridag. Bielsa krever fokus hver dag enten de trener eller ikke, fortalte VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen etter sin studietur til Leeds.

Fagermo har innført noen av øvelsene hans på trening.

– Men andre ting blir for ekstremt. Han snakker lite med spillerne. Det må jeg, fortalte Fagermo i et tidligere intervju med Dagsavisen.

Han kaller Bielsa er stor inspirator.

Han er en av mange profilerte norske trenere som har Leeds i sitt hjerte. Kjetil Rekdal er en annen.

Seks norske spillere har spilt for Leeds, og dagens omtalte norske stjerneskudd, Erling Braut Haaland, er født der. Da spilte faren hans, Alf-Inge, for kubben. Frank Strandli (1993-1994), Gunnar Halle (1996-1999), Tommy Knarvik (1997-2001), Alf-Inge Haaland (1997-2000), Eirik Bakke (1999-2006) og Tore Andre Flo (2006-2008) har alle spilt for klubben. Halle, Haaland og Bakke fikk kamper da de var i Premier League.

Leeds seriemester to runder før slutt

Leeds er på tabelltopp med 87 poeng og er vinner av mesterskapsserien etter at Brentford overraskende tapte 0-1 for Stoke lørdag.. West Bromwich er fortsatt på andreplass med 82 poeng etter fredagens tap for Huddersfield, men med fem poeng opp og bare en kamp igjen kan ikke Slaven Bilic' menn innhente Marcelo Bielsa & co.

Leeds to siste kamper er mot Derby borte og Charlton hjemme. 

Nå begynner spillet om å utvide og fornye spillerstallen og hvilke planer og krav Marcelo Bielsa vil stille.

Mesterskapsserien menn lørdag, 45. runde: 

Charlton – Wigan 2-2, Stoke – Brentford 1-0.

Senere kampstart (16.00): Blackburn – Reading, Fulham – Sheffield W., Hull – Luton, Middlesbrough – Cardiff, Preston – Birmingham, Queens Park Rangers – Millwall, Swansea – Bristol C.

Spilt fredag: Huddersfield – West Bromwich 2-1.

Spilles søndag: Derby – Leeds, Barnsley – Nottingham Forest.