Her er de 20 av 24 klare EM-nasjonene

20 av 24 land er klare for neste års fotball-EM. Sju av dem er allerede plassert i puljer og vet hvor de skal spille. Hvis Norge kvalifiserer seg, spilles innledende kamper i London og Glasgow mot blant andre England.

Av Sjur Natvig

Dette er de 20 lagene som sikret plass i neste års fotball-EM gjennom kvalifiseringen:

Vertsland, allerede plassert i grupper:

Gruppe A: Italia.

Gruppe B: Danmark, Russland.

Gruppe C: Nederland.

Gruppe D: England.

Gruppe E: Spania.

Gruppe F: Tyskland.

Italia, Nederland, England, Spania og Tyskland er garantert tre hjemmekamper i gruppespillet. Mellom Danmark og Russland blir det trekning om hvem som får tre og to.

EM-klare, ikke vertsnasjoner:

Belgia, Finland, Frankrike, Kroatia, Polen, Portugal, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Ukraina, Wales, Østerrike.

De fire siste plassene avgjøres gjennom nasjonsligaomspillet i mars, med en representant for hver divisjon. Aserbajdsjan er den eneste av EM-vertene som er ute av dansen. Irland (B-divisjonen), Skottland (C-divisjonen), Ungarn og Romania (C- eller A-divisjonen) skal alle ut i omspill i mars.

Dette er omspillslagene:

A-divisjonen: Island og tre av lagene Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania (fra C-divisjonen).

B-divisjonen: Bosnia-Hercegovina, Slovakia, Irland og Nord-Irland.

C-divisjonen: Skottland, Norge, Serbia og ett av lagene Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania.

D-divisjonen: Georgia, Nord-Makedonia, Kosovo og Hviterussland.

Omspillet avgjøres ved semifinaler og finale 26. og 31. mars. Norge møter Serbia i sin semifinale på Ullevaal.

Trekning av hjemmefordel i finalen, og av hvilke lag som flyttes opp til A-divisjonens sluttspill, foretas fredag.

Spennende trekning

At Norge møter Serbia i semifinale er klart, men nå vet vi også hvilke fem lag som kan bli motstander i en finale.

Fredag reduseres antallet til to. Da avgjøres det ved trekning hvem av Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania som møter Skottland borte i den andre semifinalen.

De fire ble alle gruppetoere i C-divisjonen i fjorårets nasjonsliga, og ingen av dem greide å kvalifisere seg direkte til EM. De tre som ikke havner i omspillet for C-divisjonen blir i stedet Islands rivaler i sluttspillet for A-divisjonen. Island var nemlig eneste lag fra den divisjonen som ikke sikret EM-billett gjennom kvalifiseringen.

Bulgaria, Israel og Romania var allerede omspillsklare, men Ungarn sluttet seg til dem tirsdag da 0-2-tapet i Wales gjorde at den 20. og siste EM-billetten i den ordinære kvalifiseringen gikk til waliserne.

Dermed er det en mulighet for at Norge kan få et gjensyn med nasjonen som i 2015 vant begge omspillskampene og snøt Norge for EM-plass.

Til pulje D

Fredagens trekning i Nyon avgjør også hvem som får hjemmefordel i finalen. Skottland og Norge spiller hjemme i semifinalene fordi de resultatmessig gjorde det best av gruppevinnerne, men hjemmefordel i finalen avgjøres ved ren trekning.

Siden EM-sluttspillet neste år skal avvikles i 12 byer i like mange land, og alle hjemmelag som kvalifiserer seg skal få spille minst to gruppekamper på hjemmebane, er det klart at Norge i mars kjemper om plass i EM-gruppe D, der kampene spilles på Hampden Park i Glasgow og på Wembley i London. Årsaken er Skottlands deltakelse i omspillet.

England har ved å kvalifisere seg direkte vunnet rett til å spille alle tre gruppekamper på Wembley, mens Skottland spiller for retten til å spille to ganger hjemme. Om Norge tar EM-plassen, får laget to kamper i Glasgow og en (mot England) i London.

Både Ungarn og Romania skal arrangere EM-kamper neste sommer, og begge er kandidater til å trekkes inn i C-divisjonsomspillet. Men fordi Skottland er høyest rangerte lag vil omspillet primært styres inn i gruppe D likevel. Bare om Ungarn eller Romania vinner omspillet vil de havne i gruppe F (med kamper i Budapest) eller C (med kamper i Bucuresti).

Komplisert planlegging

Lars Lagerbäck har mange baller i lufta i oppkjøringen til semifinalen 26. mars og forhåpentligvis finalen fem dager senere. Han skal legge en plan for å slå en sterk semifinalemotstander, planlegge for en finale og dessuten for et sluttspill som forhåpentligvis følger bare et par måneder senere.

– Om vi kvalifiserer oss, havner vi i Skottland og England. Å vite det er en fordel for oss i planleggingen, sa Lagerbäck søndag.

Han har for lengst begynt kartleggingen av semifinalemotstander Serbia, men fra og med fredag kan han begynne å se også på de mulige finalemotstanderne, som da vil være redusert til to: Skottland og en av de fire nasjonsligatoerne.

Bulgaria ble toer bak Norge i fjorårets nasjonsliga, Romania endte på plassen bak Norge i EM-kvalifiseringen. Målet er å sørge for at rivalene fortsetter å ende bak Norge i kampen om en av de fire siste EM-billettene.